Завантаження ...
banner
banner

Шахрайські схеми: як не стати жертвою аферистів

Шахрайські схеми: як не стати жертвою аферистів фото

Поліція Чернігівщини все частіше повідомляє громадян про нові випадки шахрайства. Правоохоронні органи описують схему шахраїв, в яку потрапила жертва, та зазначають у яких випадках варто бути обережними та уважними. Але попри попередження, люди продовжують потрапляти у пастки шахраїв.

Із періоду звільнення Чернігівщини від окупантів почали з’являтися нові шахрайські схеми, які не були поширені раніше. Прикладом є така схема, як збір грошової допомоги. На сьогодні існує безліч волонтерських та благодійних організацій, до яких звертаються постраждалі від війни, і шахраї цим користуються. Вони представляються якоюсь організацією, та збирають гроші, вводячи людей в оману. Подібні фальшиві збори можуть ширитися соцмережами, тому варто детальніше перевіряти кому надсилаєте власні кошти.

Шахрайство із банківськими картками

Однією із найпоширеніших схем залишається «Дзвінок із банку». Речниця поліції Чернігівської області Наталія Слабеняк розповідає: 

 

«Шахраї представляються працівниками банку, і говорять що вашу картку заблоковано, або хтось намагається зняти кошти із вашого рахунку, тому слідуйте інструкціям, щоб забезпечити свій рахунок. На жаль ця схема дуже поширена, тому ми застерігаємо людей, та радимо навпаки класти слухавку, не слухати цих інструкцій. Також шахраї можуть пропонувати вигідні тарифи. Найкращий варіант покласти слухавку, та зателефонувати на гарячу лінію банку, і уже переговорити зі справжнім спеціалістом».

 

В жодному разі не потрібно слідувати інструкціям невідомого. Варто звернути увагу на номер, з якого вам телефонують. Українські банки мають свій специфічний номер, а шахраї використовують звичайні номери мобільних операторів. Головна мета подібних шахрайських схем – це виманити реквізити банківської карти жертви, чи пін-код. Запам’ятайте, справжній працівник банку не має права випитувати у вас секретні дані картки!

Шахрайство з оголошеннями в мережі Інтернет

Періодично до поліції звертаються громадяни, яких ошукали шахраї через оголошення. Люди хочуть придбати якийсь товар в інтернеті, знаходять оголошення на безкоштовних сайтах, із привабливим описом та ціною, і нічого не підозрюючи зв’язуються із продавцем. Невідомі просять надіслати завдаток, або усю суму, зазвичай під приводом «я відправлю комусь іншому», чи «залишився останній екземпляр», тому поспішіть. Люди, бажаючи купити товар за низькою ціною, перераховують кошти, не переконавшись що він існує, та не перевіривши його. Однією з жертв таких «продавців» став чоловік, який повірив, що невідомий зможе пригнати йому автомобіль з-за кордону за низькою ціною, та перерахував йому 200 000 грн кількома платежами. Це також одна з найпоширеніших схем, і поліція застерігає не перераховувати гроші до огляду товару.

Стосується це застереження і до сторінок магазинів у соцмережах. Якщо бажаєте придбати товар в Інстаграмі, чи Фейсбуці, то перегляньте акант магазину, підписників, відгуки, дату постів, та не передплачуйте за речі наперед. Шахраї можуть створювати нові акаунти, і діяти з них. Якщо вам зустрівся підозрілий магазин у соцмережах, або вас ошукали ці магазини, звертайтеся до кіберполіції.

«Ваш родич у біді»

Наступна популярна шахрайська схема – «Ваш родич у біді». Шахраї телефонують, та говорять що хтось із ваших близьких потрапив у біду, і терміново потрібні кошти. Пані Наталія говорить: «Нещодавно вдалося затримати такого шахрая. Він зателефонував 90-річній бабусі із Корюківщини, представився хірургом, та сказав, що її онук потрапив у лікарню, і для того щоб його врятувати, потрібно надати гроші, зараз хтось із лікарні підійде. Бабуся повірила, перехвилювалася, потім прийшов невідомий, і вона віддала йому 20 000 грн. Він пішов, а бабуся, отямившись, вирішила зателефонувати до родичів, і дізнатися що з онуком. Виявилося що з ним усе добре. Вона звернулася до поліції, і цього чоловіка вдалося одразу затримати за «гарячим слідом». Ми радимо в таких випадках одразу покласти слухавку, і зателефонувати до особи, про яку йшла мова, чи його близьких родичів. Зазвичай з ними все гаразд».

Поліція радить молоді залишати літнім людям покрокову інструкцію, де описано як діяти, якщо телефонує шахрай. Поліцейські розміщують у людних місцях профілактичні листівки, в яких також описані дії на випадок, якщо натрапили на шахрая. Подібні листівки можна узяти у відділках поліції, та розмістити як пам’ятку вдома у пенсіонерів.

Найчастіше схемою «Ваш родич у біді» ошукують літніх людей. Що стосується купівлі товарів, якихось виплат, чи дій із банківськими картками, на ці шахрайські схеми може потрапити людина різного віку та статі. Зазвичай ошукують активних користувачів соцмереж.

Що робити, якщо вас ошукали

Якщо ви впізнали в оголошенні, чи вам телефонує шахрай, потрібно зателефонувати до поліції за номером «102», повідомити про ситуацію, та вказати контактні дані шахрая. Якщо ви вже стали жертвою шахрая, то потрібно негайно повідомити про це поліцію, та надати усю інформацію про ситуацію, адже впіймати злочинця за «гарячими слідами» вийде швидше. Що стосується Інтернет-обманів, що пов’язані із переказом коштів, то на це піде більше часу, адже кіберполіція має зробити запит, та отримати доступ до банківської таємниці.

Будьте уважними, та застерігайтеся оголошень із привабливим змістом і ціною, телефонних дзвінків із невідомих номерів, та дзвінків із банківських установ. Не перераховуйте кошти за товар до його огляду, не переходьте за підозрілими посиланнями, та не повідомляйте нікому секретні дані своєї банківської картки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: