Завантаження ...
banner

Про солодке життя: розмова з ніжинкою, засновницею авторського шоколаду Оксаною Труш

Про солодке життя: розмова з ніжинкою, засновницею авторського шоколаду Оксаною Труш фото

«В шоколаді помічаю переконливий ефект: неймовірно розвиває спритність, розум, інтелект».

11 липня – Всесвітній день шоколаду. З давніх часів, шоколад використовувався, як напій. Батьківщиною цього свята вважається Франція, яка й започаткувала його в 1995 році. Святкування дня включає споживання шоколаду. Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і крім Франції широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами. Однак часто в різних країнах встановили різні дати для святкування. У Львові, зокрема, щороку також проводять найкращий в Україні фестиваль на честь цього продукту. Історично, Європа дізналася про шоколад у 16 столітті, а саме вперше згадка датована 7 липням 1550 року. Проте, у ті часи, шоколад був досить цінним та елітним продуктом, що давало можливість насолоджуватись ним лише аристократії. Згодом, а саме у 18 столітті, ціни на какао знизилися, і шоколад став доступний і пересічним мешканцям Львову. 

Шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями. Журналісти MYNIZHYN.com поспілкувалися з дівчиною, яка не тільки їсть цей солодкий продукт а й знає про шоколад все! Знайомтеся, засновниця авторського шоколаду – Оксана Труш. 

- Ви робите різні незвичні смаколики із шоколаду, причому на професійному рівні! Як давно ви цим займаєтесь та з чого все почалось? 

- Я виросла в сім’ї пасічників. Кожного року ми брали участь у традиційному Покровському ярмарку, який щорічно проходив у Ніжині. Ми продавали нашу медову продукцію. І якось одного разу чоловік знайшов інформацію про те, що можна з додаванням меду виготовляти шоколад! Ми захотіли розширити наш асортимент і я спробувала виготовити такий смаколик. На українських сайтах було дуже мало інформації, як правильно його виготовити і я читала на зарубіжних інтернет-ресурсах, як це все робиться. Я дуже хвилювалась і свої перші 11 шоколадних плиток я виготовляла тиждень! Це було у 2017 році. Адже на Україні не було не лише потрібних інгредієнтів а й спеціальних форм для виготовлення шоколаду. Тож ми з чоловіком ходили до місцевих магазинів, купували шоколад і зробили із спеціального харчового силікону форми власноруч. І на ярмарку хвилин за 15-20 ми продали весь мій хенд-мейд шоколад!

Згодом знайомі почали звертатися і замовляти в мене продукцію, і це було приємно і цікаво, я робила шоколад на замовлення друзів та знайомих. Наступного року я вже виготовила 35 шоколадок до ярмарку, і мер Ніжина, яким на той час був Анатолій Лінник, захотів вручити цей смаколик почесним гостям нашого міста. Згодом, я побачила, що у нас в місті відкрилася нова кав’ярня і запропонувала власниці продавати його гостям кафе. Так ми почали співпрацю. Причому, шоколад був з додаванням різних сушених ягід: чорниця, суниця, полуниця та інших. На той момент я перебувала у декретній відпустці і от, вдень – я мама, а вночі на кухні – кондитер, який готує різного виду плитки шоколаду та різноманітні солодощі без цукру. 

Пізніше, я дуже захопилася цим і, щоб вдосконалити свою майстерність, пішла навчатися в кулінарній школі в Києві. На основі тих знань, які я отримала почала редагувати рецептури по виготовленню шоколаду та
цукерок, створювала свої власні новинки і цей процес мене дуже захопив! Напередодні будь-яких свят мені потрібно сконцентруватися, продумати якісь нові смакові поєднання, оформити презентацію, упаковку, і на це йде дуже немало часу, енергії та сил. Адже люди хочуть отримати щось нове і цікаве. І ти розумієш, що готуєш все це з натуральних інгредієнтів, не використовуєш барвників і, якщо це натуральні складники, то не завжди легко добитися яскравого смаку, тому тут требі вміти трішки, як то кажуть, погратися. 

- Які види шоколадок у вас є, чим можете похвалитися? 

- Всі види солодощів ми виготовляємо тільки з медом, який беремо із нашої власної пасіки. В складі 75% – це чорний шоколад, решта мед. За рахунок того, що ми додаємо мед при температурі нижче 40 градусів, він зберігає всі корисні властивості, а також шоколад має цікаву структуру із маленьких медових крупинок. І при тому, що шоколад має великий вміст какао, ним любить ласувати і малеча. Неодноразово, будучи на різних ярмарках та фестивалях, доводилось чути від мам, що дитина не любить чорний шоколад, але спробувавши, залюбки його їсть: і мама задоволена, і маленькі гурмани також! Причому, дітям цікаво, що там є різні горішки та, наприклад, слайси сушеної полуниці, ніби красиві пелюстки квітів. Для тих, хто любить молочний шоколад і не може вживати лактозу, у нас є безлактозні види.
Молочного смаку вони здобувають за рахунок додавання кеш’ю пасти та сухого кокосового молока. Тож, в асортименті, для тих, хто любить насичений шоколадний смак, є екстрачорний, який містить 92 % какао, а переважно вся лінійка, це вміст 75% какао. 

Також є класичний шоколад з додаванням горіхів та ягід нашого власного збору: суниця, малина, чорниця. Для тих, у кого алергія на какао продукти, є шоколад на керобі. Кероб – це натуральний замінник какао, який є абсолютно не алергенним. Тобто такий шоколад ідеально підходить як для маленьких діток, так і для годуючих мам або для людей, які за станом здоров’я не можуть вживати какао продукти. Для холодної пори року маємо шоколад із перцем чілі. А із цікавинок – з бджолиним пилком та з різними начинками. 

- 11 липня всесвітній день шоколаду, свято всіх, хто любить цей смачний продукт! А ви гурман по шоколадній частині? 

- Так, дуже добре знаю, що 11 липня – день шоколаду і частково вважаю його і своїм професійним святом. А от гурманом по шоколадній частині себе не вважаю, бо я знаю дуже гарних українських виробників, які більше відповідають гурманам, хто цінує теруарні види шоколаду. (Шоколади, що виробляються з одного сорту какао-бобів або з купажу какао-бобів, вирощених на певній території, називатися моносортовими або теруарними – авт.), але відповідно така унікальність кінцевого продукту, дуже впливає на вартість і ціну. 

Приміром виробники завозять какао боби з обмеженій кількості та спеціально обсмажують і набувають цим самим різноманітного цікавого смаку. Але глибоко я все це не вивчала, просто ми дотримуємось правила, що у нас продукт натуральний і з простим, чистим та зрозумілим складом за адекватну, як для крафтового, продукту ціну. В цілому вважаю, що будь-які солодощі, в тому числі і шоколад, краще вживати для насолоди, в невеликій кількості, тому при створенні власного продукту завжди прагну балансу смаку, естетичного вигляду виробу та лаконічності пакування. 

- Чи їсте ви шоколад фабричного виготовлення, чи перевагу надаєте власно створеному? 

- Я їм досить небагато солодощів. Часто роблю випічку для своєї сім’ї, не використовуючи цукор. І не вживаючи його пару місяців, я помітила позитивні зміни у своєму зовнішньому вигляді. Головне, аби в організмі була достатня кількість білків, жирів і вуглеводів, які ми вживаємо, тоді і відсутня нездорова тяга до солодкого. В магазинах шоколад практично не купую, бо завжди маю свіжий власний. Колись давно дуже любила та купувала в магазині шоколадний батончик (товаровиробника не буду називати з етичних міркувань). А коли почала робити шоколад сама, і купивши цей батончик в магазині, відкусивши його, відчула солодко приторний смак пластиліну, задумалася, що саме я могла в ньому любити весь цей час? Цей смак тепер не приносить мені задоволення. Натуральний шоколад приємно тане в роті та має приємний тривалий
післясмак. Можу сказати, що не раджу вживати багато солодощів, які містять пальмову олію та цукор, тому що все це має вплив на наше здоров’я та зовнішній вигляд. 

- Що для вас взагалі означає з'їсти шоколадку? Це насолода, релакс, перерва на каву, чи радість в житті? 

- Кожна людина має знаходити час на свою насолоду, на свій релакс і радість в житті. Для мене з’їсти шоколадку – це більше про насолоду, а релакс та радість в житті я знаходжу зовсім в інших речах – це моя сім'я, самопізнання, саморозвиток, медитація, заняття йогою. Це той момент, коли ти можеш побути в тиші один на один сам з собою, прислухатися до себе, задати якісь важливі питання і почути на них відповідь. 

- В просторах інтернету існує такий жарт: якщо перед людиною поставити кошик з шоколадом і вона його не їсть, така людина викликає підозру...  Що з цього приводу скажете ви? Тобто як зрозуміти наших несолодкоїжок? 

- Я вас можу трішки здивувати, але це я та сама людина, яка викликає підозру (сміється – авт.). Я люблю солодощі, але знаю, де вони знаходяться в піраміді харчування, і вони точно не на першому місці. Якщо в людини збалансоване харчування, то немає тяги до солодкого, і це нормально. Думаю, що дорослі люди мають піклуватися про своє здоров’я, показуючи приклад дітям – не замінюючи прийому їжі чимось солодким. Звичайно, солодощі – це чудово, це смачно, але в міру. Я, як виробник шоколаду, начебто маю сказати, аби люди купували його більше та їли зранку, в обід та увечері, але я так не скажу, тому, що ціную людське здоров’я. Лише після гарного прийому їжі можна себе побалувати і чимось солоденьким та натуральним. 

- В день шоколаду, що побажаєте нашим читачам? 

- Хочу побажати читачам насолоди від цього прекрасного солодкого десерту та гарного настрою, який він дарує. Адже в період війни та стресу нам цього дуже не вистачає. Але, все ж таки, бажаю знаходити можливості і турбуватися про своє здоров’я, надаючи перевагу саме натуральним солодощам. На відміну від магазинних, вони довше надають відчуття ситості і при ненадмірному вживанні ви отримуєте користь для свого організму.  І в час війни раджу більше звертати увагу саме на українських виробників. Я особисто знайома з багатьма в нашій країні, хто виробляє дуже класні, якісні продукти, і саме час полюбити українське і пишатися ним, разом працювати на нашу Перемогу, підтримуючи вітчизняних виробників, піклуючись про своє психологічне, ментальне та фізичне здоров’я. 

До теми – 12 цікавих фактів про шоколад 

1. Вчені довели, що аромат шоколаду стимулює ритм тета-хвиль головного мозку, сприяючи глибокій релаксації всього організму. Шоколад може знизити рівень стресових гормонів. Саме через них ми пристрасно чого бажаємо, коли емоції на межі. 

2.Темний шоколад робить щасливішими майбутніх малюків. Фінське дослідження довело, що у мам, які їли більше шоколаду під час вагітності, щасливіші і менш вередливі малюки. 

3. Чорний шоколад робить нас щасливими. Не лише тому, що надзвичайно смачний – це безумовно допомагає. А тому, що містить триптофан. Це амінокислота. Мозок використовує її, щоб виробляти серотонін –
нейропередавач, який робить нас щасливими. 

4. До складу білого шоколаду входить цукор, сухе молоко і масло какао, але немає какао-порошку, тому технічно цей продукт не є шоколадом. 

5. Для виготовлення 1 кг шоколаду потрібно близько 900 какао-бобів. 

6. Кожна людина за рік в середньому з’їдає 5,5 кг шоколаду. 15% жінок у світі їдять шоколад щодня. Щосекунди жителі США з’їдають 45 кг шоколаду. 

7. Найбільша шоколадка була виготовлена в Британії на фабриці Thorntons, її вага склала 5792,2 кг (ширина і довжина цього кулінарного шедевра склали по 4 метри). 

8. Щоденне вживання темного шоколаду знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на більш, ніж третину. 

9. Шоколад має відмінні антибактеріальні властивості, в т.ч. захищає зуби від карієсу. На відміну від інших солодощів, наприклад, карамелі, шоколад є найменш шкідливим. Масло какао, що міститься в шоколаді, огортає зубну емаль і перешкоджає її руйнуванню. 

10. Найбільше Україна продає шоколаду в Казахстан, а от у Росію дуже мало. А ось імпортують українці російського шоколаду багато – правда, не стільки, скільки польського. 26% з Росії та 29% з Польщі станом на 2018 рік. 

11. Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років. 

12. Маленьким дітям темний шоколад не дуже смакує. Вони не захочуть, щоб ми з ними ним ділилися. Більше для нас!

 

 

Фото з архіву Оксани Труш

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: