Завантаження ...
banner
banner

Мікробіологи Чернігівщини рятують бліндажі від навали мишей

Мікробіологи Чернігівщини рятують бліндажі від навали мишей фото

Мікробний препарат «Антимишин», який призначений для боротьби з мишоподібними гризунами, може стати рятівною паличкою для військових на передовій, - пише Час Чернігівський.

Як відомо, бліндажі захисників практично кишать польовими мишами. Препарат чернігівських мікробіологів здатний кардинально вирішити цю проблему. На відміну від хімічних препаратів, «Антимишин» безпечний для людей і тварин, а найголовніше препарат вбиває до 90% популяції гризунів, надовго зупиняючи розростання їх колоній.

«Антимишин» врятує бліндажі!

За словами директора Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України Анатолія Москаленка, установа активно співпрацює з волонтерами.

«Один із них (волонтерів, - Авт.) організував доставку «Антимишину» кільком військовим частинам. Результат позитивний, - каже Анатолій Москаленко. – Так от цей волонтер повідомив, що препаратом зацікавились військові і можливі оптові закупівлі».

Препарат діє на мишей як тиф, викликаючи крововиливи в шлунок та подальшу смерть. Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, а потім в кров тварин бактерії спричиняють септицемію. Спочатку активність гризунів підвищується, але через 3-5 діб вони стають слабкими, мало їдять і гинуть.


Фото: "Антимишин"

Патогенність родентопатогенних бактерій, на основі яких розроблено «Антимишин», незважаючи на приналежність до групи сальмонел, вибіркова. Вони є безпечними не тільки для людини, домашніх тварин і корисної дикої фауни, але і для переважної більшості видів гризунів.
 

Автор: Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора


Джерело: Час Чернігівський
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: