Завантаження ...
banner
banner

У міській бібліотеці діє виставка "Спротив геноциду"

З 14 по 28 січня 2016 року у приміщенні Центральної міської бібліотеки проходитиме фотодокументальна виставка «Спротив геноциду», підготовлена Галузевим державним архівом СБУ разом з Українським інститутом національної пам’яті


З 14 по 28 січня 2016 року у приміщенні Центральної міської бібліотеки проходитиме фотодокументальна виставка «Спротив геноциду», підготовлена Галузевим державним архівом СБУ разом з Українським інститутом національної пам’яті. Виставка спростовує міф, нібито українські селяни не боролися з більшовицькими грабіжниками напередодні та під час Голодомору.

На стендах представлені унікальні документи та фото із ГДА СБУ, інших державних архівів, які розкривають масштаби спротиву, його форми і методи. Значна частина документів оприлюднюється вперше. Загалом виставка складається із 18 стендів. 

У першому розділі розкриваються історичні обставини в яких опинилась Україна у 1920-х роках: Українська революція 1917-1921 років, Україна в умовах НЕПу та українізації у 1920-х роках та наслідки для України сталінського «великого перелому» наприкінці 1920-х років. 

Другий розділ присвячено селянським виступам і повстанням напередодні Голодомору 1932-1933 років. Найбільше загострення протистояння між режимом і селянством припадає на 1930р., коли в Україні відбулось понад 4000 масових виступів, у яких взяло участь біля 1,2 млн.осіб. На стендах представлені матеріали, які розкривають ці протести. Окремі стенди присвячені значним повстанням, як Павлоградське повстання 1930-го року та збройні повстання на Чернігівщині у 1931 році. 

Третій розділ розкриває механізми вчинення злочину геноциду у 1932-1933 роках. 

Четвертий розділ присвячений спротиву українців тоталітарному режиму в умовах Голодомору. На стендах розкриваються різні форми протестів: волинки, напади на склади, вбивства активістів, поширення листівок, затягування вивезення зерна, відмови виходити на роботу, тощо. Також показано трагічну ситуацію представників місцевого керівництва, які у намаганні врятувати односельців від голодної смерті ставали жертвами репресій режиму. Окремий стенд присвячено праведним діянням під час Голодомору 1932-1933 років. 

Завершальними є стенди, що присвячені наслідкам Голодомору, де представлено карту із районним розподілом надсмертності в Україні, а також стендом, присвяченим вшануванню пам’яті жертв Голодомору – геноциду українського народу. 
За матеріалами nizhynrada.org
Фото Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: