Завантаження ...
banner

Туризм у Ніжині в умовах війни

Туризм у Ніжині в умовах війни фото

Листопад традиційно завершує туристичний сезон пішохідних екскурсій «Старим містом» Ніжина. Попереду зима та своєрідний перепочинок. Щозими Ніжин бере паузу й з нетерпінням чекає весни, аби знову зустріти на своїх вузеньких вуличках Грецького кварталу, подвір’ях старовинних храмів сотні гостей і мандрівників зі всієї України та далеких країн світу. Сезон 2022 р. в Ніжині є особливим і його особливість продиктована війною.

Туристичний сезон 2022 р. в Ніжині, як і завжди, розпочався у кінці січня. Традиційно мешканці всієї України їхали до станції Крути аби вшанувати пам'ять загиблих українських воїнів, які у січні 1918 р. дали бій російсько-більшовицькій орді С. Муравйова. Мандруючи до Крут, туристичні групи майже завжди заїздили до Ніжина, чому сприяла близькість відстані та спільна історія. Саме в Ніжині народився Осип Твердовський – спадковий козак, який із загоном «Вільного козацтва» вирвався з російського оточення біля Крут, а у березні 1918 р. звільнив Ніжин від російсько-більшовицьких військ. Нинішній 2022 р. не  став винятком. Втім, група з Києва, яка відкривала особисто мій туристичний сезон як екскурсовода, емоційно вже відчувала страх наближення повномасштабної війни. Пам’ятаю запитання на кшталт: «Як далеко стоять російські танки від Ніжина і чи безпечно тут у вас?». Друга моя екскурсія була вже 3 лютого. Тепер до Ніжина завітали військові з родинами, які теж знали і розуміли, що наближається війна. Всі дві години екскурсії я відчував прагнення цих людей побачити Ніжин зараз, бо ніхто не знав, що буде потім. Далі були півтора місяці облоги Ніжина та викликані нею небезпеки. Здавалося, що туристичний сезон пішохідних екскурсій в Ніжині не відбудеться. Втім, людське життя триває. Незважаючи на війну у ньому є місце й туризму.

Екскурсії відновилися лише на початку літа. Люди досі відчували страх і небезпеку повторного вторгнення росіян на Чернігівщину, тому говорити про туристів з інших регіонів України не було й мови. Ніжин був і є близьким до російського кордону. Неочікувано для екскурсоводів, пішими екскурсіями зацікавились самі ніжинці, котрі раніше були не частими гостями подібних заходів. Дехто, навіть проживши десятки років в Ніжині, востаннє був на екскурсії ще в шкільні чи студентські роки, або й не був взагалі. Дуже приємно, що цього літа ситуація кардинально змінилася. Понад 80 % особисто моїх екскурсантів цього року – це ніжинці, які прагнуть дізнатися історію та визначні події, що стосуються будинків, пам’ятників, храмів та меморіальних знаків, повз які люди проходять чи не щодня, але рідко коли цікавляться таємницями їх походження. Приємно, що до екскурсій долучилася і молодь, свідченням чого стала безкоштовна екскурсія «Мандрівка незвіданим Ніжином» у рамках проекту Молодіжної ради Ніжинської міської ОТГ «НАЦІОНАЛЬНА ІДЕЯ ГУРТУЄ МОЛОДЬ», що відбулася 9 серпня 2022 року.

До ніжинців поступово додалися й внутрішньо-переміщені особи, для яких Ніжин став новою домівкою в часи війни. Варто відмітити самовіддану роботу працівників Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, які впродовж літа-осені 2022 р. провели низку безкоштовних екскурсій для переселенців, тим самим підтримавши їх моральних стан та відволікши від негативних думок. Також, музей неодноразово проводив екскурсії з метою збору благодійних коштів на потреби Збройних Сил України.

Осінь цього туристичного сезону позначилася відновленням співпраці з всеукраїнськими гідами та тур-операторами. До Ніжина завітали групи туристів з Одеси, Кам’янця-Подільського, Харкова, Києва та інших міст. Мандрівники поспішали на власні очі побачити золотий осінній Ніжин та з перших вуст почути про славу Ніжина як батьківщини найсмачніших огірків, монументальних храмів, козацького осередку та господаря Покровського ярмарку.

Екскурсії з новим змістовним наповненням

Екскурсії Ніжином 2022 р. є абсолютно іншими, особливо за своїм інформаційно-змістовним наповненням. Відбувся кардинальний перегляд і переосмислення самого тексту екскурсій. Відтепер ми можемо з впевненістю говорити, що екскурсії Ніжином стали УКРАЇНСЬКИМИ, тими які підтримують засади української самобутності й ідентичності. Історія Ніжина стала на незворотній, але так давно необхідний, шлях відшліфовування решток російської та російсько-більшовицької ідеологій. Чи не вперше з гордістю ми почали говорити про Юрія Лисянського як українця-очільника окремої навколосвітньої морської подорожі, а не як учасника першої російської навколосвітньої експедиції. Після десятиліть навмисного стирання з пам’яті ніжинців, ми повертаємо із забуття Осипа Твердовського, який боронив Українську державу в бою під Крутами і який є героєм, а не зрадником, образ якого йому сформувала антилюдяна російсько-більшовицька ідеологія. Ми можемо говорити правду про те, що саме російські орди у XVII ст. та російсько-більшовицькі банди у ХХ ст. завдали найбільшої шкоди архітектурі Ніжина. Просто задумаймось і уявімо: «Яким величним і архітектурно досконалим міг би бути Ніжин, якби не століття російської експансії і руйнувань?». У 1668 р. росіяни, придушуючи прагнення ніжинського козацтва до незалежності, спалили дерев’яний храм Святої Покрови та всі дерев’яні передмістя Ніжина. Історія зберегла навіть імена двох паліїв стрільців Григорія Михайлова та Семена Яковлєва, яким за цей подвиг їхній воєвода заплатив по 1 рублю. Саме через російських ворогів ХХ ст. про дзвіницю грецьких храмів, Успенський собор, Петро-Павлівську церкву, будівлю ніжинського магістрату, Ветхівський Красноострівський монастир, католицький Петро-Павлівський костьол, Ніжинський замок та ще десятки інших монументальних споруд Ніжина зараз ми на екскурсіях розповідаємо за допомогою фотографій. Поодиноких світлин, які збереглися всупереч усьому. Адже цих українських монументальних споруд немає, бо їх у ХХ ст. зруйнували за допомогою вибухівки та спецтехніки росіяни. Зруйнували, щоб стерти маркери пам’яті і зв’язку поколінь; зруйнували, бо це були українські, а не російські пам’ятки; зруйнували, бо українська культура і архітектура була вищою на їхню російську. Сьогодні ми говоримо і маємо відверто говорити про це на екскурсіях. Адже українці мають знати правду. Це лишень краплини в океані багатої, величної і місцями трагічної історії Ніжина, пронизаної безперервним процесом українського державотворення та боротьби незламного українського народу за власну державність та самобутність.

 Чи є місце туризму під час війни?

Туризм, особливо внутрішній, є частиною не лише дозвілля громадян. Це частинка пізнавального та особистісного розвитку кожної людини. Туризм – він як культура, що є носієм пам’яті і цінностей кожного народу. Перефразовуючи вислів Вінстона Черчеля стосовно розвитку культури в роки війни, можна підкреслити: «Якщо не буде підтримки освітньої і просвітницької функцій туризму, то за які цінності йде війна? В умовах сучасної війни розвиток внутрішнього туризму є важливим, адже він дозволяє зрозуміти кожному: «За що і чому так саможертовно бореться величний український народ?». А українці боряться за свою землю, волю, державу, а також – за  історію, свою пам'ять, свої храми, собори, будинки і замки, які зберігають в собі сотні маленьких міст України!

Історія Ніжина переповнена датами, іменами та подіями. Втім, найголовнішим є історична атмосфера міста, дух епохи, автентика полкового козацького центру. Про неї можна чути, перечитувати сотні статей в інтернеті. Але пізнати Ніжин по справжньому можна лише помандрувавши його «Старим містом». Це наша історія, в якої ми маємо вчитися аби не повторити спалення російською ордою Ніжина у 1668 році, братовбивчої Чорної ради, трагедій Крут і Батурина чи нещадного нищення храмів російсько-більшовицьким режимом ХХ століття. Вчитися старанно, адже історія вчить навіть тих, хто не хоче цього робити.

Ми віримо, що новий 2023 р. обов’язково подарує нам час, щоб помандрувати нашою неповторною Україною, побачити місця, про які Ви мріяли  багато років, але все відкладали на потім. Повірте, Ніжин вартий того, щоб бути у Вашому переліку мандрівок.

Роман Желєзко

У публікації використано світлини Дениса Скорохода та Надії Капленко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: