Завантаження ...
banner
banner

Лісівники запевняють, що дров вистачить на багато майбутніх поколінь

Лісівники запевняють, що дров вистачить на багато майбутніх поколінь фото

Українцям неодноразово наголошують про те, що цьогорічна зима через війну буде складною. Проте, щоб розумі­ти це, не обов’язково бути експертом в еконо­міці, адже українці - нація хазяйновита і до зими завжди готуються завчасно.

Нещодавно, Голова Державного агенства лісових ресурсів України Юрій Болоховець у одному з інтерв’ю роз­казав, що агенство зібрало заявки на постачання дров із усіх регіонів країни. І загальний обсяг заяв­леної потреби склав більше 7 мільйонів кубометрів - у кілька разів більше, ніж зазвичай використовують українські споживачі за опалювальний сезон.
Розуміючи можливі перебої із електро- та газо­постачанням, й жителі Борзнянщини роблять вибір на користь дров.

Раніше ми писали: Як отримати безкоштовні дрова: подробиці

Якими темпами йде заготівля, чи вистачить багатств лісу на всіх і у скільки цьогоріч обійдеться тепло у наших оселях нам розповів ди­ректор ДП «Ніжинське лісове господарство» Андрій Данько.

 Андрію Анатолійо­вичу, на скільки у нас нині зріс попит на лісове тверде паливо?
- Справді, на сьогодні маємо дуже великий ажіо­таж на дрова. У порівнян­ні з минулим роком попит виріс на 40-50 %. Окрім того, що постійні клієнти намагаються купити на­віть «на запас», ще й чи­мало об’єктів соціальної інфрастуктури перейшли на твердопаливне опален­ня. Для прикладу, дитячий садочок «Світлячок» у Борзні, який раніше об­ігрівався газом, тепер за­купив у нас дрова. Пере­ходять на деревину й ті, хто раніше користувався вугіллям. На сьогодніш­ній день уже реалізовано 32 270 кубометрів дров.
Щоб цього сезону по­вністю задовольнити по­треби як населення, так і соціальної сфери, ми мак­симальними темпами про­водимо санітарні рубки. Цей процес — постійний, лише війна цьогоріч вне­сла свої корективи: майже на півтора місяці довелося призупинити роботу. Але вже наприкінці березня реалізація дров потроху відновилася.

Сьогодні на санітарній рубці задіяно до 15 ФОПів зі своєю технікою, інстру­ментами та відповідними договорами (лісгосп влас­ними силами заготівлю дров не веде), у кожного підприємця працює по 2-3 бригади.

- На сьогоднішній день маємо зростання цін на всі групи товарів. Напевне, паливна дере­вина теж додала у вар­тості?

- Звісно, через зрос­тання цін на пальне та запчастини дорожчає і собівартість самих дров. За цей рік по Ніжинсько­му лісовому господарству ціни зросли десь на 10%. Нині кубометр твердолис­тяних порід (дуб, акація, граб) коштує 700 гривень, окремо - береза за 530 гривень, середньолистяні вільха і сосна обійдуться у 480 гривень, м’яколистяні тополя і липа - 420 гри­вень за куб. Додатково доведеться сплатити за доставку (по колишньому Борзнянському району) - плюс 350 гривень на ко­жен кубометр дров.

Для замовлення люди­ні потрібно звернутися до лісництва, надати свої кон­такти та ідентифікаційний код. На одну особу можна виписати 15 кубометрів дров на рік. Це обмеження постановою Кабміну вве­лося, аби відсіяти перекупів. А ось для власного ко­ристування 15 кубометрів на людину - більше, ніж достатньо, аби отопити бу­динок.

Цього року матимемо ще одне нововведення для замовлення паливної деревини. Нині створю­ється електронний май­данчик із реалізації дров, де буде вказано наявність продукції по кожному лісо­вому господарству, ціни з доставкою і без. Тож скоро кожен бажаючий у онлайн-режимі зможе об­рати лісгосп, породу дере­ва і оплатити замовлення з банківської карти чи теле­фону.

- За якими породами і як довго доводиться сто­яти у чергах?
- Найчастіше борзнянці замовляють круглий дуб за його високу теплот­ворну здатність. Окрім двометрових колод ми та­кож реалізовуємо обрізки від лісопиляння та колоті дрова. Щоправда, остан­ні суттєво відрізняються у ціні - кубометр твердолис­тяної породи стане у 1750 гривень.

Щодо черг, то й справ­ді через великий попит на замовлення доводить­ся чекати 2-3 тижні. Але зрештою всі бажаючі дро­вами будуть забезпечені. До того ж, у лісгоспі ми завжди залишаємо до 3 тисяч кубометрів дров у залишку.

- На скільки Чернігів­щина загалом багата на паливну деревину? Чи вистачатиме нам цього матеріалу у майбутньо­му?
- Деревина - продукт відновлюваний, хоч і по­требує на це десятки ро­ків. Проте на дрова ми не освоюємо приріст «живо­го» дерева, а проводимо рубки, прибираючи пошко­джену чи засохлу дереви­ну, яка потребує утилізації. Резерви санітарних рубок маємо дуже суттєві - дров вистачить на багато май­бутніх поколінь. Тому без зайвого ажіотажу готуй­мося до опалювального сезону - й усім буде тепло.

До теми: Дрова: які, за скільки та чи допоможе держава


Джерело: газета "Вісті Борзнянщини" від 06.10.2022, бесіду вела Марина ГРИНЕНКО

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: