Завантаження ...
banner
banner

Як виглядає чернігівське кладовище «Яцево» після «руского міра» (Відео)

Як виглядає чернігівське кладовище «Яцево» після «руского міра» (Відео) фото

Чернігівське кладовище «Яцево» – одне з найбільших діючих кладовищ, як в області, так і по Україні. Відкрили його в 1974 році, тим самим роком датуються і перші поховання. На початок 2023 року його площа становить більше 120 гектарів.

«Наше кладовище займає площу,що становить більше як 120 гектарів, по кладовищу прокладено понад 95 кілометрів асфальтованих доріжок. Поховань налічується 120 000 і навіть уже більше з урахуванням нових кварталів», — Костянтин Борсук, начальник виробничої бази «Яцево».

Територія кладовища поступово росте, раз на кілька років виділяють нові землі. Востаннє нові квартали почали розробляти та облаштовувати в 2021 році, з 2022 року вже розпочалися поховання.

«Для більш зручної транспортної розв’язки зроблені зупинки. До війни по кладовищу ходив автобус 26 маршруту, він доходив до кінця території. Зараз такого немає, автобус доїжджає тільки до воріт. Проведена мережа водопроводу, колонки. Одних водопровідних мереж – більше як 25 кілометрів. У нас є поряд на полі свердловина, все працює», — Костянтин Борсук, начальник виробничої бази «Яцево».

 
 

Із перших днів повномасштабного російського вторгнення війна прийшла не тільки до живих, але й до мертвих. Спочатку лінія фронту пролягала задекілька кілометрів від території кладовища, але з кожним днем насувалася дедалі ближче. Мікрорайон постійно був під авіаційними бомбардуваннями, вони влучали й у будинки мирних жителів. У пошуках порятунку вони прийшли до Церкви святителя Феодосія, розташованої на кладовищі.

«Люди були з найближчих поселень, це з Новоселівкита з мікрорайону Бобровиці. Це парафіяни. Я тут тоді виконував обов’язки сторожа і перебував серед них. Спершу їх не було, а потім по одному, по двоє почали приходити. Десь усього 24 людини було. Там були і діти, і жінки, і чоловіки», — Костянтин Борсук, начальник виробничої бази «Яцево».

У період із 13 по 15 березня рашисти спершу підпалили церкву, а потім розстріляли її з артилерії. Людей встигли евакуювати до міста. Після чого рашисти вже зайшли на територію.

 

«Загарбники були тут всюди. І в нашому приміщені, і на території церкви. Ось там службове приміщення, там столярний цех – вони там сиділи. Танк стояв за цим приміщенням, вони переїжджали доріжку і вели вогонь по наших позиціях.Так само стояли вони і в нашому іншому приміщені, заїхали бронетехнікою сюди. Вивалили стіни і сиділи там. Ми відновили вітраж там. Вдень не бомбили, а от вночі. Є у нас один сектор на кладовищі, він дуже постраждав. Але ніхто не може сказати, що там були за боєприпаси. Але я бачив це все, там була велика вирва. Певно, промахнулися, ще по магазину і їхніх складах скинули бомби, що призвело до великих руйнувань і нашої структури, приміщення просто склалися», — Костянтин Борсук, начальник виробничої бази «Яцево»..

 

Від авіаційних ударів та обстрілів з артилерії постраждали і деякі квартали з похованнями, тут і досі є багато зруйнованих пам’ятників та огорож. Від виробничих та адміністративних будівель залишилися каркаси.

«Там розміщувався малярний цех, повний цикл деревообробки та виготовлення, художні майстерні. Також там були адміністративні кабінети та переодягальні для персоналу. На базі працюють 68 працівників. Також повністю зруйнований бетонних цех, залишився тільки каркас. Й інше виробниче приміщення постраждало, туди заїхав танк і стояв там. Ми це підлатали, але це тимчасово. Ми відремонтували башту, там було 500 дірок. Все своїми силами зробили, відновили та відремонтували», — Костянтин Борсук, начальник виробничої бази «Яцево».

Також постраждав і парк техніки, з допомогою якої ведеться робота на цвинтарі. 11 одиниць не підлягають відновленню. 4 трактори вдалося відновити власними силами працівників, 2 одиниці підприємство отримало в користування від КП «Новозаводське». Також за цей час на території відновили приміщення котельні, встановили нові твердопаливні котли та проклали нову теплотрасу. Також на цвинтарі провели обстеження працівники ДСНС, які досліджували територію на наявність небезпечнихі вибухових предметів.

 

«У нас працювали на території співробітники ДСНС та іноземні організації, які займаються розмінуванням. Були знайдені залишки «Градів» та інших снарядів. Те, що люди сприймали за розтяжки, то це залишки кабелю від «ПТУРА», бо коли летить снаряд, за ним тягнеться і дріт. Його будуть знаходити ще багато. Але ж наші фахівці після цього скошували багато трави, вони охоплюють велику площу і за цей час могли б знайти ще щось. Утім, не знаходили. Але за межами кладовища, в лісі може бути все що завгодно», — Костянтин Борсук, начальник виробничої бази «Яцево».

 

Територія за кладовищем позначена спеціальними табличками, які попереджають про небезпеку, тож у жодному разі не нехтуйте правилами і не заходьте на неперевірену територію. Що стосується відвідування кладовища, то, за словами Костянтина Борсука, це робити безпечно.

«Безпечно, кому потрібно побути на похованні, можна приходити», — Костянтин Борсук, начальник виробничої бази «Яцево».

25 січня 2023 року депутати Чернігівської міської ради погодили виділення 42 мільйонів гривень у поточному році на відновлення кладовища. На ці кошти тут планують відновити решту приміщень цехів і складських приміщень, роботи мають завершити до наступного зимового сезону. А от чи буде подовжено маршрут громадського транспорту в період поминальних днів після Великодня, наразі невідомо, про це буде повідомлено додатково.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: