Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині об'єднали районну та міську лікарні: чому відбувся цей процес та що зміниться для людей

У Ніжині об'єднали районну та міську лікарні: чому відбувся цей процес та що зміниться для людей фото

У Ніжині районну лікарню приєднали до міської. 20 квітня у медичних працівників колишньої районної лікарні перший робочий день у Ніжинській центральній міській лікарні. Чому об'єднали дані медичні заклади в один, чи залишать працювати всіх медиків колишньої районної лікарні у міській та що зміниться для людей? Про це Суспільному розповіла гендиректорка Ніжинської центральної міської лікарні імені Миколи Галицького Ольга Швець.

Чому об'єднали лікарні?

Ця мета була започаткована ще у 2022 році. Приєднання районної лікарні до міської відбулося з метою створення єдиного медичного містечка для покращення надання медичних послуг. Що це означає? В районній лікарні дуже багато було відсутніх спеціалістів, обладнання теж відсутнє. Там працювали спеціалісти з міської лікарні за сумісництвом.

Там не вистачало спеціалістів, які були, звісно, у міській лікарні. За сумісництвом працювали травматологи, хірурги, анестезіологи. Ендоскопіст теж у нас був.

Гендиректорка Ніжинської центральної міської лікарні Ольга Швець. ФОТО: Nizhyn.in.ua

Скільки часу тривав процес реорганізації районної лікарні?

Район передав місту районну лікарню у 2022 році. А вже рішення сесії про приєднання до моєї лікарні (Ніжинської центральної міської лікарні — ред.) відбулося 9 лютого 2023 року. І рівно за два місяці, ми впоралися і приєдналися.

Вчора (19 квітня — ред.) ми цілий день провели на території районної лікарні. Дуже важливо було, щоб люди розуміли, що їх не покинули. Щоб вони не відчували себе якимось меншими, а рівноцінними працівниками.

На даний час, ми приймаємо працівників центральної районної лікарні. Відсьогодні (20 квітня — ред.), у працівників колишньої районної лікарні перший робочий день вже в новій лікарні. Ми їх працевлаштовуємо вже офіційно, вони пишуть заяви. Тому, спілкування сьогодні (20 квітня — ред.) продовжується. Я хочу, щоб всі відчували, що ми єдина сім'я, єдина команда, яка працює в одному напрямку.

Які зміни відбудуться?

Я очікую, звісно, зміни на краще. Зміни на краще в тому, що завдяки проведеним певним процедурам, будуть відбуватись закупки нового сучасного обладнання. По кадрах дуже б хотілося залучати нових спеціалістів. У мене є інтерни, які залишаються в моєму закладі, які будуть працювати як у відділеннях, ті що розташовані в міській лікарні, так і у відділеннях районної лікарні. Я тепер їх вже не розділяю, це вже один заклад.

Ми затвердили нову структуру. У новій структурі передбачаються нові відділення. Маємо намір розвиватися у напрямку реабілітації, в напрямку паліативної допомоги. Поки ми ці напрямки будемо досконало розвивати. Після приєднання двох закладів, у нас територіально тепер є змога відкрити гарне реабілітаційне відділення зі стаціонарними ліжками. Пацієнти будуть отримувати допомогу в амбулаторних умовах.

Паліативна медична допомога – це надання пацієнтам допомоги з прогнозованою тривалістю життя, тяжких хворих. Тепер буде для них відокремлене відділення і створені всі умови. Реабілітаційне відділення планується для всіх людей.

Після об'єднання двох лікарень, штат працівників розширюватимуть чи скорочуватимуть?

Всім медичним працівникам не пенсійного віку 100% запропоновані посади. Ці працівники, які були в районні лікарні, вони й залишаться працювати? Адміністрація, господарська частина оптимізована. Ну не може, звісно, бути дві адміністрації, два завгоспи, два механіки. Все оптимізовано згідно зі штатом. Коли закладається структура, там конкретно прописано, наприклад, кількість ліжок, розраховані згідно з чинним законодавством, посади медичних сестер, лікарів.

Згідно з кількістю потреб автомобілів, тих же водіїв, теж ми працевлаштували згідно з потребою.

Після реорганізації районної лікарні, що зміниться для людей?

Ну, на даний час, не зміниться нічого. Згідно з програмою медичних гарантій, пацієнти зможуть отримувати медичну допомогу в нашому закладі. Також вони, як і отримували, будуть отримувати послуги, які на платній основі. Це в основному медичні огляди для водіїв та для населення, яке працює. Так що все буде працювати, як і працювало. Єдине, що територіально залишиться одна поліклініка, в якій будуть надаватися ці послуги. Стаціонарні відділення і залишаються на тих територіях, які були.

Всі приміщення залишаються, всі будуть функціонувати. Абсолютно всі. Ні одне приміщення не буде закрите.

Фінансування лікарень у порівнянні з минулим роком, воно збільшилося чи зменшилося?

На початку року, як центральна районна лікарня була законтрактована з НСЗУ, так і міська лікарня. У 2022 році обидві лікарні мали пакети для лікування пацієнтів з Covid-19. В цьому році таких пакетів нема, тому, звісно, фінансування коштом НСЗУ зменшилося.

Зменшилось значно, тільки у міській лікарні – це мінус до 40 мільйонів. Тому нам потрібно цей рік інтенсивно працювати, надавати більшу кількість якісних медичних послуг, бути конкурентоспроможними, щоб пацієнти вибирали нашу лікарню. І за рахунок цього, я дуже сподіваюся, навіть впевнена, що на наступний рік у нас буде збільшене фінансування шляхом контрактування з НСЗУ.

З приводу того, що зменшене фінансування, в першу чергу, мій обов'язок, щоб люди отримували зарплату не менше, ніж вони отримували без заборгованості. Після чіткого прорахування тих коштів, які ми отримуємо з НСЗУ, я тоді буду планувати закупку якогось обладнання. План, звісно, є.

Мені б дуже хотілося придбати сучасний відеоколоноскоп, в першу чергу, я розумію його потребу. Сучасний цифровий мамограф, щоб надавати людям безоплатну якісну послугу. Це в першу чергу. Потім по відділеннях теж будемо планувати закупку обладнання.

Чи має лікарня на сьогодні якусь заборгованість?

Ні, немає. Міський бюджет дуже допоміг районній лікарні, я їх забираю без заборгованості, а мій заклад (Ніжинська центральна міська лікарня — ред.) і не мав.

Якою ви бачите об'єднану Ніжинську центральну міську лікарню?

Це спроможною. Зараз йде формування спроможної мережі медичних закладів. Ми претендуємо на кластерну лікарню, і ми майже відповідаємо всім вимогам. Тому, перш за все, це розвиток у напрямку надання якісної медичної допомоги. Якість залежить від кадрів і обладнання. А все сходиться до того, що потрібне фінансування. Якщо я буду залучати кадри, мені потрібно їм забезпечити гідну заробітну плату. Щоб обладнання в нас було якісне, потрібні фінанси, щоб його закуповувати. Тому, це, знаєте, замкнутий круг. Рухаємося в усіх напрямках. І по кадрах, і по фінансах, і по наданню медичних послуг.

Джерело: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: