Завантаження ...
banner
banner

Медовий Спас: традиції, прикмети, що не можна робити

Медовий Спас: традиції, прикмети, що не можна робити фото

14 серпня православні християни святкують Медовий Спас або Маковія. Це і народне, і релігійне свято. Воно знаменує початок Успенського посту і прощання зі спекотними літніми днями. Про те, що не можна робити на Медовий Спас, а також про прикмети і традиції на Маковія.

"З приходом цього свята пасічники починали викачувати мед, щоб поки не відцвіли медоносні рослини, бджоли встигли зробити запаси меду на зиму для себе. Традиційно збирали мак, тому що вважалося, що саме в ці дні він набуває цілющих і магічних властивостей.

У деяких селах і донині жінки насипають трохи макових зерняток в колодязі, для того щоб викликати дощ. Після освячення в церкві такий мак давали домашнім тваринам для захисту від злих сил, здоров’я і плодючості", - Ярослава Федорова.

Що святять на Медовий Cпас

За традицією господині йдуть до церкви для того, щоб помолитися й освятити мед. Вважається, що в такому разі він отримує чудодійну силу і може застосовуватися навіть як ліки від важких хвороб. Цього дня жінки печуть булочки, пряники, пироги та млинці з медом.

Також традиційною стравою на столі є випічка з маком. І це не випадковість, оскільки 14 серпня – день пам’яті семи старозавітних мучеників Маккавеїв. У народі це свято отримало назви Маковій, або ж Маковий Спас. Саме тому на стіл заведено подавати різні страви з маком.

Прикмети і традиції на Медовий Спас

14 серпня починається період Спасівки, протягом якого заведено допомагати оточуючим, особливо тим, хто потребує цього найбільше. У день Медового Спаса на Русі влаштовували «вдовині та сирітські помочі», тобто приносили їжу і  допомагали по господарству. При цьому люди примовляли: «Ти – за себе, ми – за тебе, а Христовий Спас – за всіх нас!». Важається, що Спас отримав свою назву на честь Ісуса Христа-Спасителя (Спаса). Тому всі продукти, на честь яких названо свято, мають «спасительні» властивості.

В Перший Спас в давні часи бджолярі надягали чистий одяг, в новий посуд клали мед  з найкращих і найбагатших вуликів і йшли до церкви. Освяченим медом поминали батьків, пригощали жебраків і дітей.

Букет на Маковія: які квіти потрібно принести в будинок на Медовий Cпас

Напередодні Маковія кілька голівок маку додавали до букета з квітів й лікарських рослин. Освятивши в церкві, таку «маковійську квітку» ставили біля ліжка. Вірили, що вона вбереже сім’ю від нещасть і подарує спокій і благополуччя.

Також в букети додавали різні символічні трави і квіти. Наприклад, чорнобривці принесуть в дім щастя, деревій – фінансове благополуччя, м’ята – міцне здоров’я, а базилік удачу. Наші предки вірили, що цей букет треба зібрати неодмінно своїми руками, і це принесе в дім щастя.

Ми вітаємо всіх з прийдешнім святом. Бажаємо миру та перемоги! Нехай Господь береже наших Воїнів та Україну.

Титульне фото з мережі

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: