Завантаження ...
banner
banner

Права курців та шкода аналогів сигарет

Права курців та шкода аналогів сигарет фото

Перелік місць, де не можна курити тютюнові вироби і використовувати аналогові пристрої, може бути розширений згідно рішень місцевих рад.

Що заборонено курити у громадських місцях?

Як каже адвокат Костянтин Серкін згідно з Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну", чітко передбачається заборона використання:

  • куріння,
  • вживання та використання тютюнових виробів,
  • предметів, пов’язаних з їх вживанням,
  • трав’яних виробів для куріння,
  • електронних сигарет,
  • пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння,
  • кальянів.

Де не можна тепер курити?

Закон передбачає певний перелік місць і приміщень загального скупчення людей, де тепер заборонено використання вищевказаних засобів:

  • ліфти,
  • таксофони,
  • у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я,
  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;
  • у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  • у ресторанах, кафе та барах;
  • театрах, музеях, галереях, концертних залах;
  • у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;
  • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • у готелях і хостелах;
  • у гуртожитках:
  • на дитячих майданчиках;
  • у місцях загального користування житлових будинків;
  • у ліфтах і таксофонах;
  • у підземних переходах;
  • у громадському транспорті й таксі;
  • на зупинках громадського транспорту.

Перелік місць, де не можна курити тютюнові вироби і використовувати аналогові пристрої, може бути розширений згідно рішень місцевих рад.

Під’їзди житлових будинків в цьому законі не вказані, але вони є громадським місцем (місцем скупчення людей), тому підпадають під заборону куріння і використання інших, аналогових курінню, засобів.

Балкони – приватна територія мешканців будинку.

Як позначатимуть місця для куріння?

В цей Закон були внесені пункти – рекомендаційного характеру, – які повинні мати позначки "Місце для куріння" і "Куріння шкодить вашому здоров’ю". В яких місцях будуть розміщені такі позначки, законом не визначено. На сьогодні в законі лише є пункт, що в аеропортах можуть визначатися місця для куріння, а про інші приміщення і території, облаштовані для куріння, інформації в законі немає.

Якщо на балконі курять сусіди і не реагують на прохання перестати, куди звертатися?

Необхідно зафіксувати (фото/відео) і звернутися до правоохоронних органів з приводу пасивного куріння (що шкодить вашому здоров’ю) через третіх осіб. Поліція має приїхати і скласти протокол. Якщо дійсно буде доведений факт, що до приватного приміщення потрапив дим від сигарет або аналогових пристроїв – це буде вважатися впливом з боку третьої особи, що шкодить здоров’ю.

Які передбачені суми штрафів за порушення нових законодавчих норм?

Для фізичних осіб це від 50 до 170 гривень при повторному порушенні від 170 до 340. Для закладів ресторанного господарства – від 3000 гривень, а у разі повторного порушення до 15 000. Для суб’єктів господарювання (крім закладів ресторанного господарювання) – 1000 гривень., при повторному порушенні – 10 000.

Скільки в Чернігові зафіксовано порушень куріння в недозволених місцях?

Як розповів пресофіцер патрульної поліції в області Віталій Копистко, відповідно до статті 175 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, за І півріччя 2022 року було винесено 97 протоколів.

За червень 2022 року було винесено 53 протоколи.

Чи є права тих, хто курить, і чи можна забороною порушити ці права?

За словами адвоката Костянтина Серкіна, курити – це вибір кожної людини, але ми відштовхуємося від законодавства. І якщо нормотворець обмежив нас в саме таких правах, якщо саме такі законні обмеження існують, то немає питання про порушення прав курців. До речі, є місця, де курити можна.

Чи є в суспільстві дискримінація стосовно курців?

Це не дискримінація, коли людині заборонено курити там, де хочеться. Не завжди наші бажання співпадають із реаліям. Інакше буде анархія. Більш того, мова йде про захист населення від шкоди, говорить Костянтин Серкін.

А за словами завідувача онкоторакального відділення медичного центру сучасної онкології Андрія Полетавкіна, якщо курець закурить посеред пляжу, наприклад, а навкруги люди, які не курять, діти, то це не є нормою, адже медициною вже доведені шкідливий вплив тютюнових виробів і їх замінників на стан здоров’я і загроза життю. Якщо враховувати забаганки курців, то тоді порушуються права тих, хто не курить, це вже їх дискримінація. Тому і мають бути об лаштовані місця для куріння.

Всі шкідливі звички шкодять людині, і тому держава піклується на законодавчому рівні про безпеку життя і здоров’я нації. І обмежує доступ і до алкоголю, і до наркотиків… Наркотичні препарати в медицині, наприклад, підлягають суворому контролю і обліку. Закон – реакція на створення здорового суспільства. У нас європейське суспільство, тому ми маємо дотримуватися норм європейського законодавства і практик.

Заборона куріння в громадських місцях допоможе зменшити подавання прикладу дітям. Дитина, дивлячись, як дорослий втягує і випускає дим (навіть з, начебто, безпечного пристрою для нагрівання), починає копіювати таку дію, не розуміючи її наслідків, копіює куріння і далі перестане вважати, що це щось погане. Поведінка буде закладена і куріння буде нормою.

Чи можна вважати вживання аналогів тютюновим виробам, кальянів тощо саме курінням?

На думку лікаря-пульмонолога, завідувача ковідного відділення КНП "Обласна лікарня" Івана Тельнова, вважається. Все, що ми вдихаємо в себе за допомогою будь-яких пристроїв є курінням. А все, що ми вдихаємо неприродно (крім повітря), є шкідливим.

(завідувач онкоторакального відділення медичного центру сучасної онкології Андрій Полетавкін)

Тютюнокуріння/паління – це терміни, пов’язані із вживанням тютюну. Новітні аналоги – це інгаляційний спосіб. Але куріння тютюнових виробів або інгаляція за допомогою аналогів тютюновим виробам – це все одно шкода здоров’ю. Все одно через такі «інгаляції» розвиваються хвороби дихальних шляхів (наприклад, бронхіт), гіпертонічна, серцево-судинна тощо. І ще це можливість отримати передракову хворобу. І, звісно, спадковість. Якщо у матері рак молочної залози, то у сина-курця є схильність отримати рак легенів. Якщо батько – курець, то у доньки може розвинутися рак молочної залози. І в обох випадках куріння – це «кнопка запуску».

Що таке легеня-рибячий міхур?

Як розповів Андрій Полетавкін, вже доведена хвороба Eval (латиниця) – це хвороба вейперів. Я щодня бачу таке під час операцій, бо наші пацієнти – це люди, які мають шкідливі "інгаляційні" звички. Чим вона небезпечна і відрізняється від хвороб дихальних шляхів (в тому числі емфізема)? Легені вкриваються пухирями, схожими на риб’ячі повітряні міхури. Така легеня повноцінно не дихає. Спочатку людина відчуває задишку після навантаження, а згодом вже у стані відпочинку. Емфізема – слово незрозуміле, а от легеня-рибячий міхур додає образності і розуміння. Крім того, через цю хворобу може статися раптова смерть.

Отже, начебто така безпечна річ – електронна сигарета (немає канцерогенів, смол, сполук), – але люди замало обізнані щодо неї.

Пасивне куріння буває тільки від тютюнових виробів?

Вдихання диму від аналогів тютюновим виробам не вважається пасивним курінням, тому що те, що видихає курець, не містить шкідливих часточок. Засоби для нагрівання тютюну мстять дещо інші речовини, ніж звичайні сигарети, і вони як не є небезпечними, так і не є корисними. Отже, дим від аналогів не є пасивним курінням, проте, даних, що такий дим 100% не є шкідливим – немає, каже Іван Тельнов.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: