Завантаження ...
banner
banner

Скільки у Ніжині зафіксовано випадків укусів змій?

Скільки у Ніжині зафіксовано випадків укусів змій? фото

З настанням теплої весни в Україні прокинулися змії. Екологи зазначають, що змії у степовій зоні прокидаються у квітні, але цьогоріч вони прокинулися раніше через аномально теплу весну.

MYNIZHYN дізнавався, скільки у Ніжині було зафіксовано випадків укусів змій у 2022 та 2023 роках та чи є у Ніжині протияди (вакцина проти зміїної отрути)?

У відповідь на наш запит до Ніжинської міської лікарні ми отримали таку інформацію:

за 2022рік — три випадки укусів, за 2023 рік — один випадок. Летальних випадків не було. На сьогодні заклад не забезпечений полівалентною протизміїною сироваткою, проте, все необхідне лікування пацієнти, які стали жертвами укусів, отримують у повному обсязі відповідно до симптомів.

У лісах та біля водойм в цей період року можна зустріти різні види змій. Хоч вони отруйні, хоч ні – люди зазвичай їх бояться.

«Змії, які належать до рептилій, тобто холоднокровних тварин, уже прокинулися і стали динамічні й активні. В нашій місцевості серед отруйних змій переважно зустрічається гадюка звичайна. Також на Чернігівщині водяться вуж звичайний, вуж водяний. Це не отруйні змії, хоча вони теж досягають великих розмірів і люди їх бояться. Крім того, є змія медянка, укус якої болісний, але небезпеки не становить. Часто люди вважають за змію безногу ящірку веретільницю», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає чернігівський еколог Юрій Карпенко.

Варто знати

Як відрізнити неотруйних плазунів від гадюки?

Ознаки, за якими можна відрізнити наших неотруйних плазунів від гадюки.

  • Перша ознака — це зіниця ока, яка у представників родини полозових (вуж та медянка) кругла, а в гадюки вертикальна. Але ця ознака не підходить для визначення неотруйності змії вцілому, адже у кобри, наприклад, зіниця теж кругла.
  • Ще одна ознака — щитки на голові, які у полозових значно крупніші та рівні, а в гадюки значно менші та загострені. Проте сумніваюсь, що хтось буде так пильно придивлятися до змії, намагаючись визначити вигляд зіниць та щитків.
  • Найбільш типовою ознакою буде забарвлення змії, адже у гадюки на спині вздовж всього тіла чіткий яскраво виражений зигзагоодібний (ромбічний) малюнок, а у полозових плями невеликі, розмиті, або й зовсім малопомітні.
  • Ще одна ознака — тіло гадюки досить коротке й потовщене, його довжина рідко доходить до 70 сантиметрів. Довжина дорослої змії родини полозових може сягати до метра, а то й більше, а вигляд вони мають досить "спортивний", адже щоб вполювати здобич, їм потрібно активно рухатись.
  • А для визначення вужа звичайного першою ознакою є саме жовті або помаранчеві плями на голові, які ще називають "вушками". Проте їх не завжди можна розгледіти. А у водяного вужа, який живе переважно в степовій зоні та Карпатах, їх взагалі немає.

Раніше ми писали, як настоятель храму-пам’ятки Різдва Пресвятої Богородиці отець Антоній (Василенко) під час весняної толоки помітив до десятка вужів, які вилізли грітися на сонце під стіни храму. Каже, змії живуть під фундаментом храму давно й іноді, буває, залазять в середину церкви.

До теми: 10 міфів про змій

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: