Завантаження ...
banner
banner

Кошти, які "не згорають": про сортування сміття у Ніжині під час воєнного стану

Кошти, які "не згорають": про сортування сміття у Ніжині під час воєнного стану фото

Питання екології постає гостро в нашому суспільстві, тим паче, зараз, коли війна згубно впливає на екологію. Але проблема зі сміттям так і залишається відкритою.

Тож, Верховна Рада ухвалила законопроєкт "Про управління відходами", який запроваджує передові підходи в цій сфері. Документ майже півтора року був на доопрацюванні після першого читання, не маючи повної підтримки зали. Зараз, коли реформа отримала друге дихання, є можливість підкріпити прагнення до набуття членства в ЄС конкретними діями та системними змінами в країні. 

Крім того, всім відомий той факт, що сортування сміття дозволяє використати сировину повторно і перетворити її на кошти, які "не згорають". 

Журналісти MYNIZHYN.com дізнавалися, як у Ніжині налагоджено сортування сміття, що говорить керівництво міста, екоактивісти, біологи та пересічні ніжинці. 

Міський голова Олександр Кодола підкреслив, що в Ніжині сортування сміття розпочали ще з 2017 року. Спочатку біля баків для збору сміття були встановлені металеві контейнери для паперу, картону, скла та поліетилену. З другого півріччя 2017 року розпочали свою роботу дільниці по сортуванню сміття і загалом їх у Ніжині налічується 6. "В кожній школі встановлено баки для сміття та металеві контейнери для
паперових, скляних та поліетиленових відходів. Починаючи з раннього віку, ми намагаємося прищепити культуру роздільного збирання – розповідає Олександр Кодола - а прийняття Закону України "Про управління
відходами", який прийнято 22.07.2022 та набуде чинності з липня 2023 року, підтверджує те, що ми на вірному шляху. Міська влада вживає необхідний комплекс заходів для запобігання утворенню відходів, а також для уникнення, зменшення або усунення негативного впливу відходів на здоров’я людей та навколишнє природне середовище". 

Ніжинці запевняють, що в основному сортують сміття і це не є проблемою та абсолютно не викликає якогось протесту, а скоріше навпаки – це досить правильно, зручно й доречно. 

Жителька Ніжина, Анжела Салогуб, екоактивістка: "Звісно, що сортування побутового сміття вже давно на часі. Процес роздільного збору сміття має стати обов'язковим. Це, перш за все, велика просвітницька
робота на всіх рівнях життя суспільства. Я розумію, що говорю про якісь невчасні речі стосовно реалій сьогодення. Проте знаю, що після нашої Перемоги буде надзвичайно багато роботи і щодо розбору, сортування та переробки сміття. Сортування побутового сміття має стати потребою кожного громадянина України. Я зараз перебуваю за кордоном і тут досить добре розуміють екологічну, економічну і соціальну складову необхідності роздільного збору побутових відходів. Особисто я і моя сім'я сортуємо відходи. Це вже стало якоюсь духовною потребою, бо поступати інакше вже ніхто не може і не хоче". 

Доцент, кандидат біологічних наук, викладач НДУ ім. М. Гоголя Сергій Пасічник: "Якщо коротко, то звісно моє ставлення до сортування сміття стовідсотково позитивне. Тут не може бути альтернативних думок.
Людство є частиною біосфери Землі, а фундаментальний принцип її існування є циклічність всіх процесів, заснована на законах термодинаміки. Тобто в основі всього є коло обіг матерії, енергії, інформації. Якщо ж
частина матерії виходить з цих циклів, наприклад пластик, скло, різні металовмісні матеріали, що накопичуються в біосфері, то це становить велику небезпеку майбутньому в першу чергу для людства. Отже, розробка новітніх технологій переробки сміття дозволить уникнути цієї нагальної проблеми. Таким шляхом ідуть зараз всі цивілізовані країни, де інтенсивно ведеться пошук шляхів вторинної переробки сміття, проводиться селекція нових штамів мікроорганізмів, які б переробляли той же пластик і таке інше. Отже в нашій країні нам також потрібно йти тим же шляхом, якщо ми бачимо себе серед цивілізованих країн і думаємо про майбутнє. А це можливо лише при умові ретельного сортування сміття для подальшої його переробки". 

Ніжинці розповідають, що мають вдома окремі кошики для сортування сміття. А ще, сортування відходів – справа звички. 

"Я завжди пластик і скло викидаю в окремий контейнер, адже хочеться, аби наша екологія якомога менше страждала, тому сортування сміття вдома – це як правило" – зазначає жителька Ніжина Ірина. 

"Ще з 2017 року я трохи звикав до цього, а потім прийняв той факт, що так потрібно – говорить житель Ніжина Олег – можливо, я не такий вже свідомий громадянин в цьому плані, бо звісно, що коли десь у побутові
відходи попаде невеличкий шматок пластику то я його там можу залишити і не діставати. Але намагаюсь, аби такого не було, бо я тут живу, мені тут дихати…". 

"В мене два окремі відеречка. В одне я скидаю пластик, папір, поліетиленові пакетики, в друге – йдуть побутові відходи – розповідає ніжинка Олеся - ми до цього давно вже звикли і у нас вдома це норма". 

До теми: У Раді підтримали реформу управління відходами, необхідну для євроінтеграції, Україна зможе подолати сміттєву кризу. Що передбачає ухвалений Радою закон?

 

 


Фото MYNIZHYN.com.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: