Завантаження ...
banner
banner

Обстеження за планом: лікарі на Чернігівщині виїжджають до тяжкохворих людей додому

Обстеження за планом: лікарі на Чернігівщині виїжджають до тяжкохворих людей додому фото

На Чернігівщині вперше запрацювала мобільна бригада паліативної допомоги, яка обслуговує хворих, котрі не можуть самостійно дістатися лікарні. Лікарі роблять огляд, беруть аналізи та за потреби видають безкоштовні ліки та знеболювальні. Детальніше у матеріалі.

Кардіограма, загальний аналіз крові та огляд невролога. До 31-річної Яни із Сядриного, що на Корюківщині, вперше приїхала мобільна бригада паліативної допомоги додому.

Дівчина не підводиться з ліжка. Раніше мама сама возила Яну в лікарню на обстеження.

"Звісно нам важко, якщо куди поїхати, то чим поїхати, як її, спробуй одягти, тягати по тих коридорах... Ми народилися здоровою, у три з половиною роки вона почала косити, тоді у п'ять вона перестала ходити й говорити перестала. Раніше ми їздили у Корюківку, там допомагали, лікарі виділяли кабінет, і до нас приходили лікарі. А якщо б не приходили, я взагалі не уявляю, як з таким дитям, з візочком — черги, кабінети, і всіх лікарів", — розповідає мати паліативної хворої Ольга Кияшко.

У 74-річної Надії неоперабельний рак молочних залоз. Самостійно дістатися в лікарню в Корюківці їй важко й болісно.

"Звісно так легше, мені їхати, і в машині їхати мені важко, бо я сиджу зігнувшись, а там все треться, тоді воно мокре — болить усе. Ви приїхали, перевірили — і добре, дякую".

Так, за один виїзд у Сядрине мобільна бригада з лікаря-хірурга, невролога, лаборанта та медсестри змогла допомогти трьом паліативним хворим: оглянути пацієнтів, зробити аналізи й надати безкоштовні ліки та знеболювальні.

"Всі три хворі потребують нашої допомоги, яку ми їм надавали: брали аналізи, робили якісь додаткові обстеження, які нам потрібно. Двоє з них це онкохворі, які, на жаль, не операбельні і які отримають нашу паліативну допомогу. І одна хвора, це хвора з дитинства за неврологічним станом. Зробили перев'язки хворому, в якого є інфекції шкіри в місцях онкопроцесу, там зробили перев'язки, розказали хворим, як їх потрібно робити, на жаль, не всі хворі знають, як це робити", — говорить лікар-хірург Корюківської ЦРЛ Олексій Хроменко.

Таку паліативну допомогу хворим на Корюківщині почали надавати від 7 лютого. Створити таку мобільну бригаду вдалося завдяки новому пакету медичних гарантій, який отримала корюківська лікарня, каже завідувачка поліклінічного відділення Надія Веренько.

"За критерієм НСЗУ ми відбираємо тих пацієнтів, яким належить критерій визначення, у нас є чітко задокументовані, і по цих критеріях ми беремо пацієнта. Будь-які діагнози, які людям, наприклад, по віку — це не наш пацієнт, старість буває у всіх. Дуже багато неврологічних хворих: це цереброваскулярна хвороба, це люди після перенесених інсультів, які мають розсіяний склероз, який призводить до інвалідності, це люди, які обмежено рухомі, які мають спінальні травми. У нас, наприклад, є хворі, які 20 років лежачі".

За словами Надії Веренько, через брак персоналу надати допомогу хворим з віддалених сіл наразі неможливо. Мобільна бригада виїжджає по Корюківці та охоплює радіус до 35 кілометрів.

"Чернігівська область сама по собі — це найменш укомплектована лікарями область, тому ми би брали й радіус 80 кілометрів і 100 кілометрів, не тому, що ми не хочемо туди виїхати й не надати там допомогу, а вся проблема в тому, що у нас немає в достатній кількості людського ресурсу, який би забезпечив цю допомогу. У нас мультидисциплінарна бригада, у нас немає окремого лікаря, який би був закріплений за конкретним хворим".

Загалом зараз допомогу отримують 28 паліативних хворих.

"Ми тільки починаємо, не так давно ми почали, тому ми потрошки будемо в цьому напрямку розвиватися, для того, щоб було краще нашим пацієнтам Корюківського району", — сказав Олексій Хроменко.

Детальніше у сюжеті:

 

  

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: