Завантаження ...
banner
banner

Що потрібно робити, щоб не захворіти на грип?

Наближається час сезонного підйому захворюваності на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції. Ці захворювання є однією із найбільш актуальних медичних і соціальних проблем.

Жовтень - листопад є періодом сезонного підйому захворюваності на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції. Ці захворювання є однією із найбільш актуальних медичних і соціальних проблем. Зокрема, грип залишається єдиною інфекційною хворобою, яка щороку викликає епідемії. Серед загальної інфекційної захворюваності, яка реєструється по м. Ніжин та Ніжинському району грип та ГРІ в загальній сукупності становить 94 - 96%. Щороку практично кожний шостий мешканець м. Ніжин та Ніжинського району залучається до епідемічного процесу з грипу та ГРІ. У епідсезон 2014 - 2015 рр. 18,6% населення Ніжинського району та 16,63% населення м. Ніжин офіційно звернулось за медичною допомогою з приводу захворювання на грип та ГРІ. 

Світова медична спільнота на чолі із Всесвітньою організацією охорони здоров’я вже кілька десятиліть визнає найнадійнішим засобом захисту від захворювань на грип - щорічні щеплення актуальними протигрипозними вакцинами. 
 
Сьогодні в світі використовують сучасні вакцини проти грипу. Виробники вакцин щороку змінюють їх склад відповідно до рекомендацій ВООЗ, що є запорукою їх відповідності, а значить - ефективності. 
 
В епідемічному сезоні 2015 – 2016 рр. консультаційна нарада ВООЗ рекомендує для Північної півкулі використовувати вакцини проти штамів грипу, що ймовірно будуть мати циркуляцію і на території України, а саме:
- вірус подібний A/California/7/2009 (H1N1)pdm09; 
- вірус подібний A/Швейцарія/9715293/2013 (H3N2); 
- вірус подібний B/Phuket/3073/2013. 
 
Для забезпечення належного захисту проти грипу треба робити щеплення кожного року. Вакцинацію проти грипу необхідно проводити в передепідемічний період (жовтень-листопад). Щеплення проти грипу в першу чергу показані для категорій населення, які відносяться до так званої групи ризику, до якої відносяться люди похилого віку, діти до 3-х років, вагітні жінки, особи з хронічними захворюваннями та ті, які перебувають в організованих колективах, медичні працівники, працівники навчально-виховної та соціальної сфер, органів внутрішніх справ та рятувальних служб тощо. 
 
Кожен охочий, кому не байдуже своє здоров’я, може отримати щеплення проти грипу в поліклінічних закладах охорони здоров’я за місцем проживання. Як показує практика, вакциновані люди рідше хворіють грипом, а в разі виникнення хвороби у них, вона протікає в легкій формі та без ускладнень (пневмонії та інші), які саме і є причиною летальних випадків, оскільки сам по собі вірус грипу не викликає смерті. 
 
Також не забувайте: 
- уникати спілкування з хворими; 
- одягатися відповідно температурі повітря та погодним умовам; 
- щоб знизити ризик зараження грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями, в період епідемії грипу, бажано уникати відвідування місць масового зібрання людей, обмежити поїздки в громадському транспорті; 
- дотримуватись елементарних гігієнічних правил – мити руки з милом або із засобом для гігієни рук; дотримуватись «кашльового етикету» – прикривати ніс та рот під час кашлю та чиханні; 
- вживати свіжі овочі, фрукти, повноцінно харчуватись. 
 
Вірус грипу за декілька хвилин гине при кип’ятінні, під впливом свіжого повітря і миттєво від дезінфекційних засобів. Тому необхідно на робочих місцях, в учбових установах, на транспорті, квартирах частіше проводити вологе прибирання та провітрювання не менш як 15 хвилин.При виникненні симптомів захворювання потрібно обов’язково звертатись за медичною допомогою, не займатись самолікуванням, а виконувати призначення лікаря. 
 
Отримати консультацію щодо вакцинації можна в лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання. 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: