Завантаження ...
banner
banner

Подорожуємо: що цікавого для туристів у Ніжині та Ніжинському районі

Подорожуємо: що цікавого для туристів у Ніжині та Ніжинському районі фото

Багато хто чув про таке місто, як Ніжин, а ми з вами у ньому живемо!
Хтось чув про наше місто на уроках історії, дехто з фільмів про славетних козаків, інші з реклами хрумких засолених огірочків.
Але не тільки соліннями може похизуватися цей регіон. Що варто подивитися у Ніжині – читайте далі!

Інформацію про туристичні локації міста Ніжин підготував сайт OBOZ.UA.

Коротка історія 

Перша згадка про поселення на цьому місці датується 1078 роком. Довгий час воно слугувало щитом для Києва та вважалося головним укріпленням на сході. Але сталося жахливе: одного дня його вщент зруйнували монголи. Відновленням населеного пункту зайнялися не скоро. Це зробили вже литовські князі, коли почали панувати на нашій землі. 

Ніжин розквіт. На його вулицях знову почав лунати гомін та сміх. Сюди стали приїжджати торговці з різних країв. Але щастя тривало не довго. Згодом поселення відійшло Московії, далі – Речі Посполитій.

Пройшло менше ніж 10 років, і воно отримало Магдебурзьке право та стало центром староства. А коли сюди перебрався сам Богдан Хмельницький, перетворилося у найрозвиненіший край.

Як бачите, Ніжину є про що розповісти. Та й сходити тут точно є куди.


Ніжин - давнє місто, Джерело: Instagram @nizhyn_online
 

Палац гетьмана Кирила Розумовського (Ніжинський район) 

Свою прогулянку ми рекомендуємо розпочати з відвідин видатної пам’ятки доби класицизму. Споруда була зведена за проєктом шотландського архітектора Чарльза Камерона у 1803 році. Нині це єдина збережена оселя, що належала козацькому полководцю.

За часів правління гетьмана вона знаходилася у прекрасному стані. За нею добре доглядали та вчасно проводили ремонтні роботи. Після смерті господаря володарем палацу став син Кирила Розумовського – Андрій. Він взагалі не дбав про оселю. З кожним роком споруда виглядала все гірше і гірше. І тільки Богу відомо, як вона протрималася до наших днів. 

Реставрацією палацу зайнялися у 2003 році. Останні роботи закінчилися 2008-го. Через рік після того, як палацо-парковий комплекс привели до ладу, на його території відкрили виставкову залу, присвячену добі Гетьманщини. Тут можна побачити речі, що належали Кирилу Розумовському: палаш, печатку суконної фабрики, фрагменти надгробного пам’ятника, універсал тощо.



Палац реставрували трохи більше 20 років тому, Джерело: Instagram @alexanderhurash
 

Грецька Всіхсвятська церква 

Богдан Хмельницький був не тільки вправним полководцем, але й чудовим економістом. Під час свого правління він запросив до міста греків, які тут заснували свою колонію і завезли той самий сорт огірочків, які зараз знають у всіх регіонах нашої держави. У цей час Ніжин ще більше розквіт. 

Згодом тут з’явилися нові споруди: суд, школа та церква. Святиня існує й донині. Вона має складну конструкцію та неймовірний зовнішній вигляд. Зайдіть всередину, щоб помилуватися величною архітектурою.

Пам’ятник Миколі Гоголю

Цей непримітний монумент насправді дуже особливий. Саме в Ніжині у 1881 році з’явилася перша скульптура відомого письменника. Над шедевром працював митець Пармен Забіла. Поговорюють, що на плечі драматурга художник залишив свій портрет. Але він гарно замаскований. Тож побачити його не кожному вдається.

До речі, пам’ятник розташовується в однойменному парку, який обожнюють родини з дітьми. 

У Ніжині розташована перша в Україні скульптура Гоголя, Джерело: Instagram @pasha08121
 

Музей при Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя 

А сюди точно повинен зайти кожен гість міста. Навіть якщо ви не дуже полюбляєте виставкові зали, не нехтуйте можливістю побувати у закладі, де колись навчалися відомі українські постаті.

Цей вищий навчальний заклад випустив Євгена Гребінку, Віктора Забіла, Леоніда Глібова та Миколу Гоголя. Звісно, тут збереглися дуже цінні експонати.

На території університету функціонує Музей рідкісної книги, художня галерея та кімната, присвячена Гоголю. Тут зібрано колекції старовинних видань. Серед них – раритетні рукописи Шекспіра, збірки французьких філософів, життєписи святих. А також саме тут знаходиться унікальна пам’ятка літератури часів Київської Русі – перше видання "Слово о полку Ігоревім".

Ніжинська поштова станція

Ще один музей, до якого варто зайти. Раніше тут справді займалися кореспонденцією, але через деякий час будівлю переобладнали в приватну садибу. Поштомат залишився на першому поверсі, на другому облаштували готель. На подвір’ї розміщувалися два флігелі, конюшня та каретна.

Ви не повірите, але тут зупинялися дуже відомі особистості. Знову ж таки, Микола Гоголь, Марко Вовчок, Григорій Сковорода, Тарас Шевченко та інші знайомі нам постаті.

Раніше миписали: Ніжинська художниця Катерина Васечко проілюструвала книгу


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: