Завантаження ...
banner
banner

Жертви вогню людської недбалості: спалювання сухої трави, його вплив на маленьких польових мешканців

Жертви вогню людської недбалості: спалювання сухої трави, його вплив на маленьких польових мешканців фото

За інформацією Головного управління ДСНС України у Чернігівській області, з початку поточного року на території Чернігівської області вже зафіксовано понад 100 випадків загоряння сухої рослинності на площі майже 80 гектарів. Кількість пожеж в екосистемах щоденно зростає. Головними причинами цих подій є так званий «людський фактор», який включає спалювання громадянами залишків сухої рослинності та сміття на їхніх присадибних ділянках, а також навмисне випалювання сухої рослинності.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Чернігівській області.

Від паління сухої трави страждає не лише навколишнє середовище, але й маленькі тваринки, які мирно жили серед листя та інших рослин, загорання яких призводить до надзвичайної небезпеки. Це особливо стосується таких маленьких тварин, як їжаки, зайці та лисенята, оскільки вони зараз у своїх норах. Коли горить трава, існує ризик того, що тварини можуть постраждати від диму, який проникає всередину їхніх місць перебування. З огляду на швидкість поширення пожежі, вони лишаються без можливості втечі і тому піддаються страшним наслідкам, зокрема згорають живцем.

Також внаслідок пожеж гинуть і птахи, які часто облаштовують свої гнізда у високій траві, де висиджують потомство. Часто вони горять разом із своїми пташенятами, не бажаючи залишати їх. Тварина не може передбачити, коли і де саме станеться загоряння. Будьте уважними до потреб інших, особливо в такий складний період, як воєнний стан, коли рятувальникам доводиться працювати надзвичайно важко, і без паліїв трави.

ВАЖЛИВО, що у воєнний час, який запроваджений в Україні з 24 лютого, спалювання сухої трави може розцінюватися як акт диверсії. 3 березня 2022 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Відповідальність за злочини, передбачена статтею 113 «Диверсія», караються від десяти до п’ятнадцяти років.

Пам’ятайте, спалювання рослинних залишків суворо заборонено!
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: