Завантаження ...
banner

Знищили дві роти росіян: військові з Прилук розповіли про ротації на Схід

Знищили дві роти росіян: військові з Прилук розповіли про ротації на Схід фото

До тисячі пострілів з протитанкового гранатомета, близько тисячі пострілів з міномета та знищили дві роти росіян — так відпрацювала  за дві ротації на Схід рота вогневої підтримки та мінометна батарея 164-го батальйону ТрО з Прилук. Українські військові показали журналістам Суспільному чим нищать противника, пригадали про перший бойовий досвід та розповіли про свою мотивацію. Детальніше — у матеріалі.

Свій гранатомет бійці протитанкового розрахунку розкладають за сім хвилин. Їхньою роботою керує командир з позивним "Ведмідь".

"У 2024 році ми вистрілили більше навіть, ніж в 2023 році. В 2024 році ми за два місяці вистрелили 500 пострілів. Якщо ми не втримаємо ворога там, то він буде знову тут. Я не хочу, щоб вони знову прийшли під Прилуки. Так, як було у 2022 році", – каже командир.


Фото: Станковий протитанковий гранатомет. Джерело: Суспільне Чернігів

"Ведмідь" у цивільному житті працював в агросекторі. Зброю до рук взяв з початком повномасштабного вторгнення. Влітку 2022 року після навчання обрав роту вогневої підтримки. Відтоді вони з побратимами почали готуватися до першої ротації.

"Нам передали координати, ми виїжджаємо, знаходимо ту точку, розклалися, відбили орієнтир і працюємо. І це ми кожен день місяці два, а може і більше двома розрахунками крутили, щоб відбити все до автоматизму. Взвів і вже навідник виставляє координати і до пострілу готовий. Головне зберегти особовий склад і допомогти нашим підрозділам знешкодити ворога, щоб він не міг підійти ближче. Щоб не вступали вони в бої з автоматами".


Фото: Командир з позивним "Ведмідь". Джерело: Суспільне Чернігів

Працює по ворогу із закритих позицій

Військовослужбовець Сергій каже: здебільшого працює по ворогу із закритих позицій. Для цього освоїв протитанковий ручний гранатомет шведського виробництва. Пригадує: під час своєї першої ротації на Авдіївському напрямку знищив з нього БМП противника.


Фото: Сергій знищив БМП противника. Джерело:164 батальйон ТрО

"Розбирається вона буквально за 15-20 секунд. Чека. Взводиш. Прицілився і постріл. Ми трубами їх називаємо. З собою взяли і пішли", – каже Сергій.


Фото: Військовослужбовець Сергій. Джерело: Суспільне Чернігів

Сергій мобілізувався торік у жовтні разом з братом. Після навчання в Англії приєднався до територіальної оборони. Так пригадує свій перший день на Донеччині.

"Я з рідним братом в перший же день після команди. Треба були добровольці. Ми з ним вийшли і пішли там, де дуже жарко було. Нейтралізували піхоту. Техніка, яка підходить до нас. Це був нульовий рубіж до ворога. Десь 500-700 метрів. Так, страшно. Так, є ризик. Надумаєш собі щось в голову, але там все на адреналіні, якщо у нас був бій, була атака, ти не думаєш про це, ти виконуєш свою справу".

Каже: всі подальші бойові виходи у них були також з братом. Під час одного той пошкодив ногу, тому ротацію Сергій добув сам.

"Прикриваємо своїх хлопців"

Олександр ділиться: працюють із закритих позицій і часто наввипередки з ворогом.

"Прикриваємо своїх хлопців, піхоту. Хлопці задоволені. Поки нарікань не було. Працюємо. Знищуємо ворога. У нас таке гасло: «Перший постріл прямо в ціль». Як ми бачимо противника, то щось пішло не так. Від швидкості залежить все. Бо після першого пострілу ворог шукає тебе і вже працюємо на випередження – хто перший.


Фото: Військовий Олександр. Джерело: Суспільне Чернігів

Бракувало боєприпасів

Григорій, командир іншого мінометного розрахунку, розповідає, як вони працюють.

"Летить «пташка» бачить – два, три росіянина. Беремо їх координати, командир передає по рації – приціл такий то, кутомір – такий то, на такому заряді. Все ми наводимось і стріляємо".

Григорій каже: під час ротацій запалу знищувати противника не бракувало, бракувало – тільки боєприпасів.


Фото: Військовий Григорій. Джерело: Суспільне Чернігів

Віталій керує всіма мінометними розрахунками. Говорить: за ці дві ротації хлопці натренувались у влучності. Згадує один із випадків.

"Ці істоти рили бліндаж. Бліндаж десь два на два був. Перший постріл був переліт, другий – трохи збоку, а третю міну вони їм чітко в бліндаж. Тобто два на два в квадратик вони попали. Тільки лахміття полетіло".


Фото: Військовий Віталій. Джерело: Суспільне Чернігів

"Пару рот за два виходи ми знищили"

Олег, командир роти вогневої підтримки батальйону, називає, скільки росіян знищили за дві ротації на Сході.

"Пару рот за два виходи ми знищили. Це точно. Приблизно під двісті. Були і стрілецькі бої. А в основному працював розрахунок СПГ (станковий протитанковий гранатомет – ред.). Ми покращували наші заряди для стрільби на дистанцію до п'яти кілометрів і з закритих позицій знищували скупчення противника".


Фото: Військовий Олег. Джерело: Суспільне Чернігів

Як повідомляв MYNIZHYN, 37-річний ветеран з Прилук Олександр Юрченко мріє самостійно ходити містом та відновлює вестибулярний апарат після втрати зору. Про історію бійця детальніше читайте у матеріалі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: