Завантаження ...
banner
banner

Здав росіянам свого друга з АТО: у Чернігові судять жителя села Буянки

Здав росіянам свого друга з АТО: у Чернігові судять жителя села Буянки фото

Буянки росіяни окупували 26 лютого. Неподалік, в селі Вишневому окупанти облаштували штаб, а місцевого жителя з Буянок використовували, як інформатора. Про це йдеться у підозрі, яку на суді зачитав прокурор, повідомляє у сюжеті «Суспільне Чернігів».

"Передавав дані про БПЛА, які бачив над селом Буянки, адреси місцевих жителів, які брали участь в АТО, осіб, які мають зброю та вороже налаштовані проти РФ, з тим, щоб нейтралізувати партизанську боротьбу чи диверсії з їх боку, таким чином зберегти бойовий потенціал РФ в цьому регіоні».

 
 

Роман Артеменко розповів, як потрапив до полону росіян. Його друг і сусід вказав окупантам, що він служив у Збройних силах України. Після цього чоловіка відвезли в школу у Вишневе, утримували близько доби й били.

Школа у Вишневому, ФОТО: Суспільне Чернігів

Школа у Вишневому, ФОТО: Суспільне Чернігів

«Питання – трамбують, питання – трамбують. Те що вони мені задавали, я не встигав відповідати, повітря не вистачало просто», – згадує Роман.

Роман Артеменко, ФОТО: Суспільне Чернігів

Роман Артеменко, ФОТО: Суспільне Чернігів

Максима Криволапа обвинувачують у держзраді та зберіганні боєприпасів. Під час обшуку в його будинку знайшли три прямокутні предмети з написом російською мовою "Тротилова шашка". Експертиза підтвердила, що це вибухонебезпечна речовина, йдеться у підозрі.

— «Чи визнаєте ви вину у пред’явленому Вам обвинуваченні»? – «Частково».

Максим Криволап сказав, що свідчити не відмовляється. На судове засідання готується їхати й Роман Артеменко. Суспільному він розповів, що перед тим, як потрапити в полон, постійно спілкувався з Максимом, ходили один до одного в гості.

«Все, що я почув, йому питання ставлять чи багато в Буянках військових ЗСУ, він одразу на мене тикнув і все. Ми 12 років дружимо вже».

Максим Криволап на лаві підсудних, ФОТО: Суспільне Чернігів

Максим Криволап на лаві підсудних, ФОТО: Суспільне Чернігів

Роман Артеменко добу провів у приміщенні школи у Вишневому, розповідає, що били його по всьому тілу, окрім обличчя. А потім непритомного викинули біля кладовища.

«Я попрощався з усіма. Я взагалі не очікував, що назад прийду сюди додому. Викинули мене на кладовищі у сусідньому селі, у Вишневому. Я був без свідомості. Я був без свідомості без нічого, йшла якась бабуся, водичкою мене полила і я прочухався».

Чоловіку допомогли дістатися додому, а звідти односелець відвіз його до лікарні в Ріпки, там зробили операцію.

Володимир із Буянок, ФОТО: Суспільне Чернігів

Володимир із Буянок, ФОТО: Суспільне Чернігів

Житель Буянок Володимир розповів, що його росіяни катували, щоб розпитати про сина нацгвардійця. Було це просто на фермі. Знати про службу родича могли, каже, тільки односельці, щоправда, він сам не знає, хто саме міг про це розповісти росіянам.

«Телефон одразу забрали, дивилися. Сина вони не знайшли в телефоні, та і куди б вони подзвонили, зв'язку у нас не було. Ногу ламали, били просто питали, щоб я сказав, де син».

Ольга Воєдило, ФОТО: Суспільне Чернігів

Ольга Воєдило, ФОТО: Суспільне Чернігів

Сусідка підозрюваного розповіла, що Максим також потрапляв до полону росіян. Після цього односельця бачили разом з окупантами.

«Після того, як його побили, викинули його в кінці села, викинули з машини, так казали, що ходив. Відмічатися чи чого він ходив, хто його знає», – розповіла жителька Буянок Ольга Воєдило.

За рішенням суду, Максим перебуватиме під вартою протягом 60 діб. За зраду державі, скоєну в умовах воєнного стану йому загрожує покарання від 15 років до довічного ув'язнення.

,

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: