Завантаження ...
banner
banner

Забуваємо про уколи антибіотиків в попу? Коментарі ніжинських лікарів

Забуваємо про уколи антибіотиків в попу? Коментарі ніжинських лікарів фото

Здається, закінчується епопея із практикою уколів антибіотиків внутрішньом’язово, переважно лікарі робили їх у ягодицю хворого. Відомо, що багато українських лікарів неодноразово критикували цю практику, називаючи її несучасною і негуманною.

Ця частина лікарів називають це пережитком минулого і радянською лікарською спадщиною.  Зокрема багаторазово з цього приводу висловлювався відомий український педіатр Євген Комаровський.

Нещодавно в мережі з’явилася інформація, що згідно з наказом №823 від 18.05.2022 Міністерство Охорони Здоров‘я України рекомендує лікарям при використанні антибіотиків надавати перевагу пероральному та внутрішньовенному введенні, бо внутрішньом’язове введення не має доведених переваг. 

В цьому наказі вказано, що передбачаються лише два варіанти введення антибіотика в м’яз: 

1. Якщо не можемо встановити внутрішньовенний доступ. 

2. Якщо в інструкції виробника вказано, що вводити потрібно ЛИШЕ внутрішньом’язово. 

Журналісти MYNIZHYN.com дізнавалися, що з цього приводу думають ніжинські лікарі і чи будуть вони дотримуватись рекомендацій цього наказу? Очікувано, ми почули різні думки з цього приводу. 

Олександр Костирко, генеральний директор Ніжинської міської лікарні:

 

Шлях введення антибіотика індивідуальний i залежить від конкретної клінічної cитуацiї: ендолiмфатичне, в порожнини тiла, внутрiшньокiсткове i багато інших. Шляхи введення медпрепарату регламентованi його специфiкацiєю та клiнiчними протоколами. Внутрішньом’язовий шлях введення не заборонений, для цього є мiсцевi анестетики.

 

Олег Бойко, завідувач хірургічного відділення:

 

Коли я навчався, та й за час моєї медичної практики, антибіотики завжди вводили внутрішньом’язово, і хочу підкреслити, що хворі виліковувалися! Звісно, що в деяких випадках бувають ускладнення, але все це індивідуально. Причиною може бути порушення антисептики, а не через те, що це неприпустимий шлях введення. А недолік – це можливе болісне відчуття під час введення, але це стосується не лише антибіотиків, а й інших медпрепаратів, а також індивідуальна особливість організму людини.

 

 Роман Хотинський, хірург-проктолог:

 

Я абсолютно згоден з тим, що антибіотики не варто вводити внутрішньом’язово. Краще це робити внутрішньовенно. При цьому для хворого набагато менший больовий синдром і дія препарату набагато швидша. Крім того, немає небезпеки утворення місцевих реакцій у вигляді утворення запального інфільтрату, чи, навіть, абсцесу. А якщо антибіотикотерапія в таблетованих формах справляється з інфекцією, то краще притримуватись такого методу лікування. 

 

Також медики озвучують думку про те, що дана новина дещо дивна, так як внутрішньом’язове введення як антибіотиків, так і інших ліків, вже давно практикується і таке лікування дієве на організм людини.

Титульне фото ілюстровано з мережі

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: