Завантаження ...
banner
banner

"Страх та тривога - це нормально": життя та роль дружин військових (Відео)

"Страх та тривога - це нормально": життя та роль дружин військових (Відео) фото

Українці вже тривалий час живуть із відчуттям страху, зокрема дружини військових вийшли на смугу випробувань. В умовах, коли їхні чоловіки вирушають на небезпечну і тривалу службу, жінки несуть подвійну відповідальність і постають перед різними викликами в побуті, вихованні дітей і підтримці своїх чоловіків у воєнних діях.

Іноді в сімейному оточенні відсутні люди, які можуть відчувати та переживати ті самі почуття, що їх проживає дружина військового, це призводить до ще більшої тривоги та страхів щодо її чоловіка. Ми звернулися до психолога Анжели Садовської, щоб дізнатися, як працювати жінкам із тривожністю?

«По-перше, страх і тривога – це нормально. Нормально переживати за свого чоловіка, переживати, що з ним може щось трапитися, бо ми розуміємо, що він їде не у відрядження. Рекомендація – це турбуватися про себе, навіть якщо жінка відчуває певну тривогу, що чоловік не дзвонить, або не виходить на зв’язок, або домовилися вийти в певний час на зв’язок, бо знаємо, що військові не можуть бути на зв’язку 24/7. Треба давати вже собі певний час на тривожність: ось сьогодні я 15 хвилин тривожуся, непокоюся, а далі займаюся буденними справами, роботою, сім’єю, дітьми, турботою про себе. Давати собі на це певний час», — Анжела Садовська – психолог.

Психолог Анжела Садовська зазначає, що спілкування між подружжям на відстані є важливою частиною стосунків, бо відносини переходять в інший формат. Про що саме краще розмовляти?

«Дружина має ділитися, що відбувається в її житті, як успіхи дитини, які є труднощі, як вона їх планує вирішувати, але не перекладати цю відповідальність на чоловіка, який перебуває на фронті, бо його головне завдання зараз – бути зосередженим. Якщо він буде думати про те, що там десь несправний кран або що мати не справляється з сином, то, відповідно, він не зможе бути таким ефективним, виконувати завдання та вижити. Не треба розпитувати про те, що відбувається на фронті, що саме ти там робиш, важливо розмовляти про буденні моменти, на які військовий може впливати, про саморегуляцію, як він поїв, чи пив сьогодні каву? Бо іноді кава може бути чимось фантастичним», — Анжела Садовська – психолог.

Також ми дізналися, як має діяти дружина, коли військовий повертається з фронту?

«Не тягти його одразу в кафе, ресторани до шумної компанії або до родичів. Йому потрібен певний час на адаптацію в нашому середовищі, де не треба виконувати накази, дати цей час на адаптацію», — Анжела Садовська – психолог.

І безумовно, не менш важливою темою є інтимні стосунки між подружжям. Як зберігати зв’язок?

«Інтимних стосунків ніхто не скасовував, навіть на відстані. Можна дозволити й інтимну переписку, й моменти підтримки. І написати «Я тебе хочу» – це нормально, і переправляння інтимних фотографій. Звісно, треба оцінювати всі ризики, особливо для дружини, саме за фото в інтернеті. Тим паче, інтимної відстані ніхто не скасовував, бо це буде такою ланкою, яка формуватиме стосунки потім, коли чоловік повернеться», — Анжела Садовська – психолог.



Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: