Завантаження ...
banner
banner

Українські водоканали б'ють на сполох: яка ситуація в Ніжині?

Українські водоканали б'ють на сполох: яка ситуація в Ніжині?  фото

Після зростання вартості електроенергії, перед водопостачальними підприємствами постало питання коригування тарифів на послуги, в тому числі й на водопостачання. Перегляд тарифу на воду – завжди болюча тема. Восени споживачі можуть зіштовхнутися з проблемою води: водоканали по всій країні можуть припинити її постачання населенню. Подробиці у матеріалі

Проблема в тому, що Уряд другий рік поспіль не може створити механізм компенсації заборгованості різниці в тарифах на воду для водоканалів. Через це підприємства галузі формують збитки перед постачальниками електроенергії.

«Вже два роки проходять консультації, ми спілкувалися з Кабінетом міністрів, РНБО, Міністерством інфраструктури і пояснювали, що водоканал працює у збиток. Ми зверталися до президента й уряду, а також до місцевої влади, що в нас є три варіанти. Або встановити економічно обґрунтований тариф та передбачити в держбюджеті збільшення суми субсидії для відповідних верств населення. Або передбачити компенсацію в бюджеті, тобто у вигляді субвенції на підтримку діяльності підприємств. Ще один варіант – це підтримка підприємства коштом місцевого бюджету», - зазначає начальник КП «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства» Олександр Марсов.

Міський голова Ніжина Олександр Кодола в період воєнного стану висловився проти рішення про перегляд тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на підставі поданих водоканалами розрахунків кожен рік має схвалювати економічно обґрунтований тариф.

Ще у жовтні 2021 року в Департаменті Чернігівської ОДА, комісією з питань узгодження обсягу заборгованості з різниці в тарифах, для комунального підприємства «Ніжинське управління водо-каналізаційного господарства» затверджена сума заборгованості різниці в тарифах - 5,5 мільйона гривень. Крім того, не забуваємо, що завжди існує заборгованість самих споживачів послуг, а це у нас понад 14 мільйони гривень.

«У водоканалі станом на зараз сумарні збитки – 5,6 мільйона гривень. Це борги за електроенергію. Ми маємо повернути ці гроші», - зазначає Олександр Марсов.

«На даний час фінансовий стан підприємства вкрай складний. Через зменшення обсягів надання послуг з водопостачання та водовідведення на 30,2% підприємство недоотримує щомісячно 980 тисяч гривень.

Крім того збільшення вартості паливо-мастильних матеріалів, будівельних матеріалів, електроенергії, вплинули на зменшення обігових коштів, тому підприємство не мало змоги в повному обсязі та своєчасно сплачувати за електроенергію, податки та збори. Це призвело до збільшення кредиторської заборгованості, збитковості. Проте заробітна плата виплачувалася своєчасно.

Держава, в особі органу НКРЕКП, з 1 липня підвищила тариф на електроенергію для промислових споживачів майже вдвічі. Проте не потрібно забувати, що тариф на воду прямо пропорційно залежить від тарифу на електроенергію. Якщо взяти до уваги 2023 рік, розрахунково ми отримаємо збитки понад 10 мільйонів гривень», - пояснює начальник КП «НУВКГ» Олександр Марсов.

У водоканалі вже б’ють на сполох: «Щоб ми могли продовжити свою діяльність, необхідно якнайшвидше знайти рішення щодо фінансування підприємства»!

Подивимось, яке рішення знайде уряд і наскільки вигідним воно буде для споживачів і водоканалів.

За матеріалами Ніжинрада

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: