Завантаження ...

Ми постійно «сидимо в телефонах»: що про це говорить психолог

Ми постійно «сидимо в телефонах»: що про це говорить психолог фото

Наша постійна рубрика: розмова з психологом.

На сайті MYNIZHYN.com  ми публікуємо розмову з ніжинським психологом: питання, які турбують читачів, відповіді та поради фахівця.

Сьогодні запитання від читачів таке: Хочу порадитися з психологом. Часто з друзями та знайомими при зустрічі ми досить часто не спілкуємось між собою, а «сидимо» в телефонах. Мені це здається не нормальним, але мені говорять, що то я якийсь не такий, адже 21 сторіччя на вулиці... А що скажете Ви?

Коментує наш постійний експерт, кандидат психологічних наук, доцент НДУ ім.М. Гоголя; практичний психолог Олександр Пісоцький.

Як на мене, то це питання не має однозначної відповіді. Так, користування смартфонами є вагомою частиною сучасного життя; це зовсім нова реальність, яка має як позитив, так і негатив. З одного боку, це доступ до нової інформації, спілкування з друзями та рідними на відстані; це можливість скористатися корисними додатками.

З іншого боку, використання смартфонів істотно впливає на якість стосунків між людьми та їх спілкуванню. Безпосереднє («живе») спілкування є важливою складовою життя особистості, адже сприяє розвитку у неї навичок взаємодії з іншими, здатності встановлювати нові зв’язки та розуміти людей їх поведінку та вчинки.

Як зрозуміти коли використання смартфонів є доцільним, а коли ні?

  1. Коли ви з друзями під час стрілкування використовуєте смартфони для обговорення спільних тем, обмінюєтеся цікавим контентом, це можна вважати цілком сприйнятливим.

  2. Коли у компанії всі просто «сидять» у телефонах, це завдає шкоди спілкуванню та розвивається залежність від смартфонів, що є вже проблемою. Важливо зберегти рівновагу між використанням телефонів й особистим спілкуванням.

  3. Важливо також поважати партнерів по спілкуванню, адже цілком можливо, що для когось постійний контакт зі смартфоном є нормою. Загалом, важливо знаходити баланс та враховувати потреби та комфорт інших людей під час спілкування.

  4. Коли відчуваєте, що використання смартфонів заважає спілкуванню, то можете у своїй компанії відверто висловити свою думку та запропонувати обмежити використання телефонів (встановити певні правила).

Раніше ми писали: Що заважає розбагатіти: психолог радить, як позбутися негативних фінансових звичок (ВІДЕО)
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: