Завантаження ...
banner

37-річний ветеран з Прилук мріє самостійно ходити містом та відновлює вестибулярний апарат після втрати зору: історія бійця

37-річний ветеран з Прилук мріє самостійно ходити містом та відновлює вестибулярний апарат після втрати зору: історія бійця фото

37-річний Олександр Юрченко, ветеран із Прилук Чернігівської області, облаштував у спортивній залі рідної гімназії кілька смуг перешкод з підручних засобів та спортивного інвентарю. Чоловік розповів: так він хоче відновити вестибулярний апарат після втрати зору. У листопаді 2023 року Олександр отримав травму очей у результаті міноментного обстрілу на Харківщині. Наосліп військовий покинув поле бою та дійшов до українських позицій. Новину про те, що він не буде бачити, почув від харківських лікарів, в вже згодом самостійно спустився з шостого поверху львівського госпіталю. Про історію бійця — читайте у матеріалі, — пише Суспільне.

Обрав спортивну залу, яку пам’ятає з дитинства

З тростиною для незрячих та без сторонньої допомоги Олександр Юрченко заходить до рідної гімназії №3 у Прилуках. Він випускник 2002 року.


Фото: Олександр Юрченко йде до гімназії. Джерело: Суспільне Чернігів

В першу чергу несе цукерки своїй виховательці групи продовженого дня Тетяні Катаєвій. Після чого йде до спортивної зали, яка на третьому поверсі.

Саме тут чоловік облаштував кілька смуг перешкод, щоб відновити вестибулярний апарат після втрати зору на фронті. Каже: робити це потрібно у великому просторі. Тому обрав спортивну залу, яку пам’ятає з дитинства.

"Це швидко відновить вестибулярний апарат. Якщо в мене воно вже почало виходити і мені воно сподобалося, бо я зрозумів, що це воно і є. Елементарно – «класики» (дитяча гра – ред.), як в дитинстві по рейкам ходили, по шпалах... Даю 100%, що воно допомагає", — каже Олександр Юрченко.


Фото: Олександр Юрченко. Джерело: Суспільне Чернігів

З його слів, найголовніше повернути внутрішнє відчуття прямої лінії. Для цього прикріпив до підлоги мотузок середньої товщини.

"Мені треба думати не тільки про це, що я йду по цій нитці. Мені ще треба думати, що в мене може посеред дороги десь машина стояти або дерево. Звуків багато і немає поки цього відчуття. Мені три рази треба пройтися і завтра вже можна буде бігти", — говорить Олександр.

На цих смугах перешкод також є мотузки, що перетинаються по діагоналі, оминаючи різні предмети. Для підрахунку кроків – вирізані з картону кола, прямокутники та макети людських фігур.


Фото: Олександр Юрченко займається у спортзалі. Джерело: Суспільне Чернігів

Олександр розповідає: все зробив власним коштом за два дні. В облаштуванні простору допомогли друзі та персонал навчального закладу. Методику перейняв у тренера з орієнтування та мобільності громадської організації "Сучасний погляд" Василя Гошовського. Там у травні проходив реабілітацію.

"Побачив, що сліпі — це страшні люди. Я прозрів. І оце постійно прозріваю з них. Я пристосувався до цього життя. Десь влупиться в щось — посміятись. Це навіть класно. Бо я пробую щось, походить кудись. А як дома сидіти? Я не знаю. В мне і так вже «дах їде» за півроку".

"Думав, і щелепу вирвало"

Олександр Юрченко втратив зір під час виконання бойового завдання на Харківщині. Коли виходив з позицій — попав під мінометний обстріл:

"Коли лупонуло, воно хвилею мені в щелепу дало. Думав, і щелепу вирвало. Тут у мене шви є і одразу збоку гематома. Щелепу не відчуваю. Воно тільки клик і пропало і очі так зжалися м’язами. Воно попало сюди, я і зрозумів, ну очі як є, розірвало очні яблука".

Під час другого вибуху уламки посікли йому руки.


Фото: Олександр Юрченко. Джерело: Суспільне Чернігів

В ті хвилини військовий залишився один.

"Турнікети я не понадівав. Ліву руку взагалі не відчував, права також боліла і я почав замерзати. Я сховався, замерзав… Думаю, давай кричати. Згадав, що в мене є рація. Кажу: «Я повзу». По рації передаю і сміюся з себе. Вони кричать «так далеко», я по рації передав, що не дійду. Іще впав, хотів поплакати, поплакати не вийшло і я давай сміятися", — згадує Олександр.

До українських позицій він дістався самостійно. Там йому надали першу медичну допомогу та евакуювали до Харкова.

"В Харкові хірург по очах каже: «Я тобі нічим допомогти не зможу». Фаталіті".

Сам почав ходити сходами, опанував телефон і комп'ютер

Самостійно пересуватися Олександр зміг на 13-й день після поранення, вже у Львові.


Фото: Олександр Юрченко йде вулицею. Джерело: Суспільне Чернігів

Пригадує: був на шостому поверсі госпіталю, а палити цигарки дозволяли лише на вулиці.

"На ліфт мене посадили. Були люди. Я кажу: «Хоть покажіть мені куди йти. В який бік на вулицю?». Якась дівчина, пам’ятаю, мене вивела перший раз. Назад я вже сам. Теж трошки допомогли. А після того я вже ліфтами не користувався. Правда, страшно було, але все одно. Почав потроху ходити сходами".

За наступних два місяці чоловік опанував мобільний телефон та комп’ютер. Зараз він мріє самостійно ходити містом. Ділиться, що бачить кольорові сни:

"От зелений — ну, точно є. Бачу плитку сіру. Це тільки в моїй уяві. Людей, чогось, не бачу, ніде не бачу — пусті вулиці. В мене є уява, можна сказати, всього міста — всі вулиці. Я через що і перепитую про щось нове".

Ходити до гімназії, щоб займатися, ветеран планує щодня.


Фото: Олександр Самусенко. Джерело: Суспільне Чернігів

Директор гімназії Олександр Самусенко каже:

"Думаю, в нього все вийде. Він має такий характер і добивається в житті чого хоче. Він такий — настирний. Думаю, все буде гаразд. Люди, які мають ті ж самі вади, можуть скористатися цим. Він реально побачить, як воно допомагає йому".

Як повідомляв MYNIZHYN, уже кілька днів жителі мікрорайону Незалежності у Ніжині спостерігають, як на фасаді будинку №21 поступово вимальовується мурал — фігура військового у повний зріст. На муралі буде зображено його бойового побратима Віталія Нещерета, який на початку повномасштабної війни долучився до лав ЗСУ. Ніс службу в штурмовому батальйоні "Карпатська Січ" ім. Олега Куцина. Боронив Україну на східному напрямку бойового зіткнення. Віталій загинув 13 лютого 2024 року у бою на Донеччині.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: