Завантаження ...
banner
banner

Жителі Григоро-Іванівки не хочуть бути Синяками, а мріють змінити назву на Ніжинське

У зв'язку з декомуназацією село Григоро-Іванівка Ніжинського району повинно бути перейменоване. Як розповів сільський голова Григоро-Іванівки Володимир Орел, село назване на честь Григорія Івановича Петровського


У зв'язку з декомуназацією село Григоро-Іванівка Ніжинського району повинно бути перейменоване. Як розповів сільський голова Григоро-Іванівки Володимир Орел, село назване на честь Григорія Івановича Петровського.

- Петровський колишній комуністичний герой. Один з батьків-засновників сумнозвісної ЧК (надзвичайної комісії), у 1932 році організовував хлібоздачі в Україні, що призвело до голодомору... Ні він до села, ні село до нього жодного відношення не мають. Тож декомунізуємося. Уже подали пропозицію до експертної комісії Українського інституту національної пам’яті.

А попередня назва села — Синяки. Які викликає асоціації? Отож і 80 відсотків жителів села проти такої назви. Між собою місцеві завжди називали село Синяки, але офіційно — не згодні. Не хочуть бути «синіми».
 
Якби мовчали, Верховна Рада саме цю назву і призначила б. За законом, коли нема пропозицій з місць, декомунізованому селу повертають назву, що була раніше (у нас — до 39-го року). З тих, що поряд, перейменовуються Григорівка (на Мильники, це їх попередня назва) і Радгоспне.
 
Пропонувались нові назви: Козацьке, Вільне, Українське, Ніжинське. Ми пов’язані з Ніжином. Місто за дев’ять кілометрів від нашого села. Наші старші діти там навчаються (в Григоро-Іванівці школа-дев’ятирічка). Тому більшість села — за Ніжинське.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: