Завантаження ...
banner
banner

Перехід на новоюліанський календар: розмова з ніжинським священником

Перехід на новоюліанський календар: розмова з ніжинським священником фото
З першого вересня 2023 року Православна церква України перейшла на «новоюліанський»  церковний календар, а до цього часу вона користувалася «юліанським».

Чи легко дався нашій громаді цей перехід, чи не було труднощів, які зміни чекати вірянам, як довго люди будуть звикати до нових дат церковних свят і чи усі зрозуміли важливість цього рішення?
Про це журналістам MYNIZHYN.com розповів настоятель Свято Покровського храму м. Ніжина протоієрей Михаїл Якубів

Детальніше у нашому інтерв’ю:

- Що передувало появі "новоюліанського календаря"?
- По великому рахунку для простого мирянина ці назви календарів "юліанський", "григоріанський", "новоюліанський" нічого не значать. Ми вже зараз звикли включати інтернет, заглядати у мобільний телефон — усюди нас оточують годинники, які виміряють наш час. Ми настільки до цього звикли, що це для нас — норма. Але це з’явилося може 100, 200 років тому. Та насправді, до часів нових технологій люди вимірювали час по місяцю і сонцю. І не тільки день і ніч, а й пори року, рік.  Так ми маємо сонячний і місячний календарі. Можна сказати, що це ж мирське, а то вчені запровадили... Давайте заглянемо у Святе писання.




Це і є наш календар Богом утверджений. Ми тільки підтверджуємо годинниками механічними те, що утвердив Бог. Та коли з днем все трохи простіше: день — "сонце зійшло", ніч — " сонце зайшло". То для визначення року є якірні точки — сонцестояння та рівнодення. Грудень — найкоротший день і найдовша ніч, червень — найдовший день і найкоротша ніч. Рівнодення — березень і вересень, коли однакові день і ніч. Ці 4 точки в році за якими вже ми корегуємо пори року. Коли ми говоримо про місячний календар, то до нього прив'язуємо Пасху і ті свята, що прив'язані до неї — Трійця, Вознесіння Господнє. Усі решту свят вираховуємо за сонячним календарем. Разом з тим, цікаво те, що календар який створили вчені та науковці, теж неточний. Саме тому, ми маємо високосний рік. Із роками сонячний календар і той яким ми користуємося, розбігаються. Так чим же ж керуватися? – запитаєте ви. Тим календарем який утверджений за Радянським наративом "Наши дєды так праздновали" чи сонячним календарем? Чи дійсно всім нам дивитися на Сонце, як раніше із покон віків люди дивилися і як Богом утверджено?! При цьому корегувати свій календар із Сонцем. Скажімо так, декілька сотень років тому, юліанський календар був найточнішим, але пройшли віки і він став хибним. У цьому році ПЦУ вирішила відкорегувати неточності між церковним та світським календарем. Відтоді з’явився новоюліанський календар, який на сьогоднішній день є найправильнішим.


- Які зміни чекати вірянам після переходу на новоюліанський церковний календар?
- Дітки будуть отримувати подарунки від Миколая 6 грудня, 25 грудня будемо вітати одне одного з Різдвом Христовим та колядувати, після будемо святкувати Новий рік, 6 січня будемо купатися у воді, бо буде Хрещення Господнє. І не буде абсурдного старого Нового року, якому дивувався увесь світ.
- Що ви відчували, коли прийняли рішення переходу на новоюліанський церковний календар, зважаючи на скептичні висловлювання із цього приводу у соціальних мережах?
- Спочатку я теж трішки хвилювався. Та проблема зникає, коли люди починають із неї жартувати та веселитися. До прикладу, віра людей у прикмету, що на Воздвиження Хреста Господнього ховаються усі змії. В інтернеті пішла хвиля питань «А змії знають, що ви перейшли на новий календар?». Не у зміях справа, змії не знають, вони не перейшли на новоюліанський календар…А «ЗМІЇ» - знають. Я думаю, що ви здогадалися про кого я говорю.
- Чи є труднощі при переході на новий церковний календар в нашій громаді?
- Коли у минулому році наша церква запропонувала громадам по своєму бажанню святкувати Різдво Христове за Новоюліанським календарем. Ви не повірите, хто найбільше цьому радів – це наші діти. Адже увесь християнський світ – католики, протестанти, православні святкують Різдво 25 грудня  –  так як народжується день, рік…на переломі дня і ночі, коли ніч починає зникати помаленьку, а день збільшуватися, як символ народження Бога, світла, добра, любові. По старому святкує тільки російська церква і ті, хто знаходяться в їхній орбіті. Там, де лукавство переповнює все.
Тому рішення нашої громади – це безумовний і різкий перехід.
У Біблії є такі слова:
«Поганий той орач, який взявшись за плуга оглядається назад».
Тобто, взявся за плуга і вперед, не оглядаючися. Цьогорічне свято Покрови утвердило мене в тому, що ми зробили правильне рішення. Людей у храмі було не менше, ніж тогоріч, навіть більше. Були віряни і з Московської церкви, вони цього регламентують, ми не акцентуємося на цьому, неправильно «тикати пальцями», бо люди прийшли до Бога.
- Як ви думаєте, скільки часу знадобиться людям щоб почати орієнтуватися  у змінах?
- Нам не доведеться довго звикати, бо наші прадіди та прабабусі святкували  Різдво 25 грудня, Покрову 01 жовтня. Є люди, які приходять до церкви і пригадують, що їхні предки теж так святкували, це закладено у нас генетично. Просто свого часу радянська пропаганда перевернула все із ніг на голову і ми звикли так жити. Покажу на прикладі зібрання місячних молитов якими користуються усі російські священники «Богослужебная Минея» (международный православно-просветительский центр при Московской патриархии, Москва 1998 год). На першій сторінці ми бачимо слова «Месяца октября в 1-й день – Покров Пресвятыя Владычицы нашея богородицы и Преснодевы Марии…». Тут виникає питання: «Хто лукавить? Ми  - українська церква, яка переходить на те, що написано в книзі (свято Покрови 01 жовтня) , чи вони – Московська, яка кричить, що свято Покрови 14 жовтня і суперечать святим писанням…


Фото: богослужбова "Минея" якою користуються московські священники.

- Як саме радянська пропаганда впливала на роль церкви у житті людини? (у контексті нашої розмови)
- Дуже цікавий нюанс, ми відриваємося не просто від неправильного  минулого. Коли людина відривається від сонячного календара – порушуючи слово Боже, то вона продовжує жити за наративами Радянських ідей.  Приклад роботи пропагандистів найвищого рівня « У всіх ресторанах та кафе Радянського союзу був рибний день – четвер. А чому, замислювалися над цим? Тому що, у середу і п’ятницю  у православній церкві піст. Якщо у столовці у четвер –  риба, то у середу та п’ятницю – «ми їмо м'ясо»».  Працювали ідеологи найвищого рівня, які розуміли, як впливати на підсвідомість людини. Саме тому, робили Новий рік перед Різдвом Христовим (його відкинули на після Нового року). А як можна святкувати Новий рік, коли Христос не народився? Так родина відривається від церкви та істинної духовності.  Коли у православній церкві піст вся держава їсть олів’є, напивається до нестями, потому спить. Але ж піст?! І ми маємо святкувати Новий рік від Різдва Христового, а не перед ним. Усе це робилося для підриву релігії. 
- Як допомогти людям почати орієнтуватися у нових датах церковних свят?
- Дуже допомагає інформаційна політика. Ми вже розповсюдили близько 250-300 різноманітних календарів, багато роздаровуємо. На головній інтернет сторінці храму pokrova.nezhin та на моїй  фейсбук сторінці facebook.com ми викладаємо розклад богослужінь на тиждень. Якщо людина цікавиться, то вона може із легкістю знайти цю інформацію і корегувати своє життя із новоюліанським календарем.
- Чи підтримує держава УПЦ у рішенні переходу на новоюліанський церковний календар?
- Дуже добре, що держава підтримала ініціативу і поміняла Державні свята, які були прив’язані  до релігійних свят. Із 14 жовтня на 01 жовтня було перенесено дату святкування «Дня захисників і захисниць України»,  яка пов’язана зі вшануванням Покрови Пресвятої Богородиці. Різдво Христове відзначатиметься 25 грудня, а не 07 січня. День Української Державності – 15 липня, а не 28 липня.
- Чому цей перехід так важливий для України вцілому?
- Сьогодні, ми відриваємося від сатанинського, людиноненависницького «русского мира», який благословляє крилаті ракети. Ми стаємо на ноги в істинній духовності, відриваємося від орбіти російської церкви, ми утверджуємося. Московська церква лишається на старих переконаннях, а ми відділяємося від них і приєднуємося до Вселенського християнства.



Фото автора та з архіву священника
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: