Завантаження ...
banner
banner

Прокуратура з людьми й повинна бути відкритою для людей - прокурор Ніжина

Сергій Гаврилюк, очолив Ніжинську міськрайонну прокуратуру зовсім нещодавно. Чи треба казати, що призначення на нову посаду відбулося у ненайкращі часи - коли в країні проблеми і зміна влади у місті

Сергій Гаврилюк, очолив Ніжинську міськрайонну прокуратуру зовсім нещодавно. Чи треба казати, що призначення на нову посаду відбулося  у ненайкращі часи - коли в країні проблеми і зміна влади у місті
 


Ніжинська міськрайонна прокуратура

Сергію Михайловичу, що вже встигли зробити на новій посаді за цей короткий час?

Зареєстровано декілька кримінальних проваджень. Я вважаю, що ці провадження актуальні. Одне з таких — відносно колишніх службових осіб Чернігівської обласної держземагенції, які в наслідок протиправних дій завдали збитки державі на суму сімсот тринадцять тисяч гривень.
 
Коли реєстрував кримінальне провадження був мільйон, а потім сімсот тринадцять тисяч гривень. Підприємство, фактично відшкодувало збитки і зараз сімсот тринадцять тисяч гривень збитків залишилось.
 
Це провадження, досудове слідство, проводить слідчий управління МВС України в Чернігівській області. На контролі в прокуратури області. Думаю, що в перспективі відбудеться скерування кримінального провадження до суду. А зараз триває певна низка експертиз.
 
Цьому підприємству була надана земельна ділянка в користування. Це особливо цінні землі.
 
Вважаю, що є певні результати в роботі по боротьбі з незаконним ігровим бізнесом. Нами була оголошена підозра особі. Цю особу ми затримали. Ігровий клуб працював у приміщенні колишнього універмагу, в підвальному приміщенні. Затримали ми власника в Києві, оголосили вже підозру цій особі у вчинені злочину. Я думаю, що до кінця року це кримінальне провадження буде скероване до суду. Подібних кримінальних проваджень в області відкрито два. Одне в Чернігові, навіть судовий розгляд був, а інше буде в нас, у Ніжині.
 
Я сподіваюсь, на підтримку суду, на підтримку громадськості так як це ганебне явище нам треба викорінювати в місті.
 
За попередньої влади, в Ніжині утворилося кілька злочинних відкатних схем, в яких задіяні і посадовці і місцеві депутати. Організатора цього злочинного угрупування вже на посаді немає, ми всі знаємо де він, але всі решта залишились і з задоволенням і зараз користуються напрацьованими схемами. Чи вже варто тим крадіям почати хвилюватися?
 
Ще по старим матеріалам перевірки, які нами ще були зібрані після мого призначення порушено кримінальне провадження. Унаслідок протиправних дій відповідних наших посадових осіб збитки місцевому бюджету могли сягнути порядку двохсот сорока тисяч гривень. Це фіктивні акти виконаних робіт.
 
Зараз триває досудове слідство, воно на контролі, прокуратура здійснює керівництво за даним фактом по кримінальному провадженні. Я думаю, що дане провадження до нового року буде скероване до суду. І винні будуть притягнуті до відповідальності.
 
Там деякі комерційні структури задіяні.
 
А місцева влада, як реагує на вашу діяльність?
 
Я вважаю, що боятись не потрібно ні органи прокуратури, ні мене. Потрібно, щоб органи прокуратури поважали. Прокуратура з людьми й повинна бути відкритою для людей, для звернень громадян, для вирішення проблем громадян. А лякати прокуратрою не потрібно. Прокурор це ж не страшилка, а така сама людина.
 
Робочі стосунки складаються, і з міською владою, і з громадськими організація, і з антикорупційним бюро, з організацією підприємців. Є деякі питання, але ми враховуємо всі побажання, на що треба звернути увагу. Я їм вдячний за небайдужість і допомогу.
 
Є здорова співпраця з усіма. Ніжин нормальне здорове місце. У нас гарна співпраця з органами внутрішніх справ у місті.
 
У нас гарна співпраця з керівником міліції, він чесний, молодий і енергійний чоловік. Намагається щось змінити та відновити довіру до міліції.
 
Із СБУ у нас є тісний контакт. Намагаємось разом стабілізувати криміногенну ситуацію в місті.
 
Є зростання злочинності в місті. Але це можна легко пояснити так, як зараз змінився майновий стан людей і соціально-економічний стан у країні. Будемо намагатись стабілізувати, щоб стан злочинності був менший і стан розкриття злочинів був більший і ці змін відчули люди.


Ніжинська міжрайонна прокуратура

Місцеві “откатчики”, крадії і різна злочинна нечисть не шикувалася в чергу під дверми вашого кабінету, може дружити намагались, ну знаєте як... там може гроші пропонували, щоб ви до них добрішими були? На їх жаргоні це називається “порішать”. То ж люди такі, зміна влади в силових структурах завжди є ризиком для них.

 
За пропозицію надання та отримання неправомірної вигоди є стаття. Я людина нова в місті і незаангажована. Я багато кого знаю, багато про кого чув. Але в мене пріоритет — це законність, порядок. Це пріоритет моєї роботи для мене.
 
Порішать не порішать, я вважаю, що ці терміни мають відійти в минуле. І це послання тим хто буде намагатись це зробити.
 
Бо прокуратура оновлюється і становиться ближче до людей. Я хочу, як керівник, бути доступнішим для людей. “Враг здесь не пройдет”.
 
Тут різна молва ходить. Те що було в минулому те там і лишилось. А зараз нова держава нові обличчя. Ми з моїм колективом будемо працювати і дотримуватись закону. А нам ці терміни “порішать” не прийнятні.
 
Боротись із корупцією можна в першу чергу координацією усіх сил, я маю на увазі прокуратура, міліція і служба безпеки. Координація зусиль із виявленням хабарництва. На жаль, минулого року не складено жодного протоколу про корупцію і не виявлено жодного злочину пов’язаного з корупцією.
 
Це не зовсім добре, але ми над цим працюємо.
 
За нашими матеріалами в службі УБОЗ складено кілька протоколів про вчинення корупційних фактів, ці справи пройшли через суд і ці люди притягнуті до відповідальності.
 
Намагаємось за цей період станом на 2 грудня проведено три наради за участі керівництва прокуратури області, МВС, Служби безпеки, представників нашого міста та інших міст. Де скоординовано ряд зусиль де виділено ряд заходів і сьогодні я отримав позитивні відповіді.
 
Зараз у прокуратури залишився такий вагомий важіль впливу на внутрішні органи такі як координація.
 
До Дня прокуратури ви, Сергію Михайловичу, маєте нагоду привітати колег?
 
Я приєднуюсь до привітань генерального прокурора, прокурора області, хотів привітати колег із святом професійним, побажати успіхів, бути більш людяними і чутливішими до питань людей, вирішувати їх у законному полі, бажаю здоров’я, сімейного затишку та Божого благословіння.

uezd.com.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: