Завантаження ...
banner
banner

В автошколі Ніжина стартував цікавий проєкт «Випробуй у безпеці»

В автошколі Ніжина стартував цікавий проєкт «Випробуй у безпеці» фото

Про небезпеку водіння в нетверезому стані сказано і написано чимало. Проте, щороку на дорогах країни відбуваються десятки і сотні ДТП, викликані якраз впливом алкоголю. Під його впливом люди схильні применшувати ризики і перебільшувати свої можливості. Зі спеціальними окулярами, що імітують сп’яніння, водії — як досвідчені, так і початківці — починають інакше дивитися на ситуацію.

В  автошколі Ніжина стартував проєкт «Випробуй у безпеці». Його завдання — показати учасникам у тверезому стані те, як їхнє сприйняття змінюється під впливом випитого алкоголю. Це було б неможливо без спеціального пристрою, який дозволить зімітувати стан напідпитку. Тут на допомогу прийшли спеціальні окуляри — Drunk Busters Goggles.

«Мета занять з використанням цих окулярів — підвищити культуру водіння і сформувати нове покоління водіїв, для яких керування автомобілем в нетверезому стані буде просто неприйнятним», — пояснює Олена Куц, представник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернігівській області.

Як вони працюють

Ідея, що лежить в їх основі, дуже проста — в окулярах вставлені спеціальні спотворювальні лінзи. У них видно так, ніби ви вже прийняли дозу алкоголю. Їх розробив американський офіцер, який працював в підрозділі DUI — що виявляє тих, хто керував авто в нетверезому стані. У США вони активно застосовуються на тренінгах для водіїв.

Окуляри Drunk Busters, що виглядають як гірськолижні, протестувати дуже просто. Ми випробували їх на собі. Коли одягаєш ці окуляри, поле зору моментально спотворюється: лінії пливуть, відчуття глибини і відстані підводить, а погляд стає важко сфокусувати. Зізнатися чесно: далеко не найприємніший досвід.

У цих окулярах не так-то просто виконувати навіть елементарні дії. Наприклад: рівно пройти по прямій або по кривій лінії, намальованих на спеціальному килимку, який разом з Drunk Busters використовуються для демонстрацій.

Варто пробути в них кілька хвилин, як ви відчуєте ще й складнощі з м’язовою координацією, як і просто з концентрацією. Підняти з підлоги олівець або поставити чашку на стіл виявляється смішним з боку — але неприємним для виконавця. Все навколо пливе, виникає відчуття реального сп’яніння.

Про значний педагогічний ефект окулярів говорить і Олександр Полторак, начальник ТСЦ №7443 м. Ніжина. Він розповідає, що для практики придумали кілька вправ, які забезпечують найбільшу наочність.

«Це і спеціальний килимок із зображенням ліній і точок, за принципом смуги перешкод. І, звичайно ж, придуманий нами конспект лекцій, де учні, як мантру, повторюють тричі, що ніколи не сядуть за кермом в нетверезому стані», — ділиться Олександр Полторак.

Нетверезе водіння і правда небезпечне

За даними Патрульної поліції в м. Ніжин, тільки за 4 місяці цього року в Ніжині та районі сталося 84 ДТП, зафіксовано 186 правопорушень скоєних водіями у нетверезому стані. 16 ДТП були з постраждалими і загиблими: події забрали 2 життя, 17 осіб травмовані.

Втім, як і з хворобами, проблемам краще запобігати, ніж потім мати справу з їхніми наслідками. «Профілактична робота з водіями, щоб уникнути управління транспортом в нетверезому стані, дуже важлива. Адже так можна врятувати безліч людських життів», — резюмує Володимир Мазко, начальник відділу реагування патрульної поліції м. Ніжина.

Завідувач сектору ОДП

РСЦ ГСЦ МВС в Чернігівській області, Олена Куц

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: