Завантаження ...
banner
banner

Скільки жителів Чернігівщини отримали компенсацію за пошкоджене житло: подробиці

1142 жителі Чернігівщини вже отримали 115 мільйонів гривень за пошкоджене житло. Ще 1026 заяв з 3023 – очікують обробки та майже 700 – в роботі комісій органів місцевого самоврядування. Такі результати програми «єВідновлення» в регіоні озвучив 17 листопада під час брифінгу Сергій Куреня, в. о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА.

Про це повідомляє пресслужба Чернігівської ОВА.

«Варто зазначити, що особа, яка отримає компенсацію та проведе необхідні будівельні роботи, після їх завершення має подати повідомлення про це до органу місцевого самоврядування. Комісія у визначені терміни перевірить проведені роботи згідно акту верифікації. До речі, перевірки проводитимуть не у всіх громадян, а лише у певної частини (яка буде визначена автоматично системою в певному відсотковому відношенні від загальної кількості заяв)».

Якщо говорити про пошкоджене майно, то Сергій Куреня додав, що вже сформовано 46 житлових сертифікатів (для купівлі житла на первинному чи вторинному ринках) на загальну суму більше 68 мільйонів гривень.

1142 жителі Чернігівщини вже отримали 115 мільйонів гривень за пошкоджене житло, фото-1

Громади, комісії яких швидко та оперативно опрацювали заявки: Іванівська – видано 22 сертифікати, Новобілоуська – 8, Бобровицька – 5, Киїнська та Киселівська – по 3, Михайло-Коцюбинська – 2, Кіптівська, Семенівська та Седнівська – по одному сертифікату.

В роботі – ще 158 заяв із 374 поданих.

Наразі доопрацьовує профільне міністерство і алгоритм отримання нового виду компенсації, який запрацює з 1 січня. Йдеться про виплати за будівельні роботи та матеріали власникам пошкодженого житла, які відбудувалися за власний рахунок.

«До речі, жителі громад можуть отримати безкоштовну юридичну, методичну і консультаційну допомогу – наше управління разом з представниками різних громадських організацій проводить виїзні зустрічі в тергромадах. Вже були в Новобілоуській та Киїнській, плануємо поїхати в Киселівську», – повідомив Сергій Куреня.

Нагадаємо алгоритм дій у випадку пошкодженого житла:

  • Подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно (через Дію, ЦНАП чи нотаріуса).
  • Відкрити в одному з банків-партнерів програми «єВідновлення» картковий рахунок (онлайн – через застосунок банку, офлайн – безпосередньо у відділенні банку).
  • Подати заявку в Дії (звертаємо увагу, що максимальний розмір виплати за пошкоджене майно становить 350 тисяч гривень для відбудови квартири і 500 тисяч – для приватних будинків).
  • Дочекатися огляду майна місцевою комісією, яка складе відповідний акт та встановить суму компенсації (чек-лист).

Для отримання житлового сертифіката – такий же алгоритм, за винятком відкриття рахунку. На підставі рішення комісії система згенерує сертифікат, який можна буде використати впродовж п’яти років з моменту отримання.



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: