Завантаження ...
banner
banner

Ой на Івана та й на Купала дівчина долі віночок сплітала

Ой на Івана та й на Купала дівчина долі віночок сплітала фото

Це свято літнього сонцестояння. Воно символізує народження сонця - Купала. А чому саме Івана Купала? У IV столітті н. е. саме у цей день християнська церква проголосила святом народження Івана Хрестителя – предтечі Ісуса Христа.

Історія, традиції

На території України впродовж багатьох століть купальські звичаї змінювалися, завжди мали локальні відмінності, не скрізь однаково збереглися – найбільше на  Поліссі, як одній з архаїчних зон слов’янського світу.

Івана Купала одне з найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших пращурів. Купання, стрибки через вогнище, ворожіння та пошук квітучої папороті – основні атрибути Івана Купала.

Обов'язковий атрибут – купання на сході сонця. Вважається, що таким чином людина змиває із себе захворювання і зміцнює імунітет. 

Пізно увечері розпалювали багаття, яке підтримували до самого ранку. Навколо нього водили хороводи. Найсміливіші і найвідважніші хлопці та дівчата стрибали через вогонь. Так проходив обряд самоочищення.

Дівчата ворожили на судженого – плели вінки і пускали їх по воді. Якщо вінок потоне, то дівчина не вийде заміж цього року, якщо відплив від берега – весілля вже близько.

Наші пращури у ніч на Івана Купала ходили до лісу збирати лікарські трави та квіти, які, згідно з повір'ями, у цей період насичувалися особливою силою. Також вони вірили в те, що в цю ніч цвіте папороть, квітка якої нібито дасть тому, хто знайде і зірве її, особливі сили і можливості.

Чи дійсно цвіте папороть?

Квітка папороті, згідно з міфологією, відкриває її власнику скарби і таємниці світу, дарує ясновидіння і владу над нечистим духом. За слов’янськими повір’ями, папороть цвіте в ніч напередодні Івана Купали, а зірвати квітку дуже важко – цьому прагнуть перешкодити всі темні сили одразу!

Насправді папороті ніколи не цвітуть, як плавуни, хвощі і мохи: ці рослини розмножуються спорами, розташованими на зворотному боці листя. Для більшості людей це незвично – адже всі рослини цвітуть. А цвітіння папороті ніхто не бачив, звідси і з’явилися легенди.

Але все ж красива стародавня легенда має під собою певні підстави, і навіть не одну! Першим поясненням може бути насіннячко іншої квітки, що виростає в розетці папороті і розквітає на маківці папороті. Друга версія «квітучої» папороті пояснюється її захворюваннями: через вірусні захворювання рослина може змінювати форму свого листя, яке стає схожим на своєрідні квіти або навіть ягоди. Третій варіант квітучої папороті – види вужачка і гроздовник. Ці рідкісні і своєрідні папороті утворюють щось схоже на пасмо квітів: витягнуту частину листа зі своєрідними «бутончиками» – спорангіями, які відкриваються в суху погоду!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: