Завантаження ...
banner
banner

Нарциси та тюльпани: яким способом заробляють пенсіонерки у Чернігові

Нарциси та тюльпани: яким способом заробляють пенсіонерки у Чернігові фото

Цього місяця зупинка «Ринок» на проспекті Перемоги виглядає дуже яскраво, адже біля неї велика кількість людей торгує квітами. Зазвичай більшість торговців – це жінки, що пішли на пенсію, але навпроти Центрального ринку продають і чоловіки.

Робота Тетяни Павлівни, Фото: Валентина Гавриленко

Тетяна Павлівна продає свої квіти уже 20 років. Тюльпани у жінки коштують 10 грн за 1 шт, а нарциси – 3 та 5 грн. Пані Тетяна сама вирощує квіти вдома, у селі Павлівка, та возить продавати. Жінка розповідає:

Квіти приносять мені радість. Коли на душі тяжко, піду у сад, там усе цвіте і на душі стає легше. Осінню саджу, весною полю їх та удобрюю, а потім квіти зрізаю та везу у місто. Дуже зросли ціни на добриво, я купувала мішок для квітів за 2500 грн, а тепер спробуй їх відбити з такою торгівлею. Порівняно з минулими роками, цього року погано купують, навіть ціна менша, ніж у минулому.

У Тетяни Павлівни в Чернігові є постійні клієнти, які знають її та завжди купують квіти у продавчині. Також іноді покупці можуть приїхати до жінки додому, щоб придбати рослини.

Ольга Борисівна, Фото: Валентина Гавриленко

Серед торговців біля Центрального ринку знайшлася чернігівка, що продає квіти, які вирощувала її бабуся. Ольга Борисівна говорить:

«У мене бабуся любила квітами займатися, і я як пішла на пенсію теж почала вирощувати. Шкода було, що її квіти пропадуть. Зараз я продаю нарциси, які ще в неї росли, а інші сорти нові, я їх сама купувала. Мені приносить задоволення ця справа, радісно, коли зацвітає гарна квітка, яку я доглядала. Щоб виростити тюльпани і нарциси, треба весною, коли вони вже відцвіли, викопати, потім я їх просушую, а тоді у серпні-вересні саджу знову у землю. Багато шкідників є, хрущі їдять рослини, але ж треба якось землю прикрашати».

Нарциси у Ольги Борисівни коштують від 3 до 10 грн, ціна залежить від сорту.

Так як пенсія у мене маленька», – розповідає продавчиня, – «то треба якийсь підробіток мати. Не плакати, що немає на хліб, а йти заробляти. Земля біля хати є, то чому б і не працювати. Зараз багато не заробиш, бо хлопці на війні, в основному купують дівчата та жінки. До війни дуже добре купували і хлопці, і дівчата, і букети великі брали, а тепер важко людям, але все одно купують.

Пані Наталія вирощує нарциси у Старому Білоусі та привозить їх у місто, щоб продати. Коштують вони 2.50 грн за 1 шт.

«Вони самі ростуть у мене, я дуже не доглядаю за ними. Горіх поряд стоїть, тому листя згребу, та й усе. Вони ростуть там усе життя, а я їх продаю, бо треба гроші. Для мене нарциси – це заробіток, вони виростають, а я привожу сюди, бо треба за щось жити. Іншими квітами не займаюся, тому що в мене є город, треба на ньому багато працювати. Зараз квіти купують в основному дівчата та жінки, або вечором герої-коханці можуть взяти. Люди виїхали, не купують. Раніше часто йшли й брали для душі, а зараз не дуже» – говорить пані Наталія.

Вулична торгівля квітами – це вже звичне для Чернігова явище. Жінки продають рослини, бо мають малу пенсію, їм потрібен додатковий заробіток. У таких продавців ціни за букети нижчі, ніж у квіткових магазинах, але власної праці закладено набагато більше. Варто лише поглянути на працьовиті руки цих жінок, щоб переконатися у цьому.

Більше фото - тут.

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та  Вайбер

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: