Завантаження ...
banner
banner

Чи стали люди у Ніжині частіше створювати сім’ї після повномасштабного вторгнення?

Чи стали люди у Ніжині частіше створювати сім’ї після повномасштабного вторгнення? фото

Поки українці захищають життя, саме життя підказує доленосні рішення, які фахівці юстиції допомагають закарбувати. Чи збільшилась кількість розлучень або ж одружень у Ніжині та по Чернігівській області після повіномасштабеного вторгнення? Чи навпаки зменшилась? Та що про це говорять психологи. Читайте у матеріалі

Спеціалісти Ніжинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у 2022 році з початку повномасштабного вторгнення зареєстрували в громаді 800 шлюбів. Тоді як у 2021 році було засвідчено близько 690 одружень.

Повідомляє MYNIZHYN.com

До речі, по області показник зареєстрованих шлюбів у 2022 році склав понад 6 400, у рік, що йому передував – трохи більше ніж 5 400.

Разом з тим, у  Ніжинському відділі ДРАЦС засвідчували й розірвання шлюбу.

Так, на Чернігівщині спеціалісти органів державної реєстрації актів цивільного стану з початку повномасштабного вторгнення зареєстрували 545 розлучень на підставі спільних заяв подружжя. У Ніжинському відділі цей показник склав 77.

Протягом 2021 року нараховувалося 469 та 57 відповідно.

Враховуючи статистичні показники, можна зробити висновок, що в громаді, як і в області, війна стала певним каталізатором для закоханих, адже одружень побільшало, а кількість розлучень навпаки – зменшилась. 

Про процедуру укладання та розірвання шлюбу під час воєнного стану читайте за посиланням

Що говорять психологи?

Доктор психологічних наук, профессор, завідувач кафедри загальної та практичної психології НДУ ім. М. Гоголя Микола Папуча говорить, що зараз просто у людей відбулась переоцінка цінностей, багато хто розуміє, що в сімейному колі, в родині, разом набагато легше переживати такі важкі часи, які зараз переживає вся наша країна. Тобто потрібно поруч надійне плече, підтримка і більшість людей просто перестали звертати увагу на різні дрібниці. Тому й розлучень стало менше і люди почали частіше одружуватися, щоб бути разом.

Практичний психолог Ніжинської гімназії № 6 Тетяна Красновид

По-перше, кохання — одне з найважливіших почуттів у житті людини. Воно  зцілює поранені війною душі, дарує сили боротися і додає радості в життя...Під час війни люди часто відчувають страх, тривогу, безвихідь та цілий спектр негативних емоцій. Та навіть поринувши у темну гущу пітьми кожна людина буде шукати світло, натхнення, точку опори, віддушину...

Також, у такий непростий для українців час , люди стають під вінець і це дарує почуття безпеки і стабільності. Нині ми дуже цього потребуємо...

Варто відмітити, що у таких стресових умовах додатково вмикається  інстинкт — продовження роду...). Не було війн під час яких не народжувалися б діти.

По-друге, живучи у постійній небезпеці  українці переосмислили життєві цінності (змістились пріоритети). Пари зрозуміли, що не варто відкладати життя на потім. І люди ловлять момент (тут згадалася пісня "Лови момент"), щоб набутися разом.

По-третє, шлюб — це про відповідальність і турботу, він дає юридичну силу у випадку коли один із пари  через поранення потрапляє у лікарню (доступ до реанімації) та безліч інших нюансів.

Також, поділюся теплими спогадами з даної теми. Не так давно мої друзі розписалися. Не було пишної церемонії, все стримано без зайвої мішури, як то кажуть.  Але коли вони зайшли на розпис пролунав звук сирени...У цей момент мене переповнювала гордість за них, бо кохання — неймовірна сила яка подолає, будь-які труднощі.

На завершення, скажу: "Війни рано чи пізно закінчуються, а кохання одвічне почуття...".

Кохайтеся! Життя одне!

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: