Завантаження ...
banner
banner

Війна і тепло 2022: як у Ніжині готуються до опалювального сезону

Війна і тепло 2022: як у Ніжині готуються до опалювального сезону фото

Наступний опалювальний сезон буде надзвичайно складним. Тарифи на тепло для українців не змінюються, опалення увімкнуть вчасно, а оптимальна температура в будинках буде в межах 18-20 градусів.

Про це розповів міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Слід підкреслити, що опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, перше, що треба зробити, – зупинити війну, а для того, щоб її зупинити, потрібно перекрити росії вентиль її фінансування. 

Журналісти MYNIZHYN.com дізнавалися, як у Ніжині цьогоріч готуються до опалювального сезону: які проблеми виникають, як проводиться робота з боржниками? I головне - чи буде у Ніжині жити тепло? 

ПОЛОВИНА ПІДГОТОВЧИХ РОБІТ ВЖЕ ПРОВЕДЕНО

Міський голова Олександр Кодола зазначив, що у Ніжині проводиться активна підготовка до опалювального сезону 2022-2023 року. Підприємство "НіжинТеплоМережі" підготувалося до опалювального сезону на 49%, і роботи виконуються згідно графіку. "З 14 котелень підготовлено вже 6, три центральних теплових пунктів, 39,835 км теплових мереж, – повідомив міський голова Ніжина - в першу чергу працівники
перевіряють та ремонтують котельні з газовим і електричним обладнанням. Проблемним питанням є підготовка котельні по вул. Прилуцька, яка зазнала значних пошкоджень під час обстрілів російськими військами. В котельні не має вікон, повітряна теплова мережа обгоріла та потребує утеплення, задля того, аби не було теплових втрат. На ці роботи потрібно 1,5 млн. У підприємства таких коштів не має". 

- Чи є шанс отримати субвенцію від держави на її ремонт? Якщо її не полагодять, то як буде вирішуватись питання теплопостачання у цьому мікрорайоні міста? Чи будуть люди з теплом, чи може бути так, що ні?

- Там більше є проблема по вибитим вікнам, дверям і покрівлі. Поки що ніхто субвенцію для котельні нам не обіцяє, тому ми шукаємо міжнародну підтримку. Можливо якусь технічну допомогу залучимо з-за кордону, або будемо вирішувати це питання за кошти міського бюджету і люди, в будь-якому випадку, будуть отримувати теплопостачання до своїх осель. 

- Чим будуть опалюватися котельні міста? Газ? Iнше? 

Однозначно, котельні будуть опалюватися на газу, тому, що на сьогоднішній день і для нашого міста і для всієї країни альтернативи немає. Коли наша команда тільки розпочала працювати в Ніжині, ми піднімали питання, щодо альтернативних видів опалення, але на громадських слуханнях, населення міста не наважилось піти на певні зміни в цьому напрямку. Тому зараз виходимо з того, що є: це газ і основний постачальник тепла – ТОВ "НіжинТеплоМережі".

ВЕЛИКА ПРОБЛЕМА – БОРЖНИКИ

Також очільник Ніжина повідомив, що працівники ТОВ "НіжинТеплоМережі" постійно ведуть роботу з населенням, яке заборгувало. За період воєнного стану значно знизився відсоток сплати за надані послуги. "На початку січня 2022 року населення сплачувало 85% від отриманих послуг, а з початком повномасштабної агресії відсоток оплати знизився на 25%. – розповідає Олександр Кодола - Але підприємство йде на зустріч людям та укладає договори про реструктуризацію боргу. Тільки в липні укладено 22 договори". 

Керівник ТОВ "НіжинТеплоМережі" Любов Ісаєнко говорить, що теплопостачальна компанія постійно веде позовну та претензійну роботу з боржниками. "Люди, які хочуть отримати субсидію, укладають договори реструктуризації*, але, на жаль, не всі їх виконують. Стягнення боргів проходить дуже повільно, тому, що наразі в країні війна і досить складно як споживачам, так і теплопостачальним компаніям, але ж борги потрібно гасити, аби з настанням холодів своєчасно подати тепло. Заборгованість населення на сьогоднішній день складає 31 млн. грн. За попередній опалювальний сезон населення наростило борг у сумі 12 млн. грн. Це дуже великі суми, але з початком військових дій, відсоток проплати дуже впав, люди практично перестали платити. Зараз ми розносимо квитанції споживачам з проханням сплатити авансовий платіж, по
можливості, аби менше прийшлося сплачувати за послуги в зимовий період і задля того, аби підтримати підприємство для виконання ремонтних робіт. 

Тут хочу пояснити, що згідно ЗУ "Про житловокомунальні послуги" № 2181-VIII, послуга за абонплату виведена з тарифу і нараховується окремо. Згідно цього закону, дана послуга сплачується круглий рік. Максимальний розмір абонплати по Україні становить 36 грн. Ми прорахували свої витрати по абонентському відділу, і у нас вони становлять: 23, 74 грн - це абонплата на опалення і 18,58 грн – абонплата за гаряче
водопостачання. Тому ми щомісячно розносимо зараз квитанції і одночасно просимо споживачів, по можливості, сплатити авансовий платіж. Так робимо кожного року і тоді абоненту легше в зимовий період, а ми, в свою чергу, закупимо обладнання. Борги дуже великі, а газопостачальна організація вимагає до початку наступного опалювального сезону сплатити їх повністю". 

- А чи мають право у військовий період відключати від теплопостачання боржників? 

- У нас такого права немає ні у військовий період, ні у мирний час. Ми не може відключити одну квартиру від теплопостачання у багатоквартирному будинку, адже тепло подаємо по всьому будинку. Тому відключати споживачів від теплопостачання ми не можемо. 

Довідково: Реструктуризація боргу за кредитним договором — це одна з форм реорганізації умов боргу, під час якої боржники і кредитори домовляються про відстрочення виплат заборгованостей за основною сумою кредиту і за відсотками, термін яких повинен наступити в певний період часу, а також про новий графік таких платежів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: