Завантаження ...
banner

Спорт на піску: ексклюзивне інтерв'ю з тренером пляжного волейболу в Ніжин Павлом Глушком

Спорт на піску: ексклюзивне інтерв'ю з тренером пляжного волейболу в Ніжин Павлом Глушком фото

У сучасному світі спорт стає невід'ємною частиною нашого життя. Він не лише допомагає підтримувати фізичну форму, а й формує характер, розвиває командний дух та дисципліну. Одним з видів спорту, який стрімко набирає популярність у нашому місті, є пляжний волейбол. Цей динамічний та захоплюючий вид спорту привертає до себе увагу як молоді, так і дорослих.

Журналісти MYNIZHYN поспілкувалися з тренером секції пляжного волейболу в Ніжині Павлом Глушком. Він поділився з нами своїм досвідом, розповів про особливості цього виду спорту, а також про те, як волейбол впливає на життя та розвиток наших юних спортсменів і чому деяким дітям відмовляють у заняттях.

— Як давно в Ніжині з'явилася секція — пляжний волейбол? Які труднощі довелося долати для того, аби ніжинці мали змогу займатися даним видом спорту?

— Секція з’явилася у 2019-у році. Найбільшою проблемою була відсутність пляжних кортів. Спочатку не було грошей, потім не було слушного місця, техніки, але, дякуючи депутатам Ніжинської міської ради, підприємцям і небайдужим до волейболу людям, все ж таки вдалося побудувати на міському стадіоні центр пляжних видів спорту. Зараз у нас на стадіоні три корти.

— Поясніть, будь ласка, які характерні відмінності пляжного і звичайного волейболу?

— Так, відмінності є, їх чимало. Наприклад, кількість гравців: у пляжному волейболі їх двоє, а у класичному шестеро, майданчик для гри із піску та на метр коротший. Правила також мають деякі відмінності: партій у пляжному волейболі максимум може бути три, які тривають до 21 очка, а у класичному — п’ять до 25 очок.

— Ви тренуєте дітей. Як склалася ваша кар'єра у волейболі? Чи була спроба професійного волейболу? Як вона завершилася?

— Так, я треную дітей з 2008 року. Професійно ніколи не займався, проте участь у напівпрофесійних лігах беру й до сьогодні! Виступаю за команду першого дивізіону Столичної волейбольної ліги EasyTeam.


Фото: Команда EasyTime (Павло Глушко — у сірій формі). Автор: Пало Глушко

— Ніжинський волейбол на Всеукраїнському рівні має перспективи? Чи поки це обласна та міжміська історія?

— При правильному підході, звісно, має перспективу. Тільки цього року вісім  кращих моїх вихованців вступили до Олімпійського фахового коледжу імені Івана Піддубного з пляжного волейболу. Ще один вихованець минулого року вступив до волейбольної академії «Епіцентр-Подоляни» і в її складі став Чемпіоном України та кращим гравцем серед юнаків 2010 року народження.


Фото: На турнірі з пляжного волейболу. Автор: Павло Глушко

— Спостерігаємо велику активність останнім часом: багато турнірів проводите, але на вулиці вкрай спекотно. Це відображається на фізичному стані спортсменів чи вони натреновані вже переносити спеку?

— Дійсно, для нетренованої людини важко перенести таку спеку, але мої вихованці тренуються майже кожного дня, тож краще адаптовані до спеки. Також вони мають відповідне екіпірування, пляжні носки. Учні  дотримуються правил і порад як витримати всю дистанцію турніру.

— Чи траплялися на тренування/турнірах трагічні випадки?

— Травми є в будь-якому спорті. Волейбол не виключення, проте через пісок, пляжний волейбол вважається менш травматичним видом спорту. Бувають якісь розтягнення м’язів, інколи забої пальців, рідше трапляються перегріви, але це все нюанси цього виду спорту. Більшість травм та ризиків можна мінімізувати, якщо до всього ставитися уважно та професійно.

— Чого не вистачає нині дітям для потенційних звершень на рівнях вище?

— Інколи мотивації від батьків, інколи фінансової можливості брати участь у всіх змаганнях по області й Україні, відсутність тренерів у місті й конкуренції.

— П’ять важливих якостей, якими має володіти гарний волейболіст.

  1. Фізична витривалість.
  2. Гарна координація.
  3. Швидкість прийняття рішень.
  4. Аналітичний склад мислення.
  5. Фізична форма і, звісно, зріст.

— Чи є у вас якісь нестандартні методи тренування? До чого в крайньому разі може вдатися тренер, коли треба "витиснути" максимум?

— Кожен тренер тренує по-своєму, має власні методи і підходи. Для того, щоб «витиснути» максимум з дитини, потрібно її так влюбити у волейбол, щоб вона сама хотіла тренуватися на максимумі своїх можливостей і потім змогла насолодитися своєю перемогою. Я, наприклад, додав до тренувального процесу літній оздоровчий спортивний табір. Саме зараз закінчується такий 10-денний табір, у якому 24 кращі спортсмени міста.


Фото: Спортивний табір. Автор: Павло Глушко

— Як би ви описали свою тренерську філософію в трьох словах?

— Фізо (фізична підготовка – ред.), мислення, майстерність.

— Чи маєте власні ритуали, які практикуєте командою перед важливими матчами?

— Ритуалів немає. Я аналізую суперника, розбираю гру кожного з його гравців, а потім даю персональні настанови та завдання на гру своїм гравцям.

— Як ви працюєте зі спортсменами, котрі втрачають мотивацію або впевненість у собі? Настанови даєте?

— Настанови – це невід’ємна частина тренувального процесу. Щодо мотивації, то тут усе дуже просто: багато охочих і вмотивованих дітей. Звісно, є і відсів, є й ті, що самі йдуть – це нормальний процес. Як то кажуть, силою не бути милою.

— Наостанок, ваші слова до ніжинців, як спортсмена та начальника відділу з питань фізичної культури та спорту Ніжинської міської ради?

— Почати займатися спортом ніколи не пізно! Це корисно, цікаво та захоплююче. Та варто пам'ятати, що дітей потрібно приводити до спортивних шкіл вчасно. Існує певний вік, коли варто почати займатися тим чи іншим видом спорту. Наприклад, на секцію волейболу найкраще віддавати дитину у 3-4 класі. Досить часто трапляються ситуації, коли приводять дітей, яким ми вимушені відмовити саме через вік. Батьки, які помічають досягнення наших вихованців ДЮСШ, котрі тренуються вже не перший рік, приводять своїх дітей, але ми не можемо брати їх у групи за віком, бо немає потрібних навичок гри, а дорослих дітей, не поставиш у групу до початківців, де займаються діти значно молодші. Тож, щоб уникнути таких неприємностей, варто завчасно дізнатися необхідну інформацію щодо того чи іншого виду спорту.

Нагадаємо, 29 червня 2024 року на міському стадіоні "Спартак" у Ніжині, відбувся турнір з пляжного волейболу Random Mixed. Ця подія, присвячена Дню Конституції України, стала справжнім святом для всіх мешканців міста та спортсменів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: