Завантаження ...
banner
banner

Апендицит: хороший відросток – у тазику

У 2015 році, порівняно з 2010, кількість апендицитів, прооперованих у Ніжинській міській лікарні, зменшилася на 41,5 відсотка. Зменшилася і кількість ніжинців, але не настільки

Кажуть, що апендицитів поменшало, бо люди вживають продукти з добавками. Курятина та м’ясо — з птиці і тварин, котрих вирощували, лікуючи антибіотиками. Риба — вирощена у штучних водоймах, теж з добавками. Хліб — з різноманітними консервантами.
 

Апендицит ніжин, апендицит ніжинська міська лікарня,

 
І справді, апендицитів все-таки поменшало. У 2015 році, порівняно з 2010, кількість апендицитів, прооперованих у Ніжинській міській лікарні, зменшилася на 41,5 відсотка. Зменшилася і кількість ніжинців, але не настільки — приблизно на 4 відсотки. У 2015 році прооперували 158 апендицитів (на 29 грудня), у 2014 —156. У 2010 — 270. У Ніжині, на 1 листопада 2015 року, жило 71396 містян, а на 1 листопада 2010 року — 74132.
 
У Ніжинський міській лікарні найстарішому прооперованому пацієнту з апендицитом було 82. Наймолодшому (оперували в Чернігівській обласній дитячій лікарні) три рочки.
 
У п’ятницю, 25 грудня, 55-річна ніжинка Олена Нещерет готувалася до виписки. 17 грудня їй зробили операцію з приводу апендициту.
 
— Уночі відчула різкий біль у правому боку, внизу. Походила трошки по квартирі, біль минув. Зранку була на роботі. (Олена Іванівна — кандидат філологічних наук, працює на кафедрі психології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя). У четвер, 17 грудня, теж вийшла на роботу. Повернулася в обід додому. І знову відчула біль справа внизу. Пішла потихесеньку до лікаря, бо дуже боліло. На прийом мене провели без черги. Лікар обстежила живіт. Запропонувала додому не повертатися, викликати «швидку».
 
— Халат і тапочки із дому відразу взяли?
— Нічого не взяла, бо була не готова до цього. Донька моя далеко
(працює у Німеччині). Тож подзвонила сусідці, щоб вона принесла необхідні речі. Постіль, халат, тапочки. І гроші на операційний пакет та ліки.
 
Відразу у лікарні взяли аналізи сечі, крові, зробила рентген, — продовжує. — Сказали: «Готуємося до операції». Зранку ще була здоровою, а тут на тобі, на операцію. Подзвонила кумі, не встигли поговорити, як за мною прийшли. Операція тривала з сьомої до восьмої вечора. Потім протягом трьох вечорів, до вівторка, були больові приступи в області попереку і живота, а у вівторок вони тривали весь день. Припустили, що пісок чи камінці в нирках зарухалися під дією наркозу. Викликали на консультацію уролога. Поставили дві крапельниці, і мені стало легше. Зараз почуваюся добре. Хочу додому. Попереду Новий рік, свята.
 
Причини запалення
 
— Яка причина апендициту, на вашу думку? — запитую в Олени Нещерет.
— Не знаю. Все було як завжди — звичайна їжа, спокійний режим дня.
 
— Точну причину виникнення апендициту не знає ніхто, — говорить хірург Ніжинської міської лікарні Костянтин П’ятковський. — Хто її визначить, отримає мільйон доларів і золотий пам’ятник, нібито Альфред Нобель заповідав. Теорій багато.
 
— Харчове отруєння може викликати апендицит?
— Може. Викликати запалення відростка може навіть звичайний пронос, коли йдуть калові камінці і закривають отвір у відросток.
 
— Будь-яка інфекція може спровокувати апендицит, — додає хірург Ніжинської міської лікарні Іван Саввіді. — Апендикс на все реагує.
 
П’ять ознак
 
1. Біль у правій здухвинній ділянці.
2. Нудота. Блювота. Пронос.
3. Підвищена температура.
4. Синдром подразнення очеревини. Натискаєш на живіт, відпускаєш, а біль триває.
5. Погані аналізи (показують запальний процес).
 
Усіх клінічних ознак у комплексі може й не бути. Наприклад, є біль, але і нема нудоти і т. д. Апендицит може маскуватися.
 
— Насправді є не п’ять, а 125 симптомів апендициту, — зауважує Костянтин П’ятковський. — Локальна болючість у правій здухвинній ділянці обов’язково присутня, якщо апендикс розташований там, де має бути. Але ж відросток може лежати на сечоточнику, і тоді апендицит плутають із нирковою колікою. Як не сплутати? Це навіть найдосвідченіший професор не скаже.
 
Один розріз чи три дірки?
 
Як оперувати апендицит? Можна відкритим, звичним способом (через розріз). Якщо підозра, що запалення апендиксу задавнене і виник перитоніт (запалення очеревини) або, тим більше, апендикулярний інфільтрат (запалені органи — апендикс, сліпа кишка, тонка кишка, сальник — зліпилися, зрослися), оперують, тільки так, з розрізом.
 
Якщо апендицит без ускладнень, можна відросток видалити лапароскопом, через три дірки. Головна перевага лапароскопічного втручання — малотравматичність.
 
У Ніжинській міській лікарні перший апендикс «не різальним» способом видалили у листопаді 2015 року.
 
— Одна дірка — в пупі, діаметр до 10 мм, — розказують хірурги. — Дві, по 5 мм, — грубо кажучи, під трусами, у пахових ділянках. Через дірку в пупі вводиться відеокамера. Якщо камера 5 мм, то й дірка, відповідно, буде 5 мм. В одну пахову дірку вводиться зажим, у другу — інструмент, підключений до апарата Патона. Цей апарат сам і перерізає тканини, і зварює**.
 
— У Чернігівській центральній районній лікарні лапароскопічну апендиктектомію освоїли давно, але кажуть, що вона дорожча, — зауважую.
 
— Якщо взяти повністю весь період лікування, від захворювання до повного одужання, вийде один на один, — не погоджуються ніжинські хірурги.—Ліки на відновлення після операції відкритим способом можуть навіть перекрити затрати на лапароскопічне втручання. Небажаним наслідком операції відкритим способом, якщо великий шов, може бути післяопераційна кила (грижа).
 
Для чого апендикс?  Щоб хірургам була робота. Жарт.
 
— Є така думка — апендикс зайвий, — звертаюся до лікарів. — Його треба видаляти при народженні у немовлят. Цим можна запобігти операціям у зрілому віці.
 
— Апендикс відіграє роль у формуванні імунітету. У немовлят він ще несформований, — пояснює Іван Саввіді.
 
— Апендикс потрібен до певного віку, — додає Костянтин Олександрович. — До якого, не знаю. У дорослої людини в імунній системі відросток великої ролі не відіграє.
 
Через піхву лізти немає сенсу
 
— Жінки зацікавлені, щоб на животі шрамів і розрізів не було взагалі. Кажуть, що апендикс можна видалити лапароскопом через піхву.
 
— Американці пробували. Знаю кілька випадків, коли це робили в Києві, — підтверджує Іван Саввіді.
 
— Гра не вартує свіч, — не схвалює Костянтин П’ятковський. — Гінекологи нас потім з’їдять. Уявіть: взяти інфікований відросток і через піхву пронести — скільки ми зарази занесемо. Якщо я під трусами зроблю два невеликих розрізи і один у пупку, то не буде видно І й так. Через піхву лізти немає сенсу.
 
Шов: від 2 см і до 12
 
— Яка довжина шва, якщо оперувати відкритим способом? — запитую.
— Якщо молоденька дівчина, хірурги стараються зробити два сантиметри. Шкіра еластична, вона розтягується. Хоча класичний доступ — 6 сантиметрів. 12 — якщо ускладнення. Не там апендикс розташований. Або якщо спайки.
 
— Які шви накладаєте?
— Найчастіше вузлові (ті, які помітні. — Авт.). Або косметичні — безперервний внутрішньошкіряний шов. Укол — і викол, усього дві дірочки, а решта (шиється) під шкірою, атравматичними нитками. Використовуємо вікрил, поліамід. Вікрил сам розсмоктується на 80-у добу. Але краще витягати, звичайно.
 
Міфи і правда про апендицит
 
1. ...апендицит найчастіше буває у тих, хто любить лузати насіння. 
— Знаю людину, котра все життя їла насіння і померла не прооперована, — не погоджується Костянтин П’ятковський. — Лушпайка може, звичайно, потрапити у сліпу кишку. Але може й не потрапити.
 
2. ...апендицит можна вилікувати антибіотиками.
— Хибна практика. «Хороший відросток у тазику», — є такий вислів у хірургів, — говорить Костянтин П’ятковський. — Якщо запалений відросток залікувати антибіотиками, то почнуться спайки. Нещодавно оперували дівчину, якій довелося буквально відрізати відросток від сліпої кишки, бо він був зовсім припаяний до неї. Це сталося через те, що якийсь розумник лікував апендицит антибіотиками.
 
— У жінки, дівчини спайками можуть перетиснутися маткові труби, і пацієнтка не зможе завагітніти, — додає хірург Іван Саввіді.
 
 
**Шви можна зварювати
 
У грудні у Ніжинській міській лікарні придбали новий інструмент для електрозварювання м’яких тканин «Зварювальний високочастотний електрокоагулятор ЕК-300 М1» вартістю 62,5 тисячі гривень.
 
На 25 грудня виконали 5 операцій. За допомогою зварювального апарата можна видаляти апендикс лапароскопом і відкритим способом — без зашивання.
 
— Шкіру, звичайно, зашиваємо нитками, — пояснює Костянтин П’ятковський. — Сітку при грижах нитками пришиваємо. Всередині ж застосовуємо електрозварювання. Зупинка кровотечі гарно виходить. Якщо я ріжу ножицями зварювального апарата, то кровотечі немає, адже судини відразу закриваються. Відбувається коагуляція, тобто згортання крові. До сантиметра судину можна оперувати (перерізати).
 
Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №53 (1547)
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: