Завантаження ...
banner

4 квітня – День моркви: «морквяні» цікавинки, топ рецепти від Євгена Клопотенка та думки ніжинців про цей овоч

4 квітня – День моркви: «морквяні» цікавинки, топ рецепти від Євгена Клопотенка та думки ніжинців про цей овоч фото

4 квітня - Всесвітній день моркви У світі багато свят, присвячених їжі, але деякі з них не дуже корисні для здоров’я. Цього точно не можна сказати про Всесвітній день моркви. Похрумтіти цим життєрадісно помаранчевим овочем дуже корисно для зору, печінки, шкіри, волосся, настрою. Запитайте про це будь-якого кролика! Цей солодкий та запашний овоч полюбляє багато людей, також є різні цікавинки про моркву і, звісно, рецепти на різні смаки та вподобання.

MYNIZHYN.com підготував для вас «морквяні» цікавинки, топ рецепти від Євгена Клопотенка а також думки людей про цей овоч, як любителів, так і тих, хто її не їсть.

Більше – у нашому матеріалі

Отже, що говорять ніжинці  про цей запашний коренеплід?

Олеся Максименко (40 років)

Я раніше байдуже відносилась до моркви. Ну є – то й добре, немає – теж нормально. (Сміється – авт.). А от зараз, коли здебільшого почала працювати за комп’ютером, то просто тягне погризти сирої моркви або додати в страву. Вона так пахне і така смачна! Кажуть, що вона корисна для зору, отже значить сам організм підказує, що йому потрібно додати в раціон.

Михайло Одинець (70 років)

Я не вживаю її ще з армійських років! Колись, ще за Радянських часів, служив і там нас так нею, як то кажуть «загодували»! Та ще й вареною у різних стравах та ще й із гречки! Ото з тих пір не їм ні гречку, ні моркву. Не можу!

Ірина Михайлевська (36 років)

А я дуже люблю корейську моркву. Так, в сирому вигляді чи в супові – теж нормально, а от приготована з приправами! Смакота!

Ось, до речі мій рецепт, простий, але виходить дуже смачно:

На 1 кг натертої моркви 5 ст. ложок оцту

3 ст. ложки цукру

1 ч. ложка солі

0,5 склянки олії

1 головка часнику (роздавить на часникодавці)

1ч. ложка молотого чорного перцю

На кінці ложки  - додати красного перцю.

Приправу додати до моркви, гарно перемішати  - в банку, закрити кришкою і відправити в холодильник. Бажано, щоб зверху був сік. Може зберігатися в холодильнику 2-3 тижні.

Раніше ми писали: Чудернацькі витівки природи: розмаїття моркви у фотографіях

Що приготувати з моркви: топ рецепти від Євгена Клопотенка

Ту ви можете знайти і китайський салат з морквою і редькою, яскраве варення з моркви, і морквяний бісквіт з кремом зі сметани, морквяні котлети з йогуртовим соусом, суп, салат з морквоб та базиліком. Подробиці рецептів та їх приготування читайте тут

Цікавинки про моркву

А ви знали, що морква не завжди була такою помаранчевою? Родом із Середньої Азії, вона спочатку була пурпуровою зовні та жовтою всередині. Її почали культивувати в 7 столітті, і протягом 1000 років вона зустрічалася в широкому спектрі кольорів - червоного, білого, чорного, жовтого, і навіть фіолетового, але тільки не помаранчевого кольору. Перші помаранчеві сорти моркви були вирощені в Голландії в XVI столітті. Деякі джерела стверджують, що патріотично налаштовані голландці вивели моркву такого кольору на честь голландської Оранської королівської династії (нід. Oranje). Втім, достовірних свідчень цьому немає. А ось що точно не викликає сумніву, так це те, що з тих пір морква змінила не тільки колір, але і смак. Вона стала набагато солодшою і соковитішою. На сьогоднішній день це один з найсолодших овочів на Землі (солодше тільки буряк). Крім того, морква - абсолютний чемпіон серед овочів за вмістом вітаміну А. 100 г моркви забезпечить вам 104% рекомендованої добової дози цього вітаміну! В ній також чимало кальцію: в 9 середніх плодах його міститься стільки ж, скільки в склянці молока, що робить моркву незамінним інгрідієнтом у веганських рецептах.

Що ж, Всесвітній день моркви, який відзначається, до речі, щорічно 4 квітня, - чудовий привід дізнатися що-небудь нове про цей чудовий коренеплод. Але все ж таки найкращий спосіб відсвяткувати цей день - задуматися над тим, як додати побільше моркви в свій щоденний раціон. Море користі, та й смачних рецептів з морквою теж. Бажаємо вам смачного і корисного Всесвітнього дня моркви!

І до теми: 10 цікавих фактів про моркву

Фотоколаж Олександр Воронуха

Фото з мережі

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: