Завантаження ...
banner
banner

Хірурги Ніжинської міської лікарні зробили унікальну операцію та врятували життя військовому

Хірурги Ніжинської міської лікарні зробили унікальну операцію та врятували життя військовому фото

Унікальну операцію виконали хірурги Ніжинської міської лікарні імені Галицького. Через розрив діафрагми у військового органи черевної порожнини опинилися в грудній клітці. Повернули їх на місце хірурги.

Тижнів три тому було ДТП біля Борзни. Якраз ішов сніг, на дорозі ожеледиця, обабіч замети.

Постраждалих привезли в Ніжин. Це були військові. В одного з них — невисокого, повного — внаслідок удару розірвалася діафрагма. Перегородка, яка відділяє черевну порожнину від грудної клітки. Так «везе» нечасто. Тому навіть досвідчені хірурги розрив діафрагми й наслідки бачать украй рідко.

Відразу зробили УЗД (ультразвукове дослідження), — розповідає Володимир МОРОЗ, завідувач хірургічним відділенням №2 Ніжинської міської лікарні імені Галицького. — На обстеженні даних щодо розриву внутрішніх органів і черевної кровотечі не було. Після виконання КТ (комп’ютерної томографії), хвилин через 15-20, побачили, навіть не роздруковуючи знімки, що розірвана діафрагма.

Хворого прямо з КТ-обстеження підняли в операційну. Бо відбулася транслокація (переміщення) внутрішніх органів черевної порожнини в грудну клітку. А саме вліво. Випадок складний і дуже рідкісний.

Пацієнта приймав я — був черговий, — продовжує Володимир Мороз. — І я ж його оперував. Асистентував Олег Бойко, завідувач хірургічним відділенням №1. Анестезіологію (наркоз) забезпечувала Юлія Обріште.

Пацієнт гіперстенік. Нехудий. Це як фактор теж вплинуло на розрив діафрагми. При різкій травмі тканини з жировою інфільтрацією більш піддатливі для розриву. Плюс за рахунок збільшення черевної стінки створюється більший тиск, а значить більший удар у діафрагму. Розрив був від підребер’я до самої печінки з її частковою травмою.

- У чому сутність операції?

Перемістити всі внутрішні органи з грудної клітки в черевну порожнину. Тобто повернути в типове положення шлунок, товстий і тонкий кишківники і великий сальник (складку очеревини, так званий фартух). Серце було зміщене праворуч — органи черевної порожнини витіснили його. Одна легеня не працювала.

- Переміщали руками?

Фактично так. Але не все просто. Оперували з абдомінального доступу (через живіт). Не йшли на грудну клітку, не розрізали її. Перемістили органи на типові місця з герметичним ушиванням діафрагми. Тому що було ще й оголення стравоходу. Операція тривала понад дві години.

Такі випадки трапляються раз на 20-30 років.

Ефект хірургічного втручання хороший. Легеня розправилася відразу. Усе стало на свої місця. Питань щодо черевної порожнини не було. Але в пацієнта ще переломи ніг. Він військовий. Після наданої в Ніжині допомоги його забрали у шпиталь.

Авторка: Тамара Кравченко, "Вісник Ч", фото автора.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: