Завантаження ...
banner
banner

Мобілізація жінок: думка ніжинців та політичних діячів

Мобілізація жінок: думка ніжинців та політичних діячів фото
Останнім часом в мережі набирає популярності питання мобілізації жінок. Слід зауважити, що будь-які питання, що стосуються мобілізації, викликають у суспільства вибухову реакції та спричиняють чималий резонанс. На це впливає багато факторів, серед яких один з головних - відсутність одностайності серед парламентарів в окремих питаннях щодо мобілізації громадян.

Журналісти MYNIZHYN вирішили запитати ніжинців про те, чи підтримують вони ініціативу мобілізувати жінок у разі її впровадження, та зібрали думки політичних діячів з даного питання.


Що думають ніжинці?


Фото: Опитування в Фейсбук та Телеграм


Фото: Коментарі під постом у Фейсбук

Як можна побачити, підтримки серед громадськості дана ініціатива немає. Лише невелика частка підтримує мобілізацію жінок.

Позиція президента України


Фото: Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський під час підсумкової конференції 19 грудня наголосив, що "під час воєнного стану мобілізації жінок в Україні не буде".


Позиція парламентарів

За словами заступника комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгора Чернєва, на виконання вимог майбутнього законодавства про мобілізацію буде достатньо чоловіків, аби закрити потреби Генерального штабу ЗСУ.


Фото: Єгор Черняєв

"Позиція президента, позиція нашого комітету і думаю, що у принципі, позиція більшості парламентарів полягає у тому, що не потрібно додавати жінок до мобілізаційного ресурсу, тому що є у нас на сьогодні достатньо мобілізаційного ресурсу саме серед чоловіків у віці 27-60 років або можливо, як пропонується у цьому законопроекті, зниження мобілізаційного віку до 25 років", - сказав Єгор Чернєв.

Нардепка Інна Совсун підтримала мобілізацію жінок


Фото: Інна Совсун

Жінка наголосила, що в Конституції України вказано, що всі громадяни України повинні брати участь в захисті державності. На статі не розмежовується. Щодо чоловіків: для них обов'язкова служба, але обов'язок боронити державу записаний для всіх, - слова Інни Совсун в інтерв'ю Еммі Антонюк на YouTube-каналі "Це ніхто не буде дивитися".

Вона також пояснила, за яких умов, на її думку, можлива мобілізація жінок в Україні.

"... Ми ж знаємо, що в нас є багато жінок, які вже служать. Тому моя позиція така: якщо це потрібно для потреб оборони держави, якщо ми кажемо, що ми без цього не витягуємо, от ніяк... Якщо це буде критично потрібно для оборони держави, і в нас не буде ким замінити людей, які служать в армії (тоді мобілізація можлива – ред.)".

Позиція захисниці Олени Риж (Іваненко)


Фото: Олена Риж (Іваненко)
 

Стрілець-санітарка зі штурмової роти 47 окремої механізованої бригади "Маґура" Збройних сил України Олена Риж (Іваненко) вважає, що жінкам потрібно дати більше можливостей приносити користь.

Під час спілкування з проєктом "Ремовська Інтерв’ю" Олена поділилася думкою, що зараз не варто мобілізовувати жінок, а конкретно "вона не вбачає потреби це робити". Натомість бійчиня запропонувала дати жінкам більше можливостей і подивитися, до чого це призведе. Риж впевнена, що після цього "поповняться ряди в ТЦК (Територіальний центр комплектування та соцпідтримки, - Ред.)".

"...Скажу більше - багато жінок повернеться в Україну. Мені так багато дівчат пишуть про те, що, мовляв, Олено, хочу повернутися, вже не можу тут знаходитись, хочу допомагати. Тому зробімо більше можливостей, щоб жінка могла добровільно прийти на службу. І побачимо, до чого це приведе", - заявила боєць.

Підсумок

Думки щодо мобілізації жінок розділяються. Хоча деякі політики дають стверджувальну відповідь на це питання, але воно досі витає в повітрі. Єдине, на що варто звернути увагу в пошуку відповіді, президент відмовився підписувати документ, що стосуватиметься мобілізації жінок. Це відправна точка, на яку треба зважати.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: