Завантаження ...
banner

Депутат облради: "В чернігівській обласній казні надскладна ситуація"

Депутат Чернігівської обласної ради, заступник голови постійної комісії з питань бюджету та фінансів Сергій Охонько, коментуючи засідання бюджетної комісії, зауважив: в обласній скарбниці – надскладна ситуація

Сергій Охонько, Чернігівська обласна рада, новини ніжина, ніжин


Депутат Чернігівської обласної ради, заступник голови постійної комісії з питань бюджету та фінансів Сергій Охонько, коментуючи засідання бюджетної комісії, зауважив: в обласній скарбниці – надскладна ситуація. Тому, за його словами, з деяких питань обласні обранці на сесії звертатимуться до керівництва держави.

– У зв’язку з прийняттям нового бюджетного кодексу ситуація в обласній скарбниці склалася надскладна, – зауважив Сергій Охонько. 

– Наприклад: сума освітньої субвенції зменшена на 14 306,2 тис. грн (-9,4%), що пов’язано із зменшенням єдиного соціального внеску на зарплату з 36,3% до 22,0%; субвенцію з державного бюджету на підготовку робітничих кадрів (116 436,5 тис. грн), яку було заплановано в бюджеті, скасовано; зменшено загальний обсяг власних надходжень бюджетних установ на 7 201,7 тис. грн. за рахунок того, що десять установ профтехосвіти передані бюджетам міст обласного значення.

У 2016 році заклади профтехосвіти будуть утримуватись за рахунок власних доходів місцевих бюджетів (вісім закладів – з обласного бюджету, десять – з бюджетів міст Чернігова, Ніжина та Прилук). Це питання є досить болючим як для обласного бюджету,так і для ніжинського.

На думку депутата, передача закладів профтехучилищ на місцеве фінансування – велика помилка.

– По-перше, це суперечить низці законів про безкоштовне навчання в Україні, по-друге, чому місто має утримувати за власні кошти заклади, які готують фахівців для роботи в аграрній сфері для усієї України? – сказав депутат. – Це навантаження має брати на себе державний бюджет. Тому, щоби працівники закладів не стали заручниками законодавчої вакханалії, ми на засіданні комісісї вирішили рекомендувати закласти кошти на перший квартал 2016 року і звернутися до Міністерства фінансів України з проханням повернути фінансування даних закладів до державного бюджету.

Сергій Охонько також додав, що на комісії він порушив питання розробки механізму повернення оподаткування підприємств, які розташовані на території області, а платять податки до інших регіонів.

– Останнім часом велика кількість бюджетоутворюючих підприємств змінила свою юридичну адресу, що суттєво зменшило доходну частину бюджету області. Тому з цього питання ми вирішили розробити звернення до Верховної Ради України та Президента й винести його на голосування під час пленарного засідання Чернігівської обласної ради.

Обговорили депутати й питання фінансування капітального ремонту доріг, точніше відсутність фінансування. Відтак обранці звертатимуться і з цього питання до Мінфіну України, адже новий бюджетний кодекс відмінив формування екологічного та дорожнього фонду.

Щодо актуальних проблем Ніжинщини, то на прохання Сергія Охонька буде переглянуто розподіл фінансової допомоги на закупівлю інсуліну.

– Вдалося внести в перелік фінансування комунальне підприємство “НУВКГ”. Наприкинці минулого року я вже порушував питання щодо неосвоєння коштів, які виділялися підприємству. На 2016 рік ми запланували близько 1 млн 456 тис.грн., сподіваємося, що це суттєво покращить роботу такого важливого підприємства.

Крім того, в 2015 році були закладені кошти на ремонт Ніжинського пологового будинку, але в зв’язку з затягуванням тендерів та іншими технічними проблемами, всі кошти освоїти не вдалося і, відповідно, завершити будівництво теж. Тому комісія підтримала й внесладаний об’єкт до переліку, хоча на початку засідання його не було в списку.

Стосовно інших ніжинських об’єктів та пов’язаних з ними проблем – їх буде винесено на розгляд приблизно за місяць, коли відбудеться розподіл міжбюджетних трансферів та будуть вноситися зміни до переліку програм до обласного бюджету

Депутат зауважив, що у більшості проблемних питань члени комісії мали єдину думку, дискусії ж викликала програма по мільйонним відшкодуванням сільгоспвиробниками певних витрат на отримання ліцензій.

– На мою думку, ця програма не так стимулюватиме виробників аграрного сектору, як дасть можливість розвиватися корупції й фірмам, які за видачу папірця (ліцензії) отримують десятки тисяч з обласного бюджету. На даний час я готую депутатські запити щодо надання мені більш детальної інформаціїз цього питання. Не було одностайності в роботі комісії, коли справа стосувалася  кадрових призначень, – резюмув народний обранець.

bat.cn.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: