Завантаження ...
banner
banner

«У нас у всіх одне велике горе – війна» - розмова з директором Ніжинського РЕМу

«У нас у всіх одне велике горе – війна» - розмова з директором Ніжинського РЕМу фото

Щороку 22 грудня в день зимового сонцестояння в Україні святкується День енергетика. Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна. До війни ми всі вдосталь користувалися благами цивілізації, в тому числі й електропостачанням. В оселях, як правило, завжди було світло, мобільний зв’язок,  опалення і робота енергетиків для нас була майже непомітною, бо ми звикли сприймати комфорт, як належне. І хоча війна і внесла свої корективи у повсякденне життя українців, ми не завжди замислюємось над тим, що хтось попри негоду  і  небезпеку усуває  пошкодження  електромережі, аби у нас знову з’явилося світло. 

Журналісти MYNIZHYN.com поговорили з директором Ніжинського РЕМу Володимиром Самсоненко про війну, про відключення електроенергії та про роботу тих, хто заряджає світлом. 

Детальніше про все це читайте у нашому матеріалі.

- Війна внесла корективи у всі сфери життя українців, а особливо в енергетичну галузь.  Як змінилася робота вашої організації в умовах війни, що б Ви сказали?

- Звісно, що умови роботи дуже змінилися. Передусім,  ми зосередилися на першочерговому завданні – забезпечення безперебійної подачі електроенергії  нашим споживачам. 

На початку велика складність була в тому, що деякі, території, які обслуговує наш РЕМ, опинилися в окупації, і через бої, які там проходили, електромережі зазнали ушкоджень.

Наші працівники, використовували усі можливості, аби виїхати на місце та усунути несправності і подати людям світло. Звичайно, попередньо узгоджувалися ці дії із військовими, але ризик для життя і здоров’я для наших працівників усе ж таки був. У березні, коли було часто чути вибухи, ми усі були на своїх робочих місцях.

Після того, як загарбники відступили, нам вдалося привести до нормальної  роботи електрооб’єкти  у Великій Дорозі, Макіївці, Лосинівці і у селах Крутівської  громади та в інших регіонах,  що зазнали пошкоджень. Виїздили і в  північні райони області з ремонтами. А потім готувалися до осінньо-зимового періоду.

Зараз в умовах війни ми маємо пристосовуватися.  Ворог спрямував зброю на енергетичну інфраструктуру  країни, і як наслідок - маємо блекаути  через дефіцит енергетичної потужності в системі.

Через постійні обстріли енергооб’єктів виникає необхідність підтримувати баланс усієї системи. А оскільки дефіцит потужності  у об’єднаній енергосистемі України є динамічним - через  пошкодження магістральних мереж та генеруючих потужностей  - часто обмеження вводяться в ручному режимі. Тому і маємо відключення світла, і скільки так буде тривати – невідомо.

-До речі, як же відбуваються відключення електроенергії ? Поясніть. Адже з цього приводу є дуже багато наріканнь від населення...

-  «Укренерго» визначає обсяги споживання електроенергії для кожної області конкретно. І перевищувати ці рамки не можна, так як при їх перевищенні  настає розвал енергосистеми.  Ось тому нормативним документом і визначено час: усього не більше 15 хвилин  на виконання команди диспетчера НЕК «Укренерго» щодо обмеження потужностей. 

Відповідно відбуваються відключення в регіонах і населених пунктах. Відключення відбуваються часто і вони не завжди повністю відповідають графікам, які, до речі, енергетики беруть до виконання після погодження військових адміністрацій щодо наявності в них об’єктів критичної інфраструктури, які не можуть відключатися. 

Виходить, високовольтні лінії з таким обмеженням залишаються з напругою, і як наслідок - у одних відключають  світло частіше, інших – рідше, а у когось не вимикають узагалі.  Так, це викликає обурення, але потрібно розуміти, що зараз в країні війна, і енергоживлення подають постійно лише на ті ділянки мереж, де є лікувальні заклади, військові об’єкти, об’єкти тепломереж, водозабезпечення та водовідведення.

 Зараз ситуація така, що маємо економити електроенергію, а коли на якійсь ділянці виникає перенапруга,  диспетчерський центр керування мереж магістральних ліній  цілком має право відключити її від живлення.

Складно і незручно, але це дає свій результат : таким чином  нам вдається підтримувати роботу енергооб’єктів в умовах серйозного дефіциту генерації і збалансувати  та підтримувати енергосистему України у робочому стані.  

- А що скажете з приводу роботи вашої команди, працівників? Хотілося би більше про це почути.

- Якщо говорити про роботу нашої організації, то скажу так, що основна цінність – це люди, які тут працюють.  Колектив старанно і злагоджено виконує свою роботу, функціонуючи як єдине ціле.  У нас у всіх одне велике горе – війна. Близько десяти  наших працівників стали до лав ЗСУ, аби боронити країну там, на фронті. Ми працюємо тут, в тилу, і вносимо свій вклад у нашу майбутню Перемогу, наближаючи її : періодично  переказуємо кошти на потреби ЗСУ, передаємо їм продукти харчування та одяг, проводимо благодійні акції та спортивні змагання, а отримані кошти відправляємо  на потреби українських військ і наших мобілізованих колег.

Не зважаючи на те, що настрій далеко  не урочистий, хочеться привітати увесь наш колектив, колег-енергетиків, а також ветеранів енергетичної галузі Ніжинського РЕМу   з професійним святом і подякувати за їх нелегку роботу.

Побажати їм та їхнім родинам здоров’я, добробуту  і  любові . А усім українцям  - мирного неба, а ми потурбуємося щоб наша енергосистема  відновила свою роботу у належному, звичному для нас режимі.

***

Від редакції

В цей День ми також приєднуємося до привітань на адресу наших енергетиків та електриків. Ви заряджаєте енергією кожне наше свято, робите затишним наше повсякдення, нехай і ваш професійний день буде наповнений світлом і теплом наших щирих привітань! Хай буде світло! А усім українцям бажаємо терпіння. Переживемо, зможемо! Разом до Перемоги!

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: