Завантаження ...
banner
banner

Екологи застерігають: на Чернігівщині збільшився діапазон кліщів, які спричиняють хворобу Лайма

Екологи застерігають: на Чернігівщині збільшився діапазон кліщів, які спричиняють хворобу Лайма фото

Весна – це не лише повернення тепла, а й активність кліщів, якіможуть переносити інфекційні захворювання. Не всі кліщі є небезпечними для людини, однак деякі можуть переносити збудників інфекцій. В українських широтах найпоширеніші хвороби, що передаються через кліщів, – кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма. Якщо від енцефаліту єефективна вакцина, то від хвороби Лайма – ні, — пише ЧеLine.

За словами відомого чернігівського еколога Юрія Карпенка, кліщів на Чернігівщині вже достатня кількість. Різні види можна побачити в лісах, на відкритих ділянках луків. 

«Найголовніше, щоб вони не вкусили людину. А для цього треба після кожної прогулянки до лісу, відвідування берега річки аболучної ділянки оглядати одяг і тіло, аби помітити кліщів, щоб вони не зашкодили людині.

За останніми даними ентомологів, у нашій місцевості водяться кліщі, які спричиняють хворобу Лайма. Причому діапазон таких кліщів збільшується. Хвороба Лайма дуже тяжко лікується упродовж тривалого періоду. Тому треба бути максимальноуважними й обережними. Коли кліщ до вас потрапив, потрібно або звернутися до травмпункту, щоб лікар його витягнув, або самостійно дістати кліща чи вивернути, але так, щоб голівка не залишилася в тілі», – пояснив еколог. 

Юрій Карпенко каже, що пік кліщів припадає на весну і пізньолітній період. Але вони зустрічаються протягом усьоголітнього періоду, як і всі представники ентомофауни.

«Зараз кліщі дуже активні. І дуже багато їх є в міських парках. На території регіонально-ландшафтного парку «Ялівщина» вони зустрічаються, і що цікаво, є така медична статистика, що натериторії «Ялівщини» є кліщі-носії хвороби Лайма. 

Відвідувачам природних об’єктів треба бути обережними з відпочинком. Особливо батькам із дітками треба на це звертати увагу, обов’язково підстилати покривало чи туристичний килимок, коли сідають. У жодному разі не треба сідати на траву чи землю, бо так м’які частини тіла людини можуть статиоб’єктом уваги кліщів», – розповів еколог.  

Кліщі становлять проблему не лише для людей, а й для тварин, зокрема домашніх. 

«Перед вигулом собак чи котів треба обробляти спеціальними препаратами, одягати спеціальні нашийники або ще є спеціальні пігулки комплексної дії. 

Взагалі ж кліщі не сприймають олійні речовини, а також різкі запахи тих репелентів, які використовують для боротьби з кліщами», – зауважив еколог.

Авторка: Ірина Осташко

Як повідомляв MYNIZHYN, кліщі є переносниками кліщового вірусного енцефаліту та кліщового системного бореліозу або хвороби Лайма.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: