Завантаження ...
banner
banner

Де лікують хворих на туберкульоз на Чернігівщині: ситуація із захворюванням у дітей та військових

Де лікують хворих на туберкульоз на Чернігівщині: ситуація із захворюванням у дітей та військових фото

Де наразі розміщується колишній "Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб", яка ситуація із захворюванням на туберкульоз у дітей та військових на Чернігівщині та як обстежують пацієнтів у різних громадах області? Журналісти поговорили з фахівцями і дізналися дуже важливу інформацію. Детальніше у матеріалі.

На ці та інші запитання у передачі "Праймвечір. Акценти" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля" відповіли заступниця медичного директора Чернігівської обласної лікарні Галина Синявська та завідувачка "Центру фтизіатрії" в обласній лікарні Жанна Карпенко.

З ліва на право: Жанна Карпенко, Галина Синявська. ФОТО: Суспільне Чернігів

Де лікують хворих на туберкульоз

За словами Галини Синявської, в листопаді 2022 року "Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб" реорганізували у структурний підрозділ обласної лікарні "Центр фтизіатрії". У лютому 2023 року пацієнти та співробітники центру переїхали у відремонтоване приміщення на території шкірно-венерологічного диспансеру.

"Палати, маніпуляційні, кабінети діагностики, стаціонарне відділення, це все повністю оснащено. Є ліжка інтенсивної терапії, є дві санітарно розділені зони: де перебувають пацієнти, й де ведеться амбулаторний прийом. Зауважу, пацієнти там не перетинаються".

Корпус загалом розрахований на 40 ліжкомісць. Такої кількості наразі замало, каже Синявська. Адже рівень захворюваності росте і за перші місяці в новому корпусі перебувало до 49 пацієнтів одночасно.

Ситуація щодо захворюваності на туберкульоз

Зі слів Жанни Карпенко, ситуація із захворюванням на туберкульоз на Чернігівщині є неспокійною, попри зниження на 24% рівня захворюваності за результатами 2022 року у порівнянні з 2021-м.

"Спостерігається різке підвищення захворюваності на туберкульоз дітей (у 2,5 раза у порівнянні із 2021 роком). Також на 10 випадків збільшилася кількість виявлення туберкульозу на розтинах. В цілому, у нас недовиявлення хворих на туберкульоз. Тому орієнтуватися зараз на статистичні показники не можна, так само як і говорити про якусь стабільність або стабільну епідемічну ситуацію".

Спеціалістка додає, що на Чернігівщині почав працювати мобільний флюорограф, завдяки якому можна обстежити більше людей. Проте вона каже й про відсутність активного виявлення туберкульозу сімейними лікарями у пацієнтів, так само як і про відсутність активних звернень людей у громадах до своїх лікарів.

"Звернення від населення сіл теж майже відсутні. Зазначу, що 40% пацієнтів "Центру фтизіатрії" — це ті, у кого хворобу виявили лікарі вторинної ланки, фахівці вузького профілю. Тобто вони потрапили до нас, не пройшовши огляд сімейних лікарів, а потрапивши до лікарень з іншими захворюваннями. Тому епідситуація справді потребує уваги з боку фахівців різних ланок і жителі області мають бути насторожі".

Скільки дітей хворіє на туберкульоз

Жанна Карпенко розповідає, що за 2022 рік хворих на туберкульоз дітей на Чернігівщині було 25.

"Ми хочемо наголосити на тому, що ці діти не захворіли в інфекційному відділенні дитячої обласної лікарні або в інших її стаціонарах. Це діти, які захворіли в результаті контакту із хворими на активну форму туберкульозу родичами або хворими сусідами, які не зверталися вчасно до лікарів і не проходили обстеження. Це хворі діти, яких виявили сімейні лікарі на первинній ланці на території області: переважно Прилуцький і Чернігівський райони та місто Чернігів. Ці діти не отримували стаціонарного лікування в лікарні до встановлення у них такого діагнозу. У чотирьох дітей, наприклад, виявили хворобу при проведенні профогляду".

Спеціалістка додає, що станом на березень 2023 року, на Чернігівщині виявили ще чотири випадки туберкульозу у дітей. Всі вони лікуються амбулаторно, а їх загальний стан задовільний.

Скільки військових хворіє на туберкульоз

Протягом 2022 року на Чернігівщині зареєстрували 19 випадків захворювання на туберкульоз у військових, каже Жанна Карпенко.

"На березень місяць (2023 року, — ред.) було 13 випадків серед військовослужбовців. Це такий контингент, який не є осілим, вони не залишаються весь час в тій самій частині, постійно переїжджають. Тому, коли виявляють пацієнта у нас, то це не означає, що протягом останнього місяця він був у військовій частині на території міста. Він міг приїхати з іншого міста, перебував тут п’ять днів, захворів, його направили у військовий шпиталь, а звідти його вже направили до нас".

На питання журналістки щодо того, де мають лікувати військового, якщо у нього виявили туберкульоз, за місцем виявлення чи прописки, лікарка відповіла так:

"Всі такі пацієнти, у кого виявлено мікроскопічно мікобактерії туберкульозу і встановлено діагноз, залишаються на стаціонарному лікуванні в нашому відокремленому структурному підрозділі. Тут вони перебувають до певного періоду, а далі їх направляють безпосередньо на військові лікарські комісії, де ухвалюють рішення про придатність або непридатність до військової служби та продовжують лікування за місцем проживання".

Також вона додала, що відповідно до оновлених стандартів, затверджених наказом МОЗ №102 від 19.01.2023 року військовослужбовців віднесли до групи ризику, що регламентує їх щорічне обстеження на туберкульоз.

Робота фтизіатрів у громадах Чернігівщини

За словами Галини Синявської, наразі в області працює пересувна бригада фтизіатрів, яка виїжджає у громади з мобільним флюорографом.

"Це новий формат. Виїжджає бригада на повний робочий день, щосереди, раз на тиждень. Розпочали ми роботу виїзної бригади, поки що, з найближчих районів області".

Спеціалістка додає, що у березні 2023 року завдяки підтримці проєкту "Зусилля протидії туберкульозу в Україні" у Городнянській громаді обстежили населення віддалених сіл, зокрема Ільмівки, Хоробичів та інших.

"З 98 осіб, що були обстежені, ми виявили три випадки. Чи багато це? Це тільки ті, кого ми могли обстежити із групи ризику. В Кіптівській громаді також виявили три випадки. Наголошу, що це все віддалені села, до них доїхати дуже важко. Але люди там теж потребують допомоги".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: