Завантаження ...
banner
banner

«Павуки» із соломи, як прикраса для оселі: традиції наших пращурів

«Павуки» із соломи, як прикраса для оселі: традиції наших пращурів фото

Все більшу популярність в Україні як символи Різдва здобувають дідухи – прикраси з колосків і сухих квітів, що символізують єднання з родом. Однак є й інші символи свят різдвяного циклу, що дійшли до нас ще з дохристиянських часів. Зокрема, наші пращури прикрашали оселі сплетеними з соломи «павуками», - пише 0462.ua.

Творча зустріч, на якій маленькі чернігівці власноруч виготовили цю прикрасу, пройшла цього тижня у міському туристично-інформаційному центрі. Секретами цього процесу з дітками поділилися фахівці обласного центру народної творчості.

Виготовлення різдвяного павука з соломи – процес досить делікатний, сакральний за змістами, атмосферою та можливістю ТВОРИТИ!!!! Щиро дякуємо! Тепер ми знаємо більше про святкових павуків, їх роль, призначення, – йдеться у повідомленні на сторінці ТІЦу. – До речі, Чернігівщина настільки варіативна у своїх витворах, що у деяких громадах найпівнічнішого регіону України різдвяних павуків робили з карпоплі))).

Що символізують «павуки»?

Таких «павучків» вважають оберегом та символом Всесвіту. «Павуків» підвішували в хаті до центрального сволока на довгій волосині з конячого хвоста. Завдяки кругообігу повітря — через вхідні двері та з палючої печі — великий «павук» разом з приправленими до нього близнюками повертався в різні боки.

Дослідники зауважують, що такі традиції побутували на різних територіях України.

Ми зустрічали павуків не тільки в західних регіонах, де вони були розповсюджені, але і в східних. Ще навіть рік чи два тому на Київщині ми побачили над образами маленького павучка, зробленого із соломи та прикрашеного папірцями від цукерок. Та бабуся вже не пам'ятала, для чого ця прикраса, і використовувала його, бо так робили її батьки. Це вже тільки прикраса. Вона вже такої символіки не має»,– розповіла співробітниця Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» Тетяна Пошивайло.

За її словами, все ж у народі досі збереглися деякі повір’я, пов’язані з «павуком». Зокрема, якщо людина хвора або ж коли жінка не вагітніє, то треба постояти під «павуком». Люди вірили, що «павуків» вбирають негативну енергетику і після Різдвяних свят їх спалювали.

Збереглися й слова давньої колядки, викладені на ресурсі «Українські пісні.

«Ой як то було з Початку Світа

Приспів: Боже Наш!

Ой, як не було Святої Землі

Ой но на Морі Павутиноньки

Ой там Братоньки Радоньку радять

Як би нам Брате Світ обснувати

Пустися Брате в Глубокі Води

Тогди ми Брате Світ обснуємо

Світ обснуємо і наситимо

Світ наситимо і наповнимо

А за тим Словом бувай ти здоров Боже Наш!

Бувай ти здоров Господареньку Боже Наш!»

Втім, образ павука як Різдвяного символу, є і в християнській атрибутиці. За однією легендою, павук «заснував» вхід до печери, в якій заховалась Мати Божа із Дитятком від Іродових воїнів, таким чином, врятувавши Святу Родину від загибелі. В іншій легенді йдеться про павука, який виткав і подарував новонародженому Ісусові сорочку.

Вероніка Приходько

Фото зі сторінки Чернігівськог ТІЦу

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: