Завантаження ...
banner
banner

Як побороти телефонну залежність: поради психолога Олександра Пісоцького

Як побороти телефонну залежність: поради психолога Олександра Пісоцького  фото

Візит до психолога або до психотерапевта у декого і досі вважається трохи ганебним: професіоналів відвідує лише невеликий відсоток людей з проблемами. Це можна зрозуміти: іноді запитання, що хвилюють людину, настільки особисті, що обговорювати їх ніяково навіть з близькими, не те що з чужою людиною.

Час від часу ми публікуємо запитання, які наші читачі хотіли б задати психологу.
До слова, ось одне з них: Як мені побороти телефонну залежність, бо ловлю себе на тому, що витрачаю багато часу , іноді навіть всі вихідні на «сидіння» в інтернеті, в соцмережах та на різних сайтах.

Кандидат психологічних наук, доцент НДУ ім. М. Гоголя; практичний психолог Олександр Пісоцький поділився з MYNIZHYN.com порадами, які можуть допомогти побороти телефонну залежність.

Загалом смартфони зайняли досить велику нішу у нашому житті: мультипристрій, що поєднує у собі безліч позитивних функцій. Про переваги цих пристроїв знають всі, як дорослі, так і діти. Проте вже зараз дуже помітно й певні негаразди, до яких призводить тривале використання смартфону: проблеми зі здоров’ям (як у дорослих, так і в дітей), не вистачає часу на інші справи, нерідко цифрова залежність – далеко не повний перелік!

Які причини того, що смартфон «витісняє» решту корисних справ, інколи, навіть, прогулянки та безпосереднє спілкування. Причини, загалом, досить таки «банальні». Перша з них, звичка, що формується як звичайний умовний рефлекс: зробив фото (стимул), завантажив у соцмережу (дія), отримав купу лайків (винагорода). Механізм зовсім простий, але надійний: чим більше фото, тим більше лайків і тим більше задоволення! Друга причина, яскраве мерехтіння екрану смартфону: стимулює вироблення дофаміну у мозку людини – гормон і нейромедіатор, що передає емоційні реакції (задоволення), мотивацію, дозволяє не відчувати біль, контролює м’язову активність. Вже зараз з’явилася назва «цифровий наркотик» або «електронний кокаїн». Звідси й третя причина – поганий настрій (чи інші особисті проблеми) сприяє виникненню бажання «пірнути у смартфон» і таким чином зняти напругу.

Це найбільш часті і загальні причини того, чому ви захоплюєтеся смартфоном або чому вас полонив смартфон. До них додаватимуться й інші причини, але вже ті, що є індивідуальними!
Що з цим робити? І чи можна, загалом, це виправити? Так, можна! Але буде це нелегко зробити, адже зазвичай проходить багато часу, коли людина спохвачується, що щось не так!

З чого почати? Насамперед, встановіть для себе правила користування смартфоном, щоб обмежити час користування ним. Можна скористатися тими, що пропоную, але перед їх використанням бажано все ж їх «вдосконалити саме для себе», адже це має бути ваше бажання:

  • не брати в руки смартфон за 1 год до сну та 1 год після пробудження (має знаходитися на відстані, принаймні, 1–1,5 від ліжка);
  • не брати його з собою до ванної кімнати, туалету, не робити з ним побутові справи;
  • не сідати з ним за стіл споживати їжу;
  • обмежити час перебуванні в мережі Internet або в інших соцмережах;
  • якщо зареєстровані у кількох соцмережах чи маєте по декілька акаунтів видаліть ті, якими користуєтеся інколи;
  • використовуйте замість будильника у смартфоні звичайний механічний;
  • якщо вам потрібно користуватися смартфоном для роботи, то перенесіть певні месенджери, соцмережі до ноутбука або комп’ютера (ефект «перебування у мережі» буде зовсім іншим);
  • Якщо готові на радикальні кроки: відмовтеся від смартфона та почніть користуватися звичайним, кнопковим.
Загалом, це лише перші кроки, які ви можете зробити, щоб контролювати користування смартфоном!
Також хочу сказати, що не завжди людина може допомогти собі сама. Якщо бачите, що самим із цим важко впоратися (або відчуваєте, що не зможете), краще звернутися за допомогою!


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: