Завантаження ...
banner
banner

Бабусі, яким волонтери відбудували розбомблений будинок, розповіли, як живеться на новому місці

Бабусі, яким волонтери відбудували розбомблений будинок, розповіли, як живеться на новому місці фото

Історія цих двох бабусь, будинок яких російські окупанти знищили за день до свого відступу, 30-го березня, облетіла не ли­ше Чернігівську область, а й всю Україну. У квітні, після втечі окупан­тів, сестри повернулися на своє дво­рище й оселилися в курнику, куди ледь-ледь помістилося пару ліжок. Їсти готували на вогнищі у дворі та з сумом дивилися на залишки свого будинку. Але тільки до того часу, як «у гості» до них вперше навідалися активісти «Бо можемо».

По­чали хлопці та дівчата із розбирання завалів.

- Якщо чесно, спочатку я не дуже хотіла, щоб валяли стіни будинку, що ще залишилися стояти. - зізнається Віра Койдан. - Усе думала, що тут ще щось можна буде зробити і жити в ньому. Але... Хто б його добудовував, ко­ли ми вже в такому ві­ці, що тільки й дожива­ти. До того ж на ділі ви­явилося, що все це па­дає, тільки торкнися.

Важко було дивитися, як зникає твоя домівка, хай і зруйнована. Та що до зими у нас з 'явиться новий будинок, ми на­віть не розраховували.

Із самого почат­ку не думали про це і волонтери, чи, як їх називають сестри, лантар’єри (до ре­чі, це слово міцно причепилося до активістів «Бо можемо» і тепер саме так їх на­зивають десятки людей). Після того ж як обидві бабусі категорично за­явили, що виїжджати зі свого дво­ру не збираються, «лантар’єри» ви­рішили ризикнути. За основу взяли дві вцілілі стіни хліва і почали. Кіль­ка місяців щовечора біля будинку №20 на вулиці Волкова кипіла ро­бота - із будівництвом активісти по­спішали, щоб встигнути виконати хо­ча б основні роботи до морозів. І їм це вдалося!

Зараз невеликий (на 24 ква­дратних метри) будиночок, куди переселилися дві Андріївни, сто­їть на подвір’ї неначе рідний. Хто не знає, той навряд чи здогадається, що йому всього кілька місяців, - до порога протоптана доріжка, із тру­би в’ється веселий димок, стіни роз­мальовані яскравими візерунками. Всередині також все як у звичайно­му сільському будиночку - ліжка з вишитими подушками, білі фіранки, на грубі киплять каструлі, у кутку сто­їть телевізор. Єдине - усе це в одній великій кімнаті.

- Та навезли нам тут усякого! - каже Парасковія Андріївна Атрощенко. - І не­обхідні меблі, і речі, і запаси їжі та дров. Ось навіть килими корюківські активісти подарували.

- До речі, нас запрошували в гості у Корюківку, казали, що там про нас уже всі знають і дуже чекають. Навіть сам мер зустрічати буде! - сміється Віра Андріївна. Хіба ж ду­мали, що колись таке буде! Я ж іще Другу світову війну пам'ятаю. Через неї у школі жодного класу не вчила­ся.

Переживаємо за хлоп­ців, які на фронті. Ось у мене вну­ки - два Володі - зараз воюють за Україну, а внук Параски Максим за­гинув... А який же ловкий був!


- Спочатку сина війна забрала, а тепер й онука, - зітхає Параско­вія Андріївна. - Михайло, син мій в Афганістані був. Повернувся пора­нений, контужений, часто в госпіталі лежав. 23 роки вже, як його немає... А Максим у лютому добровольцем пішов у тероборону. Був на Подусівці в одній зі шкіл, яку росіяни розбом­били Також зазнав поранення, кон­тузії... Довго після цього не прожив. 30 років усього йому було...

Отак війна страшно змінила жит­тя сестер - забрала домівку, усе ми­нуле життя... Та разом із тим подару­вала нових друзів, знайомих і поміч­ників.

- Господи, які ж ми вдячні цим діткам-лантар'єрам! - сплескує ру­ками Віра Андріївна. - Які ж вони мо­лодці! Так тяжко працювали і все це безкоштовно! Вони нам тепер як рідні! До кінця життя молитимемось, щоб у них все добре було!
Запитуємо, чи не потрібна се­страм іще якась допомога.

- Та що ви! - махає рукою Па­расковія Андріївна. - У нас тепер є все, навіть із лишком. Краще нехай тепер люди іншим допоможуть, хто отак, як ми, через росіян без нічого залишився! Нехай приєднуються ба­жаючі до наших лантар'єрів, вони ж стільком людям добро зробили. За­раз уже мороз, а вони і досі дахи пе­рекривають, вікна ставлять, стіни ремонтують... І знаєте, ці хлопці та ді­вчата дарують іншим не лише свій час і сили, а й надію! Тепер ми розуміємо, що в будь-якій ситуації треба мати саме надію це і вря­тує. Поряд-бо стільки хороших людей!

- Здавалось би, що в такому віці, як наш, треба - доживати свої роки та й усе, але ж ні... Тепер у нас ще купа планів! - додає Віра Андріївна. - По-перше, нам ще треба відсвяткувати справ­жнє новосілля. Воло­го в нас було, тільки та­ке. маленьке. А навес­ні буде вже повноцін­не - зберемося з усіма нашими помічниками у двері, смажитимемо шашлик, радітимемо.
По-друге, ми ж таки збираємось поїхати в Корюківку. Ні я, ні сестра там жодного разу не бу­ли А після таких запрошень дуже ці­каво подивитись на це місто. Ну і, по- третє хочемо разом з усіма україн­цями відсвяткувати нашу Перемогу. Тож треба триматися, інакше — ніяк!

А тим часом волонтери «Бо можемо» продовжують працювали над відновленням інших пошко­джених будинків у Чернігові і не тільки. І для того, щоб зробити ще більше, їм потрібна наша допомо­га. Як фізична (ласкаво просимо до лав будівельних добровольців!), так і фінансова. Перерахувати свої внески у гривнях ви можете за та­кими реквізитами:

ЄДРПОУ: 44797180 IBAN: UA783052990000026005006305473

Приєднуйтесь до творців до­брих справ!



Джерело: газета “Гарт”, від 15.12.2022, Катерина ДРОЗДОВА

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: