Завантаження ...

До всесвітнього дня океанів: цікаві факти з подорожей Юрія Лисянського

До всесвітнього дня океанів: цікаві факти з подорожей Юрія Лисянського фото

8 червня – Всесвітній день океанів

Уся планета відзначає цього дня важливе екологічне свято – Всесвітній день океанів, яке було запропоновано під час саміту «Планета Земля» в 1992 році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), а з 2009 року святкують офіційно за рішенням Генеральної Асамблеї ООН.

Щороку 8 червня це свято відзначають усі, хто має навіть найвіддаленіший стосунок до Світового океану. В цей день екологи, іхтіологи та співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля для того, щоб захистити права мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.

У Ніжині немає ні моря ні океану, але…Але є історія цікавої людини, прізвищем якого назвали острів на Гаваях, півострів, протоку та річку на Алясці. Це військовий моряк капітан 1 рангу Юрій Лисянський, нащадок давньої шляхетної козацької родини з Ніжина, який був першим українцем - навколосвітнім мандрівником.

MYNIZHYN підготував трішки цікавих фактів з його життя та подорожей

Шлюп «Нева» під його командуванням першим повернувся до Кронштадта, на 13 днів випередивши шлюп «Надія», яким командував Адам Йоганн Крузенштерн у згаданій подорожі. Прізвищем Лисянського назвали острів на Гаваях, півострів, протоку та річку на Алясці, гору на Сахаліні.

На відміну від Крузенштерна, ім’я українського мореплавця і мандрівника, дослідника, лінгвіста, географа, етнографа, океанолога, картографа та першого вітчизняного письменника-мариніста тільки тепер проходить шлях від забуття до визнання.

Золота шпага та успіх у Британії

Юрій Лисянський став першим навколосвітнім мореплавцем українського походження, здійснивши при цьому низку географічних відкриттів. Подарунок на пам’ять про навколосвітнє плавання зробили своєму капітану члени екіпажу, подарувавши золоту офіцерську шпагу з написом: «Вдячність від команди «Неви». Одержав Юрій Федорович і державні відзнаки – чин капітана ІІ рангу, орден Св. Володимира ІІІ ступеня, грошову премію від Російсько-Американської кампанії та довічну пенсію. У 1820 році король Швеції нагородив його лицарським орденом Меча за успіхи в мореплавстві.

– Утім подальша кар’єра мореплавця українського походження Юрія Лисянського не склалася, на відміну від його соратника Івана Крузенштерна, який дослужився до чину адмірала та директора Кронштадтського кадетського корпусу. Причиною стане неприязне ставлення керівників адміралтейства персонально до українця. Тодішній командувач морського флоту етнічний німець адмірал Василь Чічагов не приховував зневажливого ставлення до «малороса» Лисянського і заперечував будь-які його наукові заслуги. Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння Юрія Федоровича, стало майже шестирічне зволікання з виданням його книги «Путешествие вокруг света…» – пояснив Олександр Морозов.

У 1809 році Юрій Лисянський пише гнівного листа офіційному цензорові, у якому зазначає: «більше нічого у своїй книзі убавляти не буду!», і подає у відставку в чині капітана І рангу. За три роки опісля він власним коштом, витративши 18 тис. рублів особистих збережень, видає у Петербурзі у двох томах свою книгу: «Путешествие вокруг света на корабле «Неве» в 1803-1806 гг.», а невдовзі друкує надзвичайно важливий додаток до неї – «Собрание карт и рисунков к путешествию Ю.Лисянского». У 1814 році в Лондоні побачило світ англомовне видання книги в авторському перекладі з кольоровими літографіями та науковими додатками. За свідченням критики, протягом перших двох місяців було розпродано більше ніж половину тиражу книги, а розкішний (у червоному сап’яні із золотим тисненням та позолоченими обрізами) примірник видання й дотепер прикрашає бібліотеку Її Величності Королеви Британії у Букінгемському палаці.

У 1824-1827 роках два комплекти унікального видання «Путешествия…» автор особисто передав для бібліотеки Ніжинської Гімназії Вищих Наук кн. Безбородька. Один із них і досі зберігається в Музеї рідкісної книги Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя.

Більше ро це читайте тут.

Юрій Лисянський – перший українець, який здійснив навколосвітню подорож

Юрій Лисянський. Козацький рід Лисянських походив від польського шляхтича Стефана Лисянського, який у другій половині XVII століття потрапив у полон до кримських татар, але втік звідти й перейшов на службу до Лубенського полку. Його правнук Федір служив канцеляристом Ічнянського, Прилуцького полків та Київської духовної консисторії, згодом став священником церкви Івана Богослова в Ніжині.

12 квітня 1773 року в нього народився син Юрій (Георгій), якому судилося стати видатним мореплавцем. Ця дата встановлена українськими істориками, зокрема, Анною Морозовою, за документами Державного архіву Чернігівської області (днем народження Юрія Лисянського раніше вважали 13 квітня або 13 серпня).

У 10 років Юрій втратив матір – Фотину Йосипівну з роду Якубовських. Батько повіз сина до Санкт-Петербурга, де зумів улаштувати на навчання до Морського кадетського корпусу. Та спалахнула чергова російсько-шведська війна, і вже в 15 років Юрія достроково випустили з корпусу й призначили на 38-гарматний фрегат “Подражислав”. Бойові дії цієї війни переважно відбувалися на Балтійському морі. Лисянський взяв участь у Гогландській, Еландській, Ревельській і Виборзькій морських битвах, які завершувалися тактичними перемогами російського флоту. За виявлену хоробрість його підвищили в чині до мічмана, а потім і до лейтенанта.

Після завершення війни Лисянського відправили на стажування до Великої Британії. Якраз у цей час почалися війни европейських монархій проти революційної Франції. Юрій взяв у них участь у складі британського флоту. Здійснив плавання до берегів Канади, США, Карибських островів, Південної Америки й Африки, відзначився в бою з французьким фрегатом, де дістав контузію. Подорож до Америки привела його до знайомства з першим президентом США Джорджем Вашингтоном, про якого Лисянський писав: “Не було ще на світі мужа, величніше за сього. Простота його життя і прихильність у спілкуванні такі, що миттєво вражають і дивують почуття”.

Після повернення на Балтику Лисянський отримав чин капітан-лейтенанта й був нагороджений орденом Святого Георгія IV ступеня. Опанувавши під час стажування англійську мову, він переклав фундаментальну працю Джона Клерка “Рух флотів”, яка стала головним посібником із ведення бойових операцій вітрильних кораблів.

Меморіальний музей Юрія Лисянського у Ніжині

Музей Лисянського розміщується в будинку священика храму Іоанна Богослова, у чиїй родині майбутній мореплавець народився у 1773 році. Перша експозиційна зала з тимчасовою виставкою "Мандрівник козацького роду" відкрилася у 2021 році. Тут представлено деякі предмети побуту родини Лисянських – посуд, глиняну козацьку люльку тощо.

Також в експозиції можна бачити предмети, пов’язані з побутом морських офіцерів та навчанням у кадетському корпусі, тогочасну зброю, макет шлюпа "Нева", на якому Лисянський здійснив навколосвітню подорож.

У мережі Фб є група Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського, де ви можете дізнати про всі новинки та поповнення музею видатного мореплавця.

Нещодавно Історик, музейник, бібліофіл, член Національної спілки краєзнавців України Олександр Морозов повідомив прииємну новину! Весь наклад книги мандрівних щоденників навколосвітнього козацького нащадка Юрія Лисянського, що був виставлений на "Арсеналі", благополучно розійшовся! «Нам дуже цікаво було б дізнатися ваші думки про наше видання! Щиро дякую видавництву TravelBooks за чудову роботу! Схоже, треба думати про додрук додаткового накладу... Що ж, будемо працювати», — написав Олександр Морозов.

Раніше ми писали: Віртуальна екскурсія до ніжинського Музею Юрія Лисянського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: