Завантаження ...
banner
banner

«Навіть в укритті продовжували малювати і творити»: розмова з творцями виставки «Дух Різдва»

«Навіть в укритті продовжували малювати і творити»: розмова з творцями виставки «Дух Різдва» фото
Різдво під час війни не схоже на гучне та веселе довоєнне свято у родинному колі, адже  пройняте пекучим болем українського народу. Та попри випробування свято любові та надії  швидко промайнуло, а по собі лишило багато прекрасних мистецьких робіт.

До 20 січня у художньому відділі Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського продовжується виставка «Дух Різдва». Тут представлені творчі роботи викладачів та студентів КЗ «Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація».

Аби заглибитися в світ мистецтва і дізнатися про закулісся створення цих робіт, журналісти MYNIZHYN.com вирішили поспілкуватися з організатором виставки – керівником предметно-циклової комісії «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» – Юрієм Ващенком.

Ідея створення виставки «Дух Різдва» з’явилася у Юрія Ващенка ще на початку літа. До грудня велася клопітка робота з підготовки та реалізації задуму. Починаючи з 1 вересня разом із викладачами було задіяно студентів ІІ,ІІІ та IV курсів.
Мистецькі роботи для виставки «Дух Різдва» створювалися у спільній творчій взаємодії студентів та досвідчених викладачів:
  • Постол Наталії Миколаївни – викладачки дисциплін «Ліплення», «Скульптура»;
  • Панченко Олександра Івановича – викладача з художньої обробки деревини, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України;
  • Ващенка Анни Михайлівни – викладачки комп’ютерної графіки та дизайну;
  • Ващенка Юрія Олександровича – керівника предметної (циклової) комісії, викладач з композиції.

«У цей непростий для України час дуже складно створити веселу та святкову роботу, адже війна вплинула на все наше життя. Тому перший образ і тема, яку отримали студенти мала назву «Різдво під час війни». Це дозволило вільно передавати свої емоції переживання війни через створення образів», – розповідає Юрій Ващенко.


На виставці можна побачити святкові роботи у яскравій кольоровій гамі, але у кожній із них є певна частинка відчаю та хвилювання, у деяких із них простежується військова тематика. У багатьох студентів батьки на війні, є ті хто, на превеликий жаль, пізнав біль втрати рідних.



Фото: Композиція "Плач" студентки 2-го курсу Герасименко Карини


Фото: Композиція "Колядники" студентки 2-го курсу Катвицької Тамари


Фото: Композиція "В укритті" студентки 4-го курсу Костенко Софії

Тому творчість стала для них рятівним човном у морі болі і тривог, дозволила перенести свої душевні переживання у дивовижні роботи. Також, на виставці представлені не лише персональні, а й спільні роботи студентів-практиків напрямку «Декоративно-прикладне мистецтво». Залучення групи до спільних робіт дозволяє створити більш цільний образ за рахунок взаємодоповнення та своєрідного «мозкового штурму» з генерацією великої кількості нових творчих ідей.


Тут можна побачити роботи виконані у різних техніках та з відмінних матеріалів: з художнього текстилю (панно, гобелени), з художньої обробки деревини, випалені іграшки з глини із поливами, об’ємні скульптурні декоративні іграшки із кераміки, витинанки. Також, є роботи у яких студенти могли самостійно обирати з яким матеріалом працювати – фарби, акварель, акрил, масло чи інші.

«Ми стараємося не нав’язувати студентам своє, тому що усі ми маємо різне бачення однієї і тієї ж теми. Викладач може лише виправляти композиційні помилки та допомагати. Кожен студент має відрізнятися від загальної маси і віднайти свій індивідуальний стиль роботи», –  говорить Юрій Ващенко.

Під час роботи з матеріалом студенти відволікаються від буденного життя з повітряними тривогами. Більша частина представлених на виставці робіт створювалися в укриттях, що ще раз показує незламність нашого народу, непереборне бажання створювати прекрасне, розвивати і підтримувати український культурний фронт. 


Також журналісти MYNIZHYN.com поспілкувалися з творчими студентами Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, аби більше дізнатися про їхні роботи.


«Моя робота виконана гуашшю та називається «Дзвіночки». Було досить складно поєднати «війну» та «Різдво», адже це дві протилежні речі. Народження Ісуса Христа несе в собі мир, а війна – занепад. Коли створювали роботи для виставки, то разом з одногрупниками одне одному допомагали, підказували, робили виправлення. Навіть коли нам заважали повітряні тривоги і ми сиділи в укритті, то всеодно продовжували малювати і творити», – ділиться своїми емоціями студентка ІІ-го курсу групи ДПМ (декоративно-прикладне мистецтво та реставрація) Злата Березенець.


Фото: Дзвіночки

«У своїй роботі «Зійшла зоря» я використав яскраві кольори, щоб максимально передати дух свята. Навіть у такий непростий для нашої країни час треба радувати глядача», – говорить Дмитро Немець, студент ІV-го курсу групи ДПМ.


Фото: "Зійшла зоря"

«На виставці є дві мої роботи. Перша – «Віхола», виконана у техніці гарячого батику (*розпис по тканині з використанням рідкого воску). На ній зображений ангел – диво, а віхола – темрява та складнощі. Так і ми, українці, як ангел переборемо віхолу і вийдемо з темряви. Друга робота має назву «Дух Різдва», виконана аквареллю. Вона передає позитивний мотив та святкову атмосферу, якої нам так не вистачає», – розповідає студентка ІІІ-го курсу, група ГД (графічний дизайн), Анна Біленко.


Фото: "Віхола"


Фото: "Дух Різдва"


Фото: Біленко Анна, Бутенко Наталія

Також, на виставці «Дух Різдва» представлена робота Гражданкіної Єлизавети «Баранець» , яка зайняла ІІ місце на Пленері «Вікенд у Ганжі» (по кераміці).


Фото: "Баранець"

За кожною роботою, яку можна споглядати на виставці стоїть процес кропіткої праці, отримання бази теоретичних знань та відточення практики.  Тож, «не музою єдиною» створюються такі прекрасні мистецькі витвори.
«Муза – 1%, природній талант – 1%, а решта – 98% – наполеглива праця та бажання жити із мистецтвом», – говорить Юрій Ващенко.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: