Завантаження ...
banner
banner

Як харків'янка господарює в Ніжині: розмова з переселенкою Оленою Настич

Як харків'янка господарює в Ніжині: розмова з переселенкою Оленою Настич фото

З початком повномасштабного вторгнення у Ніжині знайшли прихисток понад дві тисячі громадян з різних куточків України. І це тільки за офіційними даними. Серед них — люди різних вікових категорій, професій, вподобань. У кожного своя історія, яка привела до Ніжина.

Днями журналіст Nizhyn Post познайомилася з харків'янкою Оленою Настич, яка разом з дітьми тимчасово переселилася у Ніжин. Пані Олена — активна, життєрадісна, позитивна людина. Має бойовий дух. Патріотично налаштована. Все життя розмовляла російською. У Ніжині, де перебуває понад два роки, намагається говорити українською. Спілкування з нею — справжня насолода.


Фото: Олена з донькою Яриною

24 лютого 2022 року Настичі прокинулися в п'ятій ранку від гуркоту і вибухів. Вибігли на балкон і побачили зарево з боку Куп'янська та Чугуєва. Цілий день пані Олена разом з чоловіком Мирославом думали, що робити. Врешті вирішили виїхати до батьків чоловіка на Ніжинщину.

"Були впевнені, що приїдемо на тиждень-два і повернемося", — каже Олена Анатолїівна. -Тому взяли із собою лише найнеобхідніші речі, які помістилися в спортивну сумку. Зранку разом з дітьми — 15-річним Дем'яном та 5-річною Яриною — прибули до місця призначення. Собаку і кішку теж прихопили із собою"...

Спочатку родина жила в Крутах. Але на початку літа 2022 року переїхали до Ніжина - у хату чоловікових бабусі та дідуся. Адже треба було рухатися далі, а в місті більше можливостей.

Син після 9 класу вступив до Харківського машинобудівного коледжу, де навчається онлайн. Донечка спочатку відвідувала дитсадок №4, а 1 вересня 2023 року пішла в перший клас Ніжинської гімназії №13.

"На новому місці я завела чимале господарство: є кури, бройлери, індокачки. Були ще й індики. Уявляєте, я — дівчина, котра все життя прожила у багатоповерхівці, разом з чоловіком вела бізнес, тут перетворилася на справжню господиню! Причому не вбачаю в цьому нічого принизливого. Навчаюся вирощувати птицю за допомогою Інтернету. Наприкінці квітня знову поїду за курчатами. Це так цікаво та захопливо! Варто лише спробувати!" — усміхається співрозмовниця.

Зі своїм майбутнім чоловіком пані Олена познайомилась у друкарні, де певний час працювала друкарем. Одружились. Згодом вирішили відкрити свою справу. І ось вже 15 років ведуть поліграфічний бізнес. Наразі чоловік живе і працює у Харкові, куди повернувся у листопаді 2022 року. Пошкоджені в результаті обстрілів вікна у квартирі замінили державним коштом. Раніше Олена з дітьми часто відвідувала рідний Харків. Зараз туди не їздить, бо останнім часом місто перебуває під постійним прицілом ворога.

Ніжин пані Олені подобається. Спокійний, охайний, доглянутий. Є театр, кінотеатр, фонтани, чимало дитячих майданчиків. Пані Олена намагається з користю проводити час: щодня знаходить для них з донечкою цікаве заняття. Семирічна Ярина відвідує гуртки малювання, ліпки, бісероплетіння, а також танцювальний гурток. Тут пані Олена і познайомилася з координаторкою "Активних парків" у Ніжині Іриною Карпюк. Її донечка Маша також відвідує цей гурток. Жінки поспілкувалися і знайшли спільну мову. Тепер дружать родинами.

Харків'янки залюбки відвідують заняття, які у рамках "Активних парків" проводить Ірина Карпюк. Пані Олена допомагає Ірині проводити з дітками тренування. Та і сама не проти побігати та пострибати. У здоровому тілі — здоровий дух.

"На мою думку, "Активні парки" — дуже вдалий соціальний і спортивний проєкт. На заняттях діти не тільки займаються фізичними вправами, а й знайомляться, спілкуються. Батьки теж мають змогу трішки розвантажитися. Нині ми всі потребуємо звичайного спілкування", — зазначає Олена Анатоліївна.

Чи скучили Настичі за Харковом? Звісно, скучили. Найбільше тягне додому сина Дем'яна, бо в нього в Харкові залишилися друзі. Пані Олена знайшла собі дівочу компанію і в Ніжині. Подруги вже не хочуть її відпускати. І це не дивно. Є люди, подібні Сонечку - вносять в життя інших тепло і радість.

Пані Олена запевняє: навіть якщо вони і повернуться до Харкова, то обов'язково приїжджатимуть у Ніжин на гостини, бо він став для її родини рідним, а ніжинці — близькими людьми. Аби тільки мир, нарешті, повернувся на багатостраждальну українську землю!

Автор: журналіст сайту Nizhyn Post Валентина Савчук

Фото надано О. Настич

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: