Завантаження ...
banner
banner

10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров'я: розмова з ніжинським психологом

10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров'я: розмова з ніжинським психологом фото

Всесвітній день психічного здоров'я відзначається 10 жовтня щорічно. Цей день запропонований Всесвітньою організацією охорони здоров'я відзначати задля підвищення рівня обізнаності про проблеми психічного здоров'я та мобілізації зусиль на підтримку кращого психічного здоров'я.

Всесвітня організація охорони здоров'я визначає психічне здоров'я як стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати і робити внесок в свою спільноту. У цьому сенсі психічне здоров'я є основою благополуччя людини і ефективного функціонування спільноти.

Журналісти MYNIZHYN.com поспілкувалися із Тетяною Красновид, психологом та соціальним педагогом у Ніжинській гімназії № 6, яка розповіла, що таке здоровий психічний стан та як його підтримувати у важких умовах. 

Варто відмітити, що 2022 рік випробовує нашу психіку на міцність, адже перед цим ми боролися з негативними наслідками Сovid-19, а тепер війна увірвалася в наше життя, змістивши пріоритети і життєві цінності. Те що було важливим до цього часу тепер немає значення. І Сovid нікуди не зник, але перемістився на задній план разом з іншими буденними проблемами. Зважаючи на таку велику кількість стресових факторів підвищується кількість психічних захворювань і поведінкових розладів: порушення харчової поведінки, тривожні та поведінкові розлади, депресії, посттравматичний стресовий розлад, різні види залежностей (від психоактивних речовин або ж комп'ютерна) та багато інших. Саме тому, особливої актуальності набуває питання збереження психічного здоров'я та забезпечення психологічного благополуччя населення.

Коли ми говоримо про "психічне здоров'я", то маємо на увазі ментальне здоров'я. Показником якого є відсутність психічних захворювань, психічний розвиток відповідно віку, сприятливе функціонування відділів ЦНР (центральної нервової системи). Та це поняття не варто звужувати лише до відсутності психічних захворювань.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, це стан благополуччя, коли людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати та вносити вклад у суспільство.
Протилежне психічному здоров'ю — психічні відхилення та психічні захворювання які є не лише проблемою людини яка від них страждає, а є загрозою для оточення (у випадках коли ними страждають керівники та політики в чиїх руках доля країн, то це небезпечно для цілих народів). Якщо людина не визнає труднощі, ігнорує сигнали організму (наприклад психосаматичні та ін.), то відповідно — не отримує належного лікування.

Дуже багато людей через брак інформації та стереотипи навколо цієї теми соромляться звертатися по допомогу до спеціалістів, занедбавши недуг до важкого розладу, що потребує більше ресурсів для лікування та відновлення. До прикладу, коли ми захворіли звичайною простудою, то якщо не звернутися вчасно до лікара ми отримаємо пневмонію. Так само із психічними розладами.

До кого ж звертатися, до психолога чи психіатра?

І в наш час часто люди плутають ці професії. Тож, з'ясуємо, що і як.

Психіатр — лікар, який має вищу медичну освіту і працює зі станами та розладами психіки; частіше, з використанням медикаментозного лікування.

Психолог — спеціаліст, який має фахову психологічну освіту (не лікар), працює зі здоровими людьми, немає права призначати ліки. Часто психолога метафорично називають "лікарем людської душі". Він знає закономірності функціонування психіки та володіє спеціальними методами, спрямованими на те, щоб допомогти людині розібратися у власних проблемах та знайти шляхи їх вирішення.

Та краще всього, не занедбати проблеми на ранніх етапах розвитку, бо як говориться у трохи жорсткому, але правдивому жарті який побутує серед психологів: " Краще трохи поплакати у психолога, ніж все життя сміятися у психіатра".

Турбуватися і дбати про своє психічне і психологічне здоров'я — це круто і аж ніяк не егоїстично!

У матеріалі використано інформацію з Вікіпедії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: