Завантаження ...
banner
banner

Війна, сонце і літо: чи люблять засмагати ніжинці та що радять лікарі?

Війна, сонце і літо: чи люблять засмагати ніжинці та що радять лікарі? фото

Сонце – джерело життя на Землі, його промені надають нам енергії та вітамін D. На жаль, не всі люди усвідомлюють наслідки надмірної засмаги, і це може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, включаючи сонячний удар. Наші журналісти дослідили, чому прямі сонячні промені небезпечні, як вони можуть впливати на наше здоров'я та запитали у ніжинців, чи люблять вони засмагати.

Журналісти MYNIZHYN дослідили, чому прямі сонячні промені небезпечні, як вони можуть впливати на наше здоров'я та запитали у ніжинців, чи люблять вони засмагати.

Перш за все, прямі сонячні промені містять ультрафіолетове (УФ) випромінювання, яке складається з трьох типів: УФ-А, УФ-В та УФ-С. УФ-А промені проникають найглибше в шкіру, ультрафіолетове B-випромінювання може спричинити підвищену чутливість шкіри та сонячні опіки, а УФ-С промені практично повністю поглинаються атмосферою Землі.

Одним із найбільш серйозних наслідків перебування на прямому сонці є сонячний удар. Він виникає в результаті перегрівання організму через надмірну теплову експозицію та недостатнє виведення тепла з організму. Симптоми сонячного удару можуть включати головний біль, запаморочення, втому, нудоту, запаморочення, швидкий пульс, червону шкіру, гарячі хвилі та навіть втрату свідомості. В окремих випадках сонячний удар може бути небезпечним для життя, тому важливо уникати його.

Крім того, зловживання перебуванням на сонці може спричинити інші проблеми зі шкірою. УФ-промені можуть пошкоджувати колагенові волокна в шкірі, що веде до передчасного старіння шкіри, появи зморшок, пігментації та навіть розвитку раку шкіри. Засмага без захисту також може призвести до опіків, які можуть бути дуже болючими та вимагати медичної допомоги.

Отже, як можна захистити себе від небезпечної засмаги? Ось кілька порад:

  1. Використовуйте сонцезахисний крем з високим рівнем захисту від УФ-променів. Застосовуйте його щонайменше за 30 хвилин до виходу на сонце і періодично поновлюйте його нанесення;
  2. Носіть захисний одяг, який прикриває вашу шкіру, особливо в гарячу погоду. Використовуйте капелюхи, окуляри та парасольки для захисту обличчя та очей;
  3. Уникайте тривалого перебування на прямому сонці в пікові години, коли випромінювання є найінтенсивнішим (зазвичай з 10 ранку до 4 години вечора);
  4. Зважайте на свої особисті особливості. Деякі люди мають більшу схильність до сонячних опіків, такі як люди зі світлою шкірою або рудим волоссям. Вони повинні бути особливо уважними під час засмаги;
  5. Пийте достатню кількість води, особливо в гарячу погоду, щоб уникнути зневоднення та перегрівання організму.

Загалом, засмага може бути приємним процесом, але важливо пам'ятати про наслідки надмірної експозиції на пряме сонце. Захистіть свою шкіру від шкідливих УФ-променів, уникайте сонячного удару та ведіть здоровий спосіб життя в спекотні дні.


Чи люблять ніжинці засмагати?

Вікторія Турчин

«Я не дуже люблю засмагати, але за нагоди декілька годин можу провести під сонячними променями. Зазвичай використовую сонцезахисні креми для запобігання опіків та дотримуюсь усіх правил перебування на сонці. Якщо ж так трапилось, що провела більше часу й отримала опіки – для швидкого відновлення шкіри використовую Пантенол. Будьте обачними і обережними перебуваючи на сонці».


Богдан Костюченко

«Я дуже люблю сонце і насолоджуюся його променями. Вони дарують мені почуття тепла і щастя. Засмага для мене не тільки зміна кольору шкіри, а й спосіб розслабитися та отримати додаткову енергію. Я розумію ризики, пов'язані з перебуванням на сонці, тому завжди застосовую сонцезахисний крем і оберігаю свою шкіру. Сонце надає природній вітамін D, який підтримує моє загальне здоров'я і настрій. Промені підвищують енергію і дають поштовх для активності та творчості.

Я поважаю природу і розумію, що сонце є надзвичайно важливим для всього життя на Землі, але слід пам’ятати про його небезпечні властивості».


Яна Ковальчук

«Я люблю більше плавати, ніж засмагати, але іноді, для більш розслабленого відпочинку, подобається просто полежати на сонечку. Для того, щоб запобігти ураження шкіри ультрафіолетовими променями (УФ-А, УФ-В), завжди використовую сонцезахисні креми та перебуваю на сонці згідно з правилами безпеки.

У мене шкіра доволі вразлива до сонячних променів, тому обгоріти можна дуже легко. Якщо все ж таки так сталося, то мене завжди виручає Пантенол.

Засмагайте з користю, дбайте про власне здоров'я».


І насамкінець

Журналісти нашої редакції зізналися, що дуже полюбляють засмагати, адже сонце - це джерело енергії і вітаміну Д. Просто потрібно правильно поводити себе із цим теплим та природним явищем. Засмагати до 11-12 години і після 15-16. У цей час сонце виділяє ультрафіолетові промені, які не шкодять шкірі і дають гарний, бронзовий відтінок, а з 12:00 до 15:00 – ультрачервоні, від яких шкіра червоніє.

Хоча в реаліях сьогоднішнього дня є багато думок «За» і «Проти» відпочинку, але ж людині неможливо постійно знаходитися в стані стресу, потрібно відволікатися, підтримувати своє здоров’я задля того, щоб вистояти, щоб допомогти тим, хто потребує допомоги і набиратися сил для того, аби працювати та наближати нашу Перемогу! 

До теми:

Правила безпечної засмаги від лікаря - https://ivanofrankivsk.oxford-med.com.ua/media-center/publikacii/pravyla-yakisnoi-i-bezpechnoi-zasmagy-vid-likarya/

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: