Завантаження ...
banner
banner

Сезон полуниці відкрито! Які ціни у Ніжині? Які страви готують ніжинці?

Сезон полуниці відкрито! Які ціни у Ніжині? Які страви готують ніжинці? фото

Червень - перший місяць літа, тепла та ягід. Саме влітку організм отримує найбільшу кількість вітамінів, бо все свіже та смачне. Особливо корисні ягоди саме з власної грядки. Найулюбленішими є черешні, вишні та полуниця.

Саме ця ягода має приємний аромат та смак. Вона не лише солодка та смачна, але й надзвичайно корисна для здоров'я - у ній безліч вітамінів та антиоксидантів. Полуниця багата на різні групи елементів та вітамінів. До її складу входять: калій, фосфор, кальцій, натрій, магній, залізо, цинк, йод, вітамін С, вітамін В9. У невеликій кількості плоди мають також інші провітаміни та вітаміни (А, В1, В2, Е, РР, К). З полуниці можна готувати компоти, вареники, пиріжки, пироги, зефір, варення на зиму, джем, можна просто перетерти з цукром або посмакувати цілою з грядки... 

Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти (В9) полуниця є сильним кровотворним засобом. Ця кислота також допомагає зміцнити пам’ять. Завдяки цинку підвищується сексуальна активності людини, саме тому її часто називають природним замінником віагри. Полуниця - чудовий афродизіак. Також ця ягода поліпшує роботу серця, робить судини еластичнішими, знижує тиск і корегує роботу нервової системи. У сезон полуниці можна привести в повний порядок серцево-судинну систему, шлунково-кишковий тракт, печінку, нирки, позбутися набряків, болю в суглобах.

Завдяки цій ягоді поліпшується апетит, травлення, добре відходить жовч, сеча. Полуниця має протизапальні властивості, нормалізує обмін речовин. Також вона містить так званий гормон радості, що допомагає легше переносити тяготи повсякденного життя, покращує настрій і радіти життю.

У народній медицині полуницю використовували як протимікробний засіб, для лікування авітамінозів, подагри і маткових кровотеч. Як антисептик застосовують водний настій ягід, ним полощуть горло при ангінах і рот при стоматитах. Соком полуниці відбілюють і пом’якшують шкіру. Маски зі свіжої полуниці покращують колір обличчя, злегка вибілюють, зменшують пігментацію, роблять шкіру оксамитовою і ніжною, омолоджують, розгладжують зморшки. 

Журналісти Mynizhyn.com поцікавились скільки коштує ця чудо-ягода у Ніжині на ринку та в супермаркетах. Середня ціна коливається від 30 грн до 100 грн. Зокрема супермаркет "Велмарт" пропонує полуницю по 30,99 за 250 грам, за 500 грам 64,99 та вагова за 64, 95. "Фора" за 75 гривень. В АТБ поки полуниці не було. Ягода українська, "екзотичної" полуниці з інших країн ми не знайшли. На ринку ціни від 38 гривень до 100 грн. Вагова від 75 до 100, а фасована по 38. На ринку можна ще "поторгуватися" і купити трохи дешевше. 

Ягоди є з Київської області та Одеської. Бабусі на ринку продають полуницю з власних грядок, кажуть, що нічим не обробляють. Привозять або із окраїн Ніжина, або з найближчих сіл біля міста.

Ми запитали у ніжинців чи подобається їм ця ягода і як саме вони люблять її вживати.

Катерина Шекера говорить, що полуницю обожнює! 

"Вважаю, що псувати її якоюсь стравою - гріх. Зберегти насолоду до зими мені допомагає морозилка. Взимку чай з полуницею - просто чудо! І нехай увесь світ зачекає"...

Оксана Куксенко розповідає, що в її родині полуницю люблять як і в звичайному виді, так і в різних стравах. 

"Ми полюбляємо смакувати ягоду в будь-якому виді. Я перетираю її з цукром, можемо їсти з вершками, також додаю до випічки як начинку або у бісквіт. Особливо любимо пиріг з полуницею". Звісно, ми запитали рецпт, щоб ласунчики теж могли насолодитися ніжним десертом. Оригінал - з начинкою із яблук, Оксана ж готує саме з полуницею.

Цвєтаєвський пиріг / Тарт з полуницею: 

Тісто: 250 гр борошна, 100 гр вершкового масла, 100 гр сметани, 1 ст.л. цукру, 1 ч.л. розпушувача. Начинка: 500-600 гр полуниці, 300 гр сметани, 200 гр цукру, 42-45 гр борошна, 2 яйця, 10 гр ванільного цукру.

Тісто: в просіяне борошно додаємо розпушувач, дрібку солі та столову ложку цукру. Все змішуємо та додаємо сметану. Потім вливаємо розтоплене вершкове масло (можна кімнатної температури). Змішуємо тісто. Далі його завертаємо в харчову плівку та поміщаємо або в холодильник, або в морозилку (якщо потрібно швидко приготувати пиріг, то краще помістити тісто в морозилку на 10 хв). 

Начинка: полуницю попередньо потрібно промити та висушити на паперових серветках. До сметати додаємо цукор та борошно, розмішуємо та додаємо яйця. У форму діаметром 24 см на дно вистеляємо пергаментний папір. Потім розподіляємо тісто по формі. Далі викладаємо свіжу розрізану навпіл полуницю (зрізом до верху) та заливаємо заливкою. Випікаємо при 180 градусах 50-60 хвилин. Обов'язково залишаємо пиріг охолонути.

Світлана Ігнатова теж поділилась своїм улюбленим рецептом: "Наша улюблена сімейна страва - вареники з полуницею і чізкейк! Швидкий чізкейк - галета з полуницею. Інгредієнти: 200 г борошна, 80 г холодного масла, дрібка солі, 1 ст.л. цукру, 1 ч.л. ванільгого цукру, 1 жовток, 100 г кисломолочного сиру. Начинка: 1 ст.л. крохмалю, 1 ст.л. цукру, 250 г полуниці, білок для змазування. Приготування: до просіяного борошна додаємо сіль, цукор, холодне масло і перетираємо все ручками. Додаємо жовток, сир і замішуємо тісто. Накривамо його плівкою чи кладемо в пакет і залишаємо в холодильнику на 1 годину. Для начинки нарізаємо полуницю і змішуємо крохмал з цукром. Тісто розкатуємо в коло діаметром 30 см, в середину висипаємо більше половини крохмалю з цукром, викладаємо полуницю і зверху присипаємо так само крохмалем з цукром. Змазуємо бортики білком, посипаємо цукром чи мигдальними листочками. Випікаємо при 180 градусах - 25-30 хв, на середньому рівні. Після випікання дайте повністю охолонути і смакуйте! Смачного!"

Альона Марченко з гордістю розповідає, що її родина смакує полуницю з власної грядки. Звісно, вирощувати ягоду вдома клопітка справа, адже потрібно її прополоти, пересаджувати, утеплити на зиму, поливати, обробляти від шкідників. Проте, говорить Альона це того варте, бо своє. Господиня додає, що їдять полуницю в будь-якому виді. Діти полюбляють перетерту з цукром. На зиму Альона теж робить "заготовки": компоти, варення, джем, перетерту з цукром поміщає в морозилку.

Слід також зауважити, що полуниця виступає одним з найбільших алергенів. Також не слід вживати ці ягоди при підвищеному виділенні шлункових соків, шлункових коліках, апендициті, гастриті та виразці. Дітям та вагітним, схильним до алергії, потрібно з обережністю вживати полуницю та різноманітні страви, до складу яких вона входить. Проте, полуниця все ж таки має більше плюсів чим мінусів. Насолоджуйтесь смаком полуниці і будьте здоровими та стрункими!

 

 

Фото: Мynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: